Alcázar de los Reyes Cristianos of Alcázar van Córdoba

Alcázar de los Reyes Cristianos of Alcázar van Córdoba  › Andalusië › Spanje- Bezoek de Spaanse stad Córdoba met de Alcázar de los Reyes Cristianos ook wel Alcázar van Córdoba genoemd.

Het Alcázar de los Reyes Cristianos beter bekend als het Alcázar van Córdoba , is een middeleeuws kasteel gelegen in het historische centrum (casco antiguo) van Córdoba in Andalusië, naast de rivier de Guadalquivir en dicht bij de Mezquita. Op korte afstand de beroemde, pittoreske Joodse wijk. Het fort was een van de belangrijkste woningen van Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon.

ALCÁZAR VAN CÓRDOBA

Geschiedenis

Henry's opvolger, Isabella en haar echtgenoot, Ferdinand, gebruikten de Alcázar voor een van de eerste permanente tribunalen van de Spaanse inquisitie en als hoofdkwartier voor hun campagne tegen de Nasrid-dynastie in Granada, het laatst overgebleven Moorse koninkrijk op het Iberisch schiereiland.

Booking.com

De Inquisitie begon de Alcázar in 1482 te gebruiken als een van haar hoofdkwartieren en veranderde een groot deel ervan, inclusief de Arabische baden, in martel- en ondervragingskamers. De Inquisitie heeft hier drie eeuwen lang een tribunaal in stand gehouden. Boabdil werd hier in 1483 gevangen gehouden, toen Boabdil in 1489 weigerde zijn koninkrijk over te geven, lanceerden de christenen een aanval. De campagne van Isabella en Ferdinand tegen Granada was succesvol in 1492.

 

Het Alcázar diende in 1810 als garnizoen voor de troepen van Napoleon Bonaparte . In 1821 werd het Alcázar een gevangenis. Ten slotte heeft de Spaanse regering het Alcázar in de jaren vijftig tot een toeristische attractie en nationaal monument gemaakt.

 

Koninklijke baden van Doña Leonor ( Baños reales de Doña Leonor )

De koninklijke baden werden in 1328 gebouwd door koning Alfonso de 11e.  Ze waren onderverdeeld in vier kamers: de kleedkamer, de koude kamer, de gematigde kamer en de warme kamer. Ze danken hun naam aan Leonor de Guzmán , de minnares van de koning, ter ere van wie de koninklijke baden werden gebouwd.

Tuinen van het Alcázar (Jardines del Alcázar)

De oude Alcázar-boomgaard is omgevormd tot een indrukwekkend gebied van ongeveer 55.000 m² aan prachtige tuinen met bostypen, waaronder palm- , cipressen- , sinaasappel- en citroenbomen, die een aantal elegante fonteinen en vijvers omringen. De tuinen zijn gestructureerd op drie niveaus: de boventuin, de midden tuin en de beneden tuin.

ALCÁZAR VAN CÓRDOBA

De koningswandeling ( El paseo de los reyes ) is een wandeling begrensd door een rij statige cipressen en door twee smalle vijvers en in twee paden verdeeld. Tijdens deze wandeling zijn er verschillende sculpturen van de koningen die het Alcázar hebben gebouwd, die zich op sokkels bevinden die tussen de heggen zijn uitgelijnd.

 

De vier torens

De meest opvallende kenmerken van het Alcazar zijn echter haar vier torens een op iedere hoek van het kasteel. Zo ontdek je allereerst de Torre de los Leones (Leeuwentoren), met zijn vierkante vorm, is gelegen in de noordwestelijke hoek. Het is de langste toren die dateert uit de 13e eeuw en is vernoemd naar waterspuwers in de vorm van leeuwen die op het bovenste deel van de toren te vinden zijn.

 

De meest imposante toren is ongetwijfeld de Torre del Homenaje deze achthoekige vorm, is gelegen in de noordoostelijke hoek. De toren stond eerder bekend als 'De klokkentoren' (Torre del Reloj), en dankt zijn naam aan de klok die er vroeger in stond'

 

De derde toren is de Torre de la Inquisición (inquisitie), met zijn ronde vorm, bevindt zich in de zuidwestelijke hoek. Deze toren dankt zijn naam aan het feit dat het eeuwenlang de archieven van het Tribunal of the Holy Inquisition (Tribunal de la Santa Inquisition) huisvestte . Deze toren werdt ook wel de toren van de Tuinen genoemd (Torre de los Jardines).

En tot slot is daar nog toren nummer vier; Toren van de Duif ( La torre de la Paloma ), met een vierkante vorm, bevindt zich in de zuidoostelijke hoek. De oorspronkelijke toren werd halverwege de 19e eeuw afgebroken, de huidige toren is een reconstructie die dateert uit de tweede helft van de 20e eeuw. De toren stond ook bekend als 'The Watch Tower' (Torre de la Vela) de Torre de la Paloma (duif).

 

Behalve een bezoek aan de torens, vanaf waar je tevens een fraai uitzicht geniet over Cordoba, heb je ook de gelegenheid om het interieur van het paleis te gaan verkennen. De torens omsluiten namelijk op de begane grond de patio’s van de Mudejar en op de eerste verdieping omhullen zij de prachtig betegelde zalen met Romeinse mozaïeken afkomstig van de Plaza de la Corredera en een portret van Koning Alfonso III.

ALCÁZAR VAN CÓRDOBA

Het Alcázar is sinds 1931 uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Het maakt deel uit van het historische centrum van Córdoba dat in 1994 door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard.

 

Openingstijden:

Dinsdag tot vrijdag: van 8.00 tot 20.15 uur

Zaterdag: van 8.30 tot 16.00 uur

Zon- en feestdagen: van 8.30 tot 14.00 uur

 

De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoenRaadpleeg de website van Toerisme Córdoba als je twijfelt.

 

Toegansprijzen

  • volwassenen: €4,50
  • kinderen tot 13 jaar: gratis
  • studenten (met studentenkaart): €2,25

 

Alcázar de los Reyes Cristianos: Noches Mágicas

De Noches Mágicas (Magische Nachten) in het Alcazar zijn licht- en muziekshows die ´s nachts plaatsvinden in de tuinen van het Alcazar.

 

Prijs en Aanvangstijden;

In november en december van dinsdag t/m zondag vanaf 21.00 uur. Een ticket kost €6,50. Kinderen tot 13 jaar oud hebben gratis toegang.

Bron: Wikipedia

Wat kun je ondernemen in Córdoba

Dit Is misschien ook interessant: