Spanje info 'op vakantie met hond'

Ga je met de hond op vakantie naar Spanje?

Ga je met de hond op vakantie naar Spanje? Wil je info voor reizen of vakantie in Spanje met je hond? Hier vind je alles over op vakantie in Spanje met je hond, waar zijn de hondenstranden in Spanje, honden vriendelijk accommodaties, zoals: honden vriendelijke Campings, honden vriendelijke Hotels en Vakantiehuizen in Spanje!

Bijvoorbeeld op welke stranden mag je met hond komen, zijn honden uberhaupt welkom in Spanje? In wel accommodaties is je hond welkom, Mag ik mijn hond meenemen naar de camping of in welke vakantiehuizen in Spanje mag je je hond meenemen?

GA JE OP VAKANTIE NAAR SPANJE MET DE HOND?

Spanje kun je zeker geen  hond vriendelijk land noemen. Maar als je een beetje zoekt dan vind je zeker wel hond vriendelijke vakantiehuizen en pensions. Ook zijn er zeker wel campings waar een hond welkom is, maar altijd op de voorwaarde dat je  aangelijnd blijft moet zijn.

In de bergen en in vele natuurparken in het noorden van Spanje mag een hond wel hartenlust rondrennen.

 

Accommodaties en restaurants

Er zijn  steeds meer vakantiehuizen, pensions, campings (mits aangelijnd) en hotels te vinden waar men met een huisdier mag verblijven. In de meeste accommodaties dient men iets extra te betalen voor een verblijf met een huisdier en soms zijn er beperkingen zoals de grootte van een hond en de kilo’s.

Over het algemeen kan men zeggen dat het eten met een hond in een restaurant verboden is maar er zijn restauranteigenaren die daar geen problemen mee hebben. Op een terras zitten met een hond is doorgaans geen enkel probleem maar er zijn uitzonderingen waar een hond niet welkom is.

Denk aan het volgende als je een vakantie naar Spanje met je hond gaat maken:

 • Een dierenpaspoort volgens Europees model, krijg bij de dierenarts.
 • De hond moet een identificatiechip te hebben.
 • Je hond moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (=rabiës), minstens 1 maand van tevoren en niet ouder als een jaar.
 • Je hond moet aangelijnd zijn in de auto als je rijdt of in de achterbak maar met afscheiding.
 • In de zomer is het warm tot zeer warm in Spanje. Denk altijd aan genoeg water voor je hond en ga je naar het strand kan een parasol een goede oplossing zijn voor het dier.
 • Ruim de stront op, zowel in de bebouwde kom als op het strand. De boetes zijn behoorlijk hoog.
 • Kijk uit naar een pipi-can (hondenuitlaatplaats).
 • Pas op als je hond tijdens of na de vakantie zweren op zijn huid of rond zijn mond of neus krijgt, dit kan een teken zijn van Leishmaniasis, dit is een ziekte die honden door een steek van de zandvlieg kunnen oplopen.

 

Mag je hond het vliegtuig in.

Als je hond in het vliegtuig wilt meenemen op vakantie naar Spanje, controleer dit van tevoren  bij de betreffende vliegtuigmaatschappij. Mag je hond mee, kijk dan goed naar de voorwaarden.

Verschillende vliegtuigmaatschappijen accepteren honden aan boord zoals Transavia, KLM, Iberia en Vueling en anderen niet zoals RyanAir en Easyjet.

Meer informatie vindt je op de websites van de betreffende vliegtuigmaatschappijen door te zoeken hond.

 

Op de meeste stranden zijn honden NIET toegestaan.

Maar er zijn speciale honden stranden en er komen er elk jaar meer hondenstranden erbij, in het Spaans: Playa para perros, Playa canina of Playa can.

 

De website Redcanina heeft de Spaanse hondenstranden in kaart gebracht. Wil je weten of bij jou in de buurt ook een honden strand is kijk op onderstaande kaart dan zie je gelijk alle informatie betreffende het strand dat je wilt gaan bezoeken.

Hier wat uitleg over deze kaart van hondenstranden in Spanje.

Het beste zet je IPAD of Laptop op vertalen Spaans Nederlands, maar hier de meest voorkomende zinnen en hun betekenis :

 • Honden mogen het hele jaar op het strand los rondlopen - Los perros pueden pasear libremente/sueltos durante todo el año
 • Het hele jaar geopend - Abierta todo el año
 • Geen tijdslimiet, dus de honden mogen 24 uur per dag hier rondlopen - Sin restricciones horarias
 • Zonder tijdslimiet alleen in de zomer, dus buiten de zomer seizoen zijn honden niet of gedeeltelijk niet toegestaan -  Sin restricciones horarias en verano
 • In de zomer zijn honden op elk moment van de dag toegestaan  - Admite perros en verano a cualquier hora

 

Voor alle hondenstranden gelden regels in Spanje

Op elk hondenstrand geldt sowieso:

 • Je moet ten allen tijden je hond onder controle hebben;
 • Je hond, andere mensen niet lastig kan vallen
 • De hondenstront altijd opruimen
 • Altijd je hondenpaspoort bij je hebben.

 

Op de bordjes voor de ingang van een hondenstrand vind je alle informatie wat mag en niet mag op het betreffende hondenstrand.

 

Hotels en vakantiehuizen in Spanje waar honden welkom zijn

Zoek op Booking.com naar vakantiehuizen en hotels in Spanje, vink in de linker kolom “voorziening” de optie “huisdieren toegestaan” aan en zoek.

Booking.com

Huisdieren en vervoer in Spanje

Openbaar vervoer

Reizen met de hond in het openbaar vervoer is bijna niet mogelijk in Spanje maar het wordt steeds beter. In sommige steden is het toegestaan om te reizen in het openbaar vervoer zoals stadsbussen en de metro maar ook daar zitten regels aan verbonden.

Zo mag dat alleen op bepaalde (buiten de spits) momenten op de dag en alleen achterin de bus of metro wagon. Honden moeten verplicht aan de riem zitten, een chip hebben en indien nodig een muilkorf dragen. Daarnaast mag er slechts één hond per reiziger in de bus of metro meereizen.

 

Vervoer van huisdieren in de trein

Het vervoer van huisdieren in de trein is ook beperkt. Het vervoer in AVE, lange afstand, Avant, conventionele middellange afstand, Cercanías en Feve-treinen is beperkt tot kleine huisdieren, zoals honden, katten, fretten en niet-pluimvee. Het huisdier moet voldoen aan de hygiënische voorwaarden en de documentatie hebben in overeenstemming met de geldende wetgeving. Er mag slechts één huisdier reizen en deze moeten discreet bij de passagier in de trein zitten/liggen en geen andere passagiers “lastig vallen”.

 

Vervoer in de auto

Bij vervoer in de auto moet de hond op de achterbank een speciale hondengordel dragen of achter een rek in de kofferruimte zitten, wel of niet in een vervoersbox of draagtas. Honden mogen niet te lang in de snikhete zon in de auto gelaten worden. De politie heeft het recht op te treden om de gezondheid van de hond niet in gevaar te brengen.

 

Taxi

Spaanse taxirijders kunnen honden weigeren in hun taxi. Dat geldt uiteraard niet voor blinde geleidehonden.

Gezondheid

Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag).

Er zijn in Spanje geen verplichte aanvullende behandelingen vereist. Honden en katten hoeven in Spanje niet in quarantaine.

Spanje is een risicogebied, een hond of kat kan tijdens de vakantie ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.

De temperatuur kan in Spanje flink oplopen in de zomer. Een hond kan daardoor snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor voldoende water en afkoeling.

 

Verboden honden

De HR-honden of Hoog Risico Honden hebben in Spanje de naam “potencialmente peligrosas” (PPP) gekregen en er zijn verschillende regels aan gebonden.

Voor Spanje zijn PPP honden die van de rassen: Pitbull, Dogo Argentino, Rottweiler, American Staffordshire terriër, Fila Brasiliero, Tosa Inu en Akita Inu.

Waar in Nederland gesproken wordt over het vrijstellen van honden met een stamboom is dat in Spanje niet het geval. In de Spaanse wet staat “dieren die niet tot een van de genoemde rassen behoren maar wel aan alle of meeste van de volgende kenmerken voldoen” vallen ook onder deze wet.

 

Deze kenmerken zijn:

 • Alle honden met een krachtig, robuust uiterlijk en sterk ontwikkelde spieren, een atletische bouw en kracht en uithoudingsvermogen
 • Karakteristiek temperament en een hoge marktwaarde
 • Kortharig
 • Borstomvang tussen 60 en 80 cm, schofthoogte tussen 50 en 70 cm en gewicht boven de 20 kilo
 • Groot, rechthoekig hoofd met brede schedel en sterk ontwikkelde wang- en kaakspieren, grote en sterke kaken en grote en krachtige muil
 • Brede, gespierde en korte nek
 • Brede en gespierde borst, met goed ontwikkelde ribben en een gespierd lichaam
 • Parallelle, krachtige en gespierde voorbenen en zeer gespierde achterbenen.

 

Het wordt aangeraden contact op te nemen met de ambassade indien je een van deze honden mee wilt nemen.

 

Jonge dieren

Vanaf 29 december 2014 moeten alle pups en kittens die meegenomen worden naar Spanje ingeënt zijn tegen rabiës. Vaccinatie kan pas vanaf 12 weken. De wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen waardoor dieren jonger dan 15 weken niet meer ingevoerd mogen worden.

Heb jij nog tips en/of aanvullingen. laat dit ons dan weten zodat we de tekst kunnen uitbreiden en/of aanpassen

 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :