Beleef Spanje »  De bezienswaardigheden in Catalonië


bezienswaardigheden in Catalonië

Bekijk de leukste en verrassendste vakantietips voor Catalonië in Spanje. Beleef-Spanje.nl laat je de mooiste bezienswaardigheden van Catalonië ontdekken.

Catalonië is een Spaanse regio die met zijn eigen cultuur, diversiteit en rijke geschiedenis heel veel te bieden heeft. Naast de hoofdstad Barcelona, zijn er talloze andere plekjes in Catalonië die een bezoek meer dan de moeite waard maken. Hieronder vind je de top tien van mooiste plekjes in Catalonië.

De bezienswaardigheden in Catalonië - Beleef Spanje

Montserrat

Men zegt dat het hart en de ziel van het Catalaanse volk in Montserrat ligt, daarom is deze berg nummer een in deze lijst. In Montserrat vind je naast de adembenemende natuur ook een Benedictijns klooster en een basiliek waar het beeld van de donkere Maagd Maria, La Moreneta, tentoongesteld wordt. Het koor van jonge zangers in Montserrat is daarnaast een van de oudste en meest gerenommeerde in Europa.

In het nabij gelegen Coves del Salnitre kun je ook een tour nemen naar de binnenkant van de rotsen in Montserrat. Een indrukwekkend ondergronds parcours wacht op je!

Booking.com

Catalaanse steden

Girona, in het noorden van Catalonië, is een verborgen juweeltje. Het stadscentrum bevat onder andere een prachtige Joodse wijk, oude Arabische baden, een imposante kathedraal en goed bewaarde stadsmuren. Girona is hierdoor een goed voorbeeld van de hoe verschillende culturen in vrede kunnen samen leven. Daarnaast zijn de huizen aan de rivier Onyar een prachtig fotomoment. Voor de kunstliefhebbers is een bezoekje aan het nabijgelegen Figueres ook de moeite waard. Daar staat namelijk het huis en museum van Dalí.

Tarragona, aan de zuidelijke kant van Catalonië, is een prachtige havenstad aan de Middellandse zee. Tarragona herbergt talloze ruïnes uit de Romeinse tijd. Dit was namelijk de hoofdstad van Spanje in die tijd. Voor Gaudí fans is een bezoekje aan het nabijgelegen Reus ook een aanrader. Daar vind je onder andere beeldschone Modernistische gebouwen en het geboortehuis van de meester zelf!

 

Sitges

Een prachtig dorp en dé lievelingsplek voor vele Barcelonezen om in het weekend te ontspannen, dat is Sitges. Een mooie bezienswaardigheid van Sitges zijn de talloze villa’s in modernistische stijl, die de rijke Catalanen hier in de vorige eeuw na terugkeer uit Amerika lieten bouwen. Maar het allermooiste van Sitges is zonder twijfel de lange promenade aan zee en de kerk die vooraan de kust imponeert.

 

Middeleeuwse dorpen

Besalú, Ripoll, Peratallada, Pals, Bagà, Vic… dit zijn namen van prachtige middeleeuwse dorpen waar je nog de sporen van het rijke verleden heel goed kan zien. Kerken, kloosters, middeleeuwse paleizen en stadsmuren figureren in deze kleine stadjes en maken van jouw bezoek een hele ontdekkingsreis.

Costa Brava

De prachtige calas aan de Costa Brava zijn al lang geen geheim meer voor de buitenwereld. Langs deze rotsige kust vind je een schat aan vissersdorpjes en chique badplaatsen. Enkele aanraders: Cadaqués, Calella de Palafrugell, Begur, Tamariu, Palamós, Tossa de Mar, Port de la Selva en Llafranc.

Colonia Güell

Hoewel dit een niet zo bekend werk van Gaudí is, is de Colonia Güell wel een bezoekje waard. Niet alleen vanwege het architectonisch belang, maar ook omdat dit je de kans biedt om meer te weten te komen over de Catalaanse industrie uit de 19e en begin van de 20ste eeuw. In die tijden floreerden vele industriële koloniën aan de oevers van de Catalaanse rivieren waar men werkte en leefde.

 

Pyreneeën

Natuurliefhebbers kunnen in de Pyreneeën genieten in de winter van de sneeuw en in de zomer van de mooie natuur van deze bergen. De dorpen en stadjes in de bergen zijn heel anders dan in de rest van Catalonië. Wil je de Pyreneeën ontdekken, dan raden we je aan om langs El Pont de Suert, Vielha, La Vall de Boí, Sort, La Seu d’Urgell en Puigcerdà te gaan. Ook onmisbaar is een bezoek aan het Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dat bekend staat om haar schoonheid en de 200+ meren.

 

Delta de l’Ebre

Een heel bijzonder en rijk natuurgebied in Catalonië dat wordt bedreigt is de rivierdelta van Delta de l’Ebre. Langs het water zijn er rijstvelden en nestelen allerlei soorten vogels. Een tour op een bootje langs de rivierdelta is een unieke ervaring. Je kunt je bezoek afsluiten met een duik in de zee of met een bezoekje aan Amposta en Tortosa, de twee belangrijkste steden in dit gebied.

Aldi: ‘oogt goed, maar stelt teleur’

De beoordeling van de omelet van Aldi (1,75 euro per stuk, 600 gram) begint goed met een goede presentatie en mooie verpakking. De gemiddelde verwarmingstijd is vier minuten, voor een wat smeuigere tortilla drie minuten en voor een stevigere tortilla vijf minuten, staat op het etiket vermeld. Deze tortilla is groter, minder dun en dat kan er op wijzen dat hij smeuïger is. Bij het snijden wordt de mening bijgesteld; weer zijn de aardappelen te gelijkmatig geplaatst. Ook de smaak is teleurstellend; te weinig ei, te veel aardappel en de beide ingrediënten vormen niet een mooi geheel. Ook de hoeveelheid zout klopt niet.  

 

Alcampo: ‘in eieren gedoopte aardappelen’

De tortilla met ui van Alcampo, het huismerk van Auchan kost 1,67 euro per stuk, 600 gram. Na vier minuten verwarmen lijkt de omelet ziet deze omelet er weer heel anders uit, en wat donkerder. Bij het aansnijden oogt deze tortilla smeuïger en het lijkt erop dat er meer gepasteuriseerd vloeibaar ei is gebruikt. De smaak zorgt weer voor verrassingen; ‘de ui lijkt gekookt in plaats van gebakken, de ingrediënten zijn -vooral in het midden - niet goed geïntegreerd en de omelet valt te veel uit elkaar. Het lijken wel in eieren gedoopte aardappelen’, aldus het proefpanel.

 

Mercadona: ‘klein minpuntje’

Om de tortilla met ui van Hacendado, het huismerk van Mercadona (1,75 euro per stuk, 600 gram) te laten stollen is 7 minuten verwarmingstijd nodig. Na 4 minuten is de tortilla nog wat sappig. Het uiterlijk verrast positief; de aardappel is minder gelijkmatig gesneden en lijkt wat minder industrieel. En in dit geval is ook de smaak een aangename verrassing; de tortilla lijkt verser en is beter bereid, waarschijnlijk met een aardappel van betere kwaliteit. Het enige minpuntje is dat er een vleugje zout mist.

 

Lidl: ‘piepende ui’

De tortilla met ui van Lidl, 0,79 euro voor 220 gram van Chef Select, het assortiment kant-en-klaarmaaltijden van de Duitse keten, ziet er in de verpakking veelbelovend uit. Deze omelet moet vier minuten op een bord worden opgewarmd in de magnetron. De eieren en de aardappels lijken een mooi geheel maar de aardappel is nog hard. De smaak is goed, de ui is te weinig gekookt en ‘piept in de mond.’

 

En de winnaar is…

De conclusie laat er geen twijfel over bestaan. Op nummer 1 staat de tortilla van Mercadona, die van Dia volgt op nummer 2 en op de derde plaats staat de tortilla van Lidl. De tortilla’s van Carrefour en Alcampo delen de vierde plaats en de tortilla van Aldi is hekkensluiter, omdat ‘die weinig eieren en veel aardappelen bevat’.

 

Aldi dit jaar verliezer, vorig jaar goede tweede 

Het resultaat van de Aldi-tortilla lijkt bijzonder. Vorig jaar testte OCU, de Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers de kwaliteit van 15 verpakte tortilla’s uit de supermarkt.

Toen eindigde de aardappelomelet met scharreleieren en gekarameliseerde ui van het Aldi-huismerk op nummer twee, met slechts een punt verschil ten opzichte van de winnaar. De tortilla scoorde ten opzichte van de nummer 1 beter op voedingskwaliteit en het aantal verzadigde vetten, maar kreeg minder punten voor de smaak. Volgens de OCU was het wel de beste koop met een prijs per kilo van net geen 4 euro, of wel iets minder dan 2 euro per stuk. 

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: ANWB

Wat gaan we ondernemen in Catalonië?

Misschien ook interessant :