Beleef Spanje » Spaanse steden en dorpen » De stad Toledo


De stad Toledo

De stad Toledo ligt in Castilië-La Mancha.

De historische stad Toledo ligt aan de rivier de Taag, en is gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Toledo en en de autonome regio Castilla-La Mancha en ligt ongeveer 70 km zuidwestelijk van de stad Madrid. De stad Toledo heeft een rijke geschiedenis en staat  daarom ook op de Werelderfgoedlijst

DE HISTORISCHE STAD TOLEDO

Als wij op de camping in Toledo, ~ El Greco ~ wie kan het ook anders ( wel duur ) aankomen worden wij gelijk goed geïnformeerd over waar de bushalte is en om welke tijd de bussen vertrekken. Het is trouwens maar 10 minuten met de bus maar met de eigen auto kan het een probleem zijn om een parkplaats te vinden.
De caravan op zijn plaats gezet electro aangesloten en daar gaan wij dan maar. Het is een echte Spaanse zomerse dag dat wil zeggen 32 tot 35 gr. als wij de stad Toledo gaan bezoeken.

 

'De stad Toledo wordt ook wel de stad van de  drie culturen' genoemd, hier leefden eeuwenlang de Christelijke, Mohammedaanse en Hebreeuwse culturen te samen binnen de stadsmuren.

Het begin van Toledo's geschiedenis is het fort ~ Alcázar ~ daar werd om gevochten. Waarna het telkens andere functie vertolkte, maar altijd stond het in het  middelpunt van oorlog, haat en wreedheid.

Het weer in de stad Toledo

De stad Toledo is een van de oudste steden van Spanje en was vroeger de hoofdstad van de Iberische Carpetanen en in 192 v.Chr. door de Romeinen veroverd, die haar de naam 'Toletum' gaven. Toen de Visigoten de stad overnamen, van 534 tot 712,  was de stad Toledo opnieuw hoofdstad en werden er hier verschillende concilies gehouden. In de Moorse tijd, van 712 tot en met 1085 werdt de stad 'Tolaitola' genoemd en was tot 1035 de zetel van een emir onder het opperbevel van de kalief van Córdoba; daarna beleefde de stad als zelfstandig koninkrijk (taifa Toledo) een bloeitijd door de wapenfabricage, en de zijde- en wolindustrie.

 

Ook de wetenschap werd op hoog niveau beoefend. De christelijke bewoners, de Mozaraben (dat wil zeggen 'Arabische knechten' of 'onechte Arabieren') namen de Arabische taal over, die ook later nog lange tijd, naast het Spaans, bleef bestaan en pas in 1580 werd verboden.

Booking.com
Sunnycars Beleef Spanje

In 1085 bezette de Castiliaanse koning Alfonso VI de stad. In 1087 werd ze de residentie van de koningen van Castilië en tevens het kerkelijk centrum van heel Spanje. De namen van de kardinalen en aartsbisschoppen Mendoza, Jiménez, Al Bornoz e.a. zijn verbonden met de belangrijkste gebeurtenissen van de Spaanse geschiedenis uit die tijd. Hier begon in 1520 de volksopstand van de Comuneros. Toen Philips II de residentie naar Madrid verhuisde (van 1559-1561 resideerde hij echter weer in Toledo), verloor de stad haar politieke betekenis. In de Spaanse burgeroorlog werd Toledo beroemd door het beleg van het Alcázar.

 

De Kathedraal

De kathedraal is de meest bezochte kathedraal van Spanje. De rijkdom van deze Kathedraal is overweldigend,  De trascoro, het hekwerk van het priesterkoor, de koorbanken, de Capilla Mayor met daarachter een prachtig altaarstuk, de kapittelzaal, deze zogenaamde 'transparante', een wild stuk barok, dan de sacristie met prachtige waardevolle en kostbare schilderijen, van onder ander El Greco en niet te vergeten de Capilla de San Juan met al zijn schatten, zoals een drie meter hoge monstrans, een juweel en wel het  mooiste wat edelsmeedkunst te bieden heeft. Deze kathhedraal is gotiek, maar dan wel op zijn Spaanse , breder en ruimer als de Franse kathedralen. Met een ongeremde vermenging van verschillende stijlen, zoals natuurlijk de mudéjarstijl.

Het huis van El Greco.

Als man Toledo bezoekt gaat man natuurlijk ook naar het huis van El Greco. Toledo een stad voor geleerden en kunstenaars, maar ook voor de Kretenzer Doménikos Theotocópoulos. Maar zijn naam bleef voor de mensen aldaar 'de Griek' , Toledo was en is ook wel de stad van El Greco, hij was één van de grootste schilders van zijn eeuw.

P.S.
El Greco in Spanje een zeer bekende schilder die vooral religieuze werken en portretten schilderde. Werken van El Greco hangen in de kathedraal van toledo en ook in het Prado museum in Madrid. El Greco (een Griek geboren 1541 - gestorven in Toledo 1614 El Greco leefde en schilderde in Kreta, Rome en Toledo. Zijn bekendheid in Toledo is enorm. Hij leefde hier vanaf 1577 tot zijn dood.

In de San Tome hangt één van zijn prachtigste, mooiste maar zeker het beroemdste werk: de begrafenis van de graaf van Orgaz.

Het museum 'El Greco'

Paseo Tránsito, s/n
45002  Toledo  (Castile-La Mancha)
museodelgreco@mecd.es
en.museodelgreco.mcu.es/
Tel.:+34 925216967
Tel.:+34 925990980
Fax.:+34 925225831

Toeristentreintje

Het is heerlijk om door deze nauwe straatjes en steegjes in deze oude stad te zwerven, maar neem aan het einde van je bezoek het treintje en rij hier mee buiten om de stad.
Vanaf Plaza Zocodover vertrekt er regelmatig een toeristentreintje. Dan zie je Toledo is niet groot maar wel heel, heel mooi. Het treintje stopt op een paar punten zodat je een paar mooie foto's kunt nemen en van een prachtig uitzicht kunt genieten. Zeker als je met de kids op vakantie gaat naar Toledo, of je bent niet goed ter been, is dit een leuke manier om van deze deze Middeleeuwse stad te genieten.

Roltrappen van Toledo

Als je slecht ter been bent kun je ook via de roltrappen naar het oude centrum van Toledo. De stad Toledo is gebouwd op een berg in een bocht van de Tajo rivier, en het is een hele klim om in het centrum van de oude binnenstad te komen. Daarom kun je tegenwoordig met de roltrappen naar boven en naar beneden. De roltrappen die maar liefst 7 verdiepingen hoog zijn brengen je direct vanaf de voet van de berg naar het hart van het oude Toledo brengen. Je komt dan uit bij het Palacio de Congresos.

De bereikbaarheid van Toledo 

Toledo heeft een treinstation en een busstation.

Houd er wel rekening mee dat deze beneden aan de berg ligt en dat de stad Toledo bovenop een berg ligt.

Wanneer je aankomt, de buslijn naar boven!

 

BUSSTATION

Avenida Castilla la Mancha 
45003 Toledo

 

TREINSTATION

Paseo de la Rosa 58
45006 Toledo

Het fort Alcázar van Toledo

In de derde eeuw werd het fort door de Romeinen gebouwd als zetel van het romeinse protectoraat van waaruit de gehele stad kon worden overzien. Het fort werd gebouwd op een vierkante plattegrond met een poortgebouw rond een centrale binnenkoer met vier hoektorens. In de zesde eeuw werd het bouwwerk door de Visigoten gebruikt als paleis om in de achtste eeuw dienst te doen als Arabische vesting. Na de verovering van Toledo op moslims in 1085, werd de Arabische vesting gerestaureerd door de christenen en gebruikt als militair bolwerk tijdens de regeerperiode van Alfons VI, Alfonso VII, Alfonso VIII en Alfonso X de Wijze.

De stad Toledo is de marsepein stad van Spanje. Deze 'Mazapan' is niet zo zoet en zachterdan onze marsepein. Er is hier in Toledo ook een "Museo del mazapan" te vinden. De Arabieren brachten dit zoete mengsel van amandelen en honing mee naar Spanje en de stad Toledo weet er nog steeds wel raad mee!

Monumenten in Toledo

 • Alcázar van Toledo
 • Kathedraal van Toledo
 • Convento de San Antonio de Padua (klooster)
 • Convento de Santa Úrsula (klooster)
 • Convento De Santo Domingo El Antiguo (klooster)
 • Hospital de Tavera (ziekenhuis)
 • Iglesia de San Román (kerk)
 • Iglesia de Santo Tomé (kerk)
 • Mezquita de las Tornerías (moskee)
 • Monasterio San Juan de los Reyes (klooster)
 • Museo del Greco (museum)
 • Museo Victorio Macho (museum)
 • Museo-Hospital de Santa Cruz (museum)
 • Museo Safardi (museum)
 • Palacio de Galiana
 • Sinagoga de Santa María la Blanca
 • Sinagoga del Tránsito (synagoge)
 • Taller del Moro (museum)

Dit Is misschien ook interessant:

Bron: Wikipedia