Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen in Spanje

Ben je, je Nederlandse paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) kwijt c.q. gestolen in Spanje? Wat moet je nu doen, dat hangt er een beetje vanaf hoe vlug je gaat of moet reizen.

PASPOORT OF ID-KAART KWIJT OF GESTOLEN IN SPANJE

Aangifte doen

Aangifte doen bij de lokale politie is niet nodig, maar wel verstandig. Vraag om een schriftelijk bewijs van aangifte. Dit kan nodig zijn voor uw verzekering of de lokale autoriteiten.

 

Ik ga niet binnenkort op reis

Ga je niet op korte termijn op reis? Dan heb je voldoende tijd om een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart in het buitenland aan te vragen. Een aanvraag duurt gemiddeld 3 weken. Houd ook rekening met eventuele wachttijden om een afspraak te maken voor je aanvraag. 

Booking.com

Ga naar de pagina Paspoort of ID-kaart aanvragen als je in Spanje woont. Daar leest je wat je daarvoor moet doen en wat je nodig hebt.

 

Ik ga binnenkort op reis

Wil je op korte termijn terugreizen naar Nederland of het land waar je woont? Wat je moet doen hangt af van waar je bent.

 

Ben je in Spanje?

En reist je met het vliegtuig, de trein of de bus? Informeer dan bij je vervoersmaatschappij of je wel of niet mee terug mag reizen zonder geldig paspoort of ID-kaart. Soms laat een vervoersmaatschappij je op de terugreis toe, bijvoorbeeld met:

  • een schriftelijk bewijs van je aangifte bij de lokale politie
  • een kopie of scan van uw gestolen of verloren paspoort of ID-kaart
    en/of je Nederlandse rijbewijs

De ambassade of het consulaat kan hier niet bij bemiddelen.

Beslist de vervoersmaatschappij dat je niet mee terug mag reizen? Ook dan vraag je een vervangend reisdocument aan. Lees op de pagina Nooddocument aanvragen hoe je dat doet en wat je daarvoor nodig hebt.

 

Voorkom misbruik

Wilt u misbruik van uw vermiste of gestolen paspoort of ID-kaart voorkomen? Vul een verklaring vermissing reisdocument (C2-formulier) in. En geef deze persoonlijk af bij de ambassade, het consulaat-generaal of het honorair consulaat in het land waar u bent. Vanaf het moment dat uw verklaring is verwerkt staat uw paspoort of ID-kaart internationaal als vermist geregistreerd. En kan niemand er misbruik van maken.

Vraagt u een nieuw paspoort/ID-kaart of een nooddocument aan? Ook dan levert u een volledig ingevulde verklaring vermissing reisdocument in. Dat is onderdeel van de standaard werkwijze.

Paspoort of ID-kaart teruggevonden?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart als vermist geregistreerd en vindt u deze later terug? U kunt uw paspoort of ID-kaart niet meer gebruiken, omdat deze internationaal geregistreerd staat als verloren. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden paspoort of ID-kaart is strafbaar.

 

U kunt het teruggevonden paspoort inleveren op de volgende plaatsen:

  • een Nederlandse ambassade of consulaat
  • de Koninklijke Marechaussee
  • een Nederlandse gemeente

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: