Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


REISINDRUKKEN van de badplaats Cadaqués

Cadaqués begint hier: De Beste Info, Inspiratie en Tips over Cadaqués

Reisimpressies van het stadje Cadaqués,  een vissersdorpje in de provincie Gerona in de Spaanse regio Catalonië. Het in een baai nabij Cap de Creus gelegen dorp was tot het eind van de 19e eeuw praktisch afgesloten van de rest van de historische regio Empordà (het huidige Alt Empordà en Baix Empordà). In het verleden was de kustplaats Cadaqués afhankelijk van de visserij en de wijnbouw.

REISINDRUKKEN CADAQUÉS -Beleef Spanje

De afgelegen locatie maakte het echter sinds het begin van de 20e eeuw in toenemende mate aantrekkelijk voor toeristen. Hiernaast vestigden een aantal bekende Spaanse kunstenaars zich in het pittoreske dorpje. Federico García Lorca, Pablo Picasso en Joan Miró droegen bij aan de bekendheid van Cadaqués. Ook vele anderen bezochten het plaatsje. De surrealistische kunstenaar Salvador Dalí had een villa in het even buiten Cadaqués gelegen Port Lligat. Sinds 1997 is deze villa een museum. Het Casa-Museu Salvador Dalí is opengesteld voor het publiek.

Booking.com

Aan de Costa Brava vind je tal van schilderachtige dorpjes. Een pareltje is Cadaqués, een wit plaatsje waar je cultuur snuiven, zonnen en de natuur verkennen perfect kunt combineren. Trek er een dag op uit en ontdek waarom het dorpje een grote inspiratiebron was voor veel beroemde kunstenaars.

Cadaqúes in een notendop

Het authentieke vissersdorpje Cadaqués ligt in het noordwesten van Spanje, op ca. een half uurtje rijden vanaf Roses. Wanneer je in Roses verblijft, kun je gemakkelijk een dagje naar Cadaqués gaan.

Het idyllische plaatsje ligt verscholen in een baai en wordt omringd door een bergachtig gebied. Je vindt er vele witte huisjes, waardoor er een op-en-top Spaanse sfeer heerst. Het is niet voor niets dat vele bekende kunstenaars, zoals Picasso en Dali, voor Cadaqués kozen als thuisbasis.

Vergeet ook zeker je zwemkleding niet; je vindt prachtige stranden aan de helderblauwe zee. En de stranden zijn niet het enige natuurrijke pareltje; je brengt vanuit Cadaqués gemakkelijk een bezoek aan natuurpark Cap de Creus.

Ontdek, Beleef en Geniet van het Spaanse vissersdorp Palamos

Een populair kunstenaarsoord

Het fotogenieke Cadaqués bestaat in zijn geheel uit witte huisjes. In dit kustdorpje vind je geen hoogbouw; de witte kerk Eglésia de Santa Maria, die stamt uit de 16e eeuw, is het hoogste punt en steekt ver boven de andere gebouwen uit. Het dorpje is een plaatje om te zien!

Door de ligging aan een idyllische baai, die haast afgesloten lijkt van de rest van het land, was Cadaqués een populaire plek onder schrijvers en kunstenaars. Zo hebben o.a. Picasso, Lorca en Chagall zich hier in het verleden gevestigd. Niet de minsten!

Maar het was toch vooral Dalí die het dorpje veel bekendheid gaf. Hij woonde aan de baai van Portlligat, op ca. 1 kilometer van het centrum, waar hij de mooiste schilderijen maakte. Tegenwoordig is zijn voormalig woonhuis een museum. Breng zeker een bezoek aan Casa-Museo Dalí.

Een idyllisch centrum

Wanneer je door het centrum van Cadaqués wandelt, kijk je je ogen uit. De smalle straatjes vol met witte huisjes en blauwe details zijn sprookjesachtig mooi! Loop zeker naar de eerdergenoemde kerk Eglésia de Santa Maria, vanaf waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht over het dorpje en de zee.

Aan zee ligt trouwens een boulevard, waar je tal van winkeltjes en restaurants vindt. Neem plaats op een terrasje, bestel lekkere tapas en geniet van de Spaanse gezelligheid.

Relaxen aan de paradijselijke strandjes

De baai waaraan Chadaqués ligt, beschikt over tal van kleine strandjes. Je vindt dan ook zeker een strandje dat bij jou past! Pak je zwemkleding in, wandel langs de kust en kies er één uit om aan te luieren!

  • Het grootste strand van Chadaqués is Playa Grande. Met een lengte van 200 meter vind je gegarandeerd een plekje om van de Spaanse zon te genieten. Op het kiezelstrand kun je daarnaast een standbeeld van Dalí bewonderen. Toch wel hét symbool van het dorp!
  • Aan de U-vormige baai liggen daarnaast veel kleine strandjes. Een absolute topper is Playa Es Sortell, op ca. 1,5 kilometer van het centrum. Wat dit kiezelstrand zo speciaal maakt? Het uitzicht! Je kijkt namelijk uit op het centrum van Cadaqués, met haar prachtige witte huisjes. Sunbathing with a view!
  • Een andere aanrader is Platja de Portlligat, dat naast het eerdergenoemde Dalí-museum ligt. Het is niet zonder reden dat de kunstenaar deze plek koos als zijn verblijfplaats. Vanaf dit zandstrand heb je namelijk een fraai uitzicht op een klein eilandje en de azuurblauwe zee. Je kunt een verkoelende duik nemen of ervoor kiezen om een kajak te huren, om zo de kust te bewonderen vanaf het water.

Wat gaan we ondernemen aan de Costa Brava

Dit Is misschien ook interessant: