DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE stad Toledo

Regio Castilië-La Mancha » Provincie Toledo » Reisimpressies van de Spaanse stad Toledo met veel unieke informatie, hints, tips en inspiratie met de mooiste bezienswaardigheden.


Castilië-La Mancha » de Spaanse provincie Toledo » reisimpressies van de stad Toledo met veel unieke  hints, tips en inspiratie voor je vakantie naar de stad Toledo. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer, klimaat de bezienswaardigheden etc. over de stad Toledo voor je verzameld. De historische stad Toledo bezoeken? De historische stad Toledo ligt aan de rivier de Taag, en is gelijktijdig de hoofdstad van de provincie Toledo en de autonome regio Castilla-La Mancha en ligt ongeveer 70 km zuidwestelijk van de stad Madrid. De stad Toledo heeft een rijke geschiedenis en staat  daarom ook op de Werelderfgoedlijst


DE HISTORISCHE STAD TOLEDO

Als wij op de camping in Toledo, ~ El Greco ~ wie kan het ook anders ( wel duur ) aankomen worden wij gelijk goed geïnformeerd over waar de bushalte is en om welke tijd de bussen vertrekken. Het is trouwens maar 10 minuten met de bus maar met de eigen auto kan het een probleem zijn om een parkplaats te vinden. De caravan op zijn plaats gezet electro aangesloten en daar gaan wij dan maar. Het is een echte Spaanse zomerse dag dat wil zeggen 32 tot 35 gr. als wij de stad Toledo gaan bezoeken.


Booking.com

'De stad Toledo wordt ook wel de stad van de  drie culturen' genoemd, hier leefden eeuwenlang de Christelijke, Mohammedaanse en Hebreeuwse culturen te samen binnen de stadsmuren.

Het begin van Toledo's geschiedenis is het fort ~ Alcázar ~ daar werd om gevochten. Waarna het telkens andere functie vertolkte, maar altijd stond het in het  middelpunt van oorlog, haat en wreedheid.

 

Het weer in de stad Toledo


De stad Toledo is een van de oudste steden van Spanje en was vroeger de hoofdstad van de Iberische Carpetanen en in 192 v.Chr. door de Romeinen veroverd, die haar de naam 'Toletum' gaven. Toen de Visigoten de stad overnamen, van 534 tot 712,  was de stad Toledo opnieuw hoofdstad en werden er hier verschillende concilies gehouden. In de Moorse tijd, van 712 tot en met 1085 werdt de stad 'Tolaitola' genoemd en was tot 1035 de zetel van een emir onder het opperbevel van de kalief van Córdoba; daarna beleefde de stad als zelfstandig koninkrijk (taifa Toledo) een bloeitijd door de wapenfabricage, en de zijde- en wolindustrie.Ook de wetenschap werd op hoog niveau beoefend. De christelijke bewoners, de Mozaraben (dat wil zeggen 'Arabische knechten' of 'onechte Arabieren') namen de Arabische taal over, die ook later nog lange tijd, naast het Spaans, bleef bestaan en pas in 1580 werd verboden.

 

In 1085 bezette de Castiliaanse koning Alfonso VI de stad. In 1087 werd ze de residentie van de koningen van Castilië en tevens het kerkelijk centrum van heel Spanje. De namen van de kardinalen en aartsbisschoppen Mendoza, Jiménez, Al Bornoz e.a. zijn verbonden met de belangrijkste gebeurtenissen van de Spaanse geschiedenis uit die tijd. Hier begon in 1520 de volksopstand van de Comuneros. Toen Philips II de residentie naar Madrid verhuisde (van 1559-1561 resideerde hij echter weer in Toledo), verloor de stad haar politieke betekenis. In de Spaanse burgeroorlog werd Toledo beroemd door het beleg van het Alcázar.

 

De Mirador del Valle

Voordat we de stad zelfs maar binnengingen, konden we de eerste stop maken bij de Mirador del Valle. Toledo groeide op in een meander van de rivier de Taag en hier, vanaf de andere oever, heb je een van de mooiste uitzichten over de stad die je kunt zien. Het Alcazar en de kathedraal tekenen het silhouet van het historische centrum en als je wilt dat het beeld nog mooier is, probeer het dan bij zonsondergang te bezoeken. 

 

De Alcántara-brug

De Puente de Alcántara, van Romeinse oorsprong en gebouwd op de Taag, is een van de mooiste wegen om de ommuurde stad te bereiken. Het werd herbouwd door Alfonso X en de katholieke vorsten, en daarnaast geeft de Puerta de Alcántara toegang tot het interieur van het historische centrum. Als u vanaf de andere kant van de stad wilt binnenkomen, ligt de middeleeuwse brug van San Martín niet ver achter. 

 

De poorten van Toledo

Als je een ommuurde stad hebt, heb je deuren nodig om binnen te komen en te gaan, en veel van deze ingangen worden uiteindelijk monumentaal. Naast de reeds genoemde Puerta de Alcántara zijn er in Toledo nog een paar rekeningen die het bekijken waard zijn. De Nieuwe Poort van Bisagra is er een van, maar er zijn ook de Oude Poort van Bisagra of Alfonso VI, de Puerta del Cambrón, de Bab-al-Mardum of Valmardón Poort en de Puerta del Sol.

 

De Kathedraal

De kathedraal is de meest bezochte kathedraal van Spanje. De rijkdom van deze Kathedraal is overweldigend,  De trascoro, het hekwerk van het priesterkoor, de koorbanken, de Capilla Mayor met daarachter een prachtig altaarstuk, de kapittelzaal, deze zogenaamde 'transparante', een wild stuk barok, dan de sacristie met prachtige waardevolle en kostbare schilderijen, van onder ander El Greco en niet te vergeten de Capilla de San Juan met al zijn schatten, zoals een drie meter hoge monstrans, een juweel en wel het  mooiste wat edelsmeedkunst te bieden heeft. Deze kathhedraal is gotiek, maar dan wel op zijn Spaanse , breder en ruimer als de Franse kathedralen. Met een ongeremde vermenging van verschillende stijlen, zoals natuurlijk de mudéjarstijl.


DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE STAD TOLEDO

De Plaza Zocodover

De Plaza Zocodover hoeft er zeker niet naar te zoeken, want zonder veel moeite loop je er meerdere keren doorheen. Het is het zenuwcentrum van de stad, het plein met de beste sfeer van alles wat je zult zien. Het is driehoekig van vorm, omgeven door nobele gebouwen van Castiliaanse architectuur en van alle ingangen die het heeft, is er één die vooral uw aandacht zal trekken: de Arco de la Sangre. Van Arabische oorsprong, uit de 10e eeuw, die het Alcazaba met de Medina verbond.

 

Het klooster van San Juan de los Reyes

Dit Franciscaner klooster werd in 1476 gebouwd in opdracht van de Katholieke Koningen als eerbetoon aan de overwinning behaald in de Slag bij Toro. Het is in Elizabethaanse gotische stijl en is een van de mooiste gebouwen in Toledo, dus je moet het niet overslaan. Het twee verdiepingen tellende klooster is het meest karakteristieke element, een meesterwerk van Enrique Egas, evenals de polychrome houten plafonds. 

Het huis van El Greco.

Als man Toledo bezoekt gaat man natuurlijk ook naar het huis van El Greco. Toledo een stad voor geleerden en kunstenaars, maar ook voor de Kretenzer Doménikos Theotocópoulos. Maar zijn naam bleef voor de mensen aldaar 'de Griek' , Toledo was en is ook wel de stad van El Greco, hij was één van de grootste schilders van zijn eeuw.

 

P.S.
El Greco in Spanje een zeer bekende schilder die vooral religieuze werken en portretten schilderde. Werken van El Greco hangen in de kathedraal van toledo en ook in het Prado museum in Madrid. El Greco (een Griek geboren 1541 - gestorven in Toledo 1614 El Greco leefde en schilderde in Kreta, Rome en Toledo. Zijn bekendheid in Toledo is enorm. Hij leefde hier vanaf 1577 tot zijn dood.

In de San Tome hangt één van zijn prachtigste, mooiste maar zeker het beroemdste werk: de begrafenis van de graaf van Orgaz.


DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE STAD TOLEDO
De synagoge van Santa María La Blanca

Het is gelegen in de oude Joodse wijk van de stad, het werd gebouwd als een synagoge in 1180 en omgevormd tot een kerk in 1391. Misschien lijkt het als je binnenkomt een van de mooiste plekken in Toledo, omdat de vijf beuken met hoefijzerbogen, de glanzende witte kleur en het uitgebreide interieur in Mudejar-stijl zijn geen wonder. Het is eigendom van de katholieke kerk, werkt als museum en kan bezocht worden. 

 

De moskee van Cristo de la Luz

De woorden "moskee" en "Christus" blijven niet veel hangen als we naar dezelfde plaats verwijzen, dus het is interessant dat je de geschiedenis ervan kent. Het is gelegen nabij de Puerta de Bisagra, het werd in 999 gebouwd als moskee en is het best bewaarde element uit het moslimverleden van de stad. Na de verovering werd het omgebouwd tot een kerk en ondanks het feit dat er enkele renovaties werden uitgevoerd, is het grootste deel van de oorspronkelijke structuur bewaard gebleven, iets dat je zult zien als je de vele hoefijzerbogen herkent.

 

Het Alcázar van Toledo

Het Alcázar van Toledo zal het gebouw zijn dat het meest je aandacht trekt voordat je de stad binnengaat, want het is verreweg het gebouw dat het meest opvalt als je de stad van ver ziet. De oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd, het is gebruikt als fort, kasteel en paleis, en degene die je ziet werd gebouwd door Carlos I van Spanje en V van Duitsland in het midden van de 16e eeuw. Na de zware belegering tijdens de Spaanse Burgeroorlog, moest het tussen 1939 en 1957 worden herbouwd of hersteld. Tegenwoordig is het Legermuseum en de bibliotheek van Castilla La Mancha binnen.Het museum 'El Greco'

Paseo Tránsito, s/n
45002  Toledo  (Castile-La Mancha)
museodelgreco@mecd.es
en.museodelgreco.mcu.es/
Tel.:+34 925216967
Tel.:+34 925990980
Fax.:+34 925225831

Toeristentreintje

Het is heerlijk om door deze nauwe straatjes en steegjes in deze oude stad te zwerven, maar neem aan het einde van je bezoek het treintje en rij hier mee buiten om de stad.
Vanaf Plaza Zocodover vertrekt er regelmatig een toeristentreintje. Dan zie je Toledo is niet groot maar wel heel, heel mooi. Het treintje stopt op een paar punten zodat je een paar mooie foto's kunt nemen en van een prachtig uitzicht kunt genieten. Zeker als je met de kids op vakantie gaat naar Toledo, of je bent niet goed ter been, is dit een leuke manier om van deze deze Middeleeuwse stad te genieten.Roltrappen van Toledo

Als je slecht ter been bent kun je ook via de roltrappen naar het oude centrum van Toledo. De stad Toledo is gebouwd op een berg in een bocht van de Tajo rivier, en het is een hele klim om in het centrum van de oude binnenstad te komen. Daarom kun je tegenwoordig met de roltrappen naar boven en naar beneden. De roltrappen die maar liefst 7 verdiepingen hoog zijn brengen je direct vanaf de voet van de berg naar het hart van het oude Toledo brengen. Je komt dan uit bij het Palacio de Congresos.

De bereikbaarheid van Toledo 

Toledo heeft een treinstation en een busstation.

Houd er wel rekening mee dat deze beneden aan de berg ligt en dat de stad Toledo bovenop een berg ligt.

Wanneer je aankomt, de buslijn naar boven!

 

BUSSTATION

Avenida Castilla la Mancha 
45003 Toledo

 

TREINSTATION

Paseo de la Rosa 58
45006 Toledo

Het fort Alcázar van Toledo

In de derde eeuw werd het fort door de Romeinen gebouwd als zetel van het romeinse protectoraat van waaruit de gehele stad kon worden overzien. Het fort werd gebouwd op een vierkante plattegrond met een poortgebouw rond een centrale binnenkoer met vier hoektorens. In de zesde eeuw werd het bouwwerk door de Visigoten gebruikt als paleis om in de achtste eeuw dienst te doen als Arabische vesting. Na de verovering van Toledo op moslims in 1085, werd de Arabische vesting gerestaureerd door de christenen en gebruikt als militair bolwerk tijdens de regeerperiode van Alfons VI, Alfonso VII, Alfonso VIII en Alfonso X de Wijze.

De stad Toledo is de marsepein stad van Spanje. Deze 'Mazapan' is niet zo zoet en zachterdan onze marsepein. Er is hier in Toledo ook een "Museo del mazapan" te vinden. De Arabieren brachten dit zoete mengsel van amandelen en honing mee naar Spanje en de stad Toledo weet er nog steeds wel raad mee!

 

De kerk van Santo Tomé

De kerk van Santo Tomé moet niet alleen vanwege de kerk worden bezocht, maar ook omdat er een van de beroemdste werken van El Greco in staat: De begrafenis van de graaf van Orgaz . Dit grote olieverfschilderij van 4,80 x 3,60 meter is gemaakt tussen 1586 en 1588 en is een van de meesterwerken van de schilder van Griekse afkomst. Als u bij uw vertrek meer wilt weten over Doménikos Theotokópoulos, op slechts een paar minuten lopen vindt u het Museo del Greco 

 

De Synagoge van Transit en het Sefardische Museum

Deze oude synagoge bevindt zich in de Joodse wijk van Toledo, waar anders, en werd gebouwd in de veertiende eeuw onder het beschermheerschap van Samuel ha-Levi, penningmeester van koning Pedro I van Castilië. Het beweert een van de mooiste synagogen in middeleeuws Europa te zijn en na de verdrijving van de Joden uit Spanje in 1492 werd het omgebouwd tot een kerk. Sinds 1964 herbergt het het Sefardische Museum , een nationale referentie op het gebied van de Spaans-Joodse cultuur en samenleving in Spanje.Wat gaan we ondernemen in Toledo?