Málaga - op de fiets langs de kust

Prachtige fietsroute naar de visserswijken El Palo en Pedregalejo. Op de fiets langs de kust en de stranden van Malaga naar de visserswijken El Palo en Pedregalejo

Ontdek en beleef de stad Málaga op de fiets en geniet met de wind in je haren van een heerlijke fietstour met gids door de stad Málaga en beleef de stad eens op een heel andere manier. Geniet samen met een Nederlandstalige gids op de fiets deze leuke, warme en bruisende stad. Nog mooier huur een fiets voor een fijne tocht langs de stranden van Malaga! Langs de kust loopt een schitterende boulevard naar de visserswijken El Palo en Pedregalejo die een paar kilometer buiten de stad liggen.

fietsen in spanje - Beleef Spanje

Málaga is – op de heuvel na waartegen het Alcazaba en het kasteel zijn gebouwd – een vrij vlakke stad. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor een fietstocht. Want zeg nu zelf, wat is er fijner dan met de wind in je haren een zonnige bestemming ontdekken?

In Nederland struikel je haast over fietsen in de grote stad. Een waar contrast met veel Europese steden. Toch neemt het fietsen ook in veel Europese steden aan populariteit toe. Steeds meer steden bieden de mogelijkheid op straat stadsfietsen te huren en de kleine verhuur bedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond.

Finally meer mensen die ontdekken waarom het zo fijn is om een bestemming per fiets te ontdekken. Het geeft je zoveel vrijheid en je kan zoveel zien in een korte tijd. Eigenlijk net als met het openbaar vervoer, alleen zie je vanaf een fiets echt een stuk meer.

En dus probeer ik bij elke stedentrip wel een fietsmomentje in te plannen. Zo ook toen ik in Málaga was. Want de kust leent zich daar prima voor een ontdekkingstocht op twee wielen.

Fietsen langs de kust van Málaga

Málaga is een compacte stad en als je er een paar dagen bent, heb je geen fiets nodig om het historische centrum te ontdekken. Je loopt namelijk in een kwartiertje van de ene naar de andere kant.

Waar je wel een fiets voor nodig hebt, is de lange boulevard langs de stranden en de vissersdorpjes El Palo en Pedregalejo die een aantal kilometer verderop liggen. Google Maps hoef je eigenlijk niet te gebruiken; vanaf de vuurtoren aan het begin van het strand fiets je in één rechte route door.

Of wacht… fiets niet in één keer door. Stop af en toe bij een chiringuito (een typisch Spaans strandtentje) en bewonder de felgekleurde strandhuisjes die voorzien zijn van mooie street art.

Een kijkje in Pedregalejo & El Palo

Pedregalejo – dat op ca. 20 minuten fietsen van het centrum van Málaga ligt – is de ideale plek om de drukte van de stad even te ontvluchten. Hier vind je geen hoogbouw, maar vooral knusse, gekleurde huisjes van max. drie verdiepingen. Vanaf hier heb je schattige doorkijkjes naar het strand.

Aan het strand zijn leuke tentjes met – hoe kan het ook anders, want dat is Málaga – grote met zand gevulde boten voor de deur waarop ze sardientjes, inktvis en witvis roosteren. Souvenirwinkels lijken hier uit den boze, maar je vindt er wel hippe bars met verse smoothies en superfoods. En je luncht er tussen de locals en internationale studenten, wat nog best eens een verademing kan zijn na alle drukte in het centrum.

El Palo – dat nog een klein stukje verder ligt – is nog een stukje dorpser. Dit komt doordat veel toeristen stoppen in Pedregalejo om te lunchen en daarna direct weer terug fietsen. Niet doen! Eén van onze lekkerste lunches was juist in El Palo.

 

Lunchen bij Restaurante Antonio

Van de fietsverhuurder hadden we de tip gekregen om naar Restaurante Antonio te gaan. Antonio is een voormalige visser die besloot zijn carrière vaarwel te zeggen. Nu runt hij een visrestaurant zonder echte kaart. De kaart is een houten huisje waarin op stokjes alle soorten vis uitgestald zijn en jij kan daaruit kiezen. Verser kan niet!

Betaal je daar de hoofdprijs voor? Nee, een portie gegrilde sardientjes kost hier slechts € 2,- en dat is veel minder dan in de meeste strandtenten direct bij het centrum. Wij gingen overigens voor de zeebaars en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Dat hij maar liefst 1,5 kilo was, mocht de pret ook niet drukken; hij werd helemaal opgepeuzeld.

 

Ook leuk als je dan toch een fiets hebt!

Fietsen langs de kust blijft voor mij het leukste in Málaga. Maar als je dan toch die fiets hebt…

stieren arena  - Beleef Spanje

Ga op de terugweg van El Palo en Pedregalejo langs de oude stieren arena van Málaga. Leuk om zo een kijkje te nemen in de lange geschiedenis van het stierenvechten.

soho-malaga - Beleef Spanje

De wijk Soho

Fiets naar de wijk Soho en neem een kijkje bij het geweldige street art project van MAUS. Nog meer street art vind je overigens aan de oevers van de droogstaande rivier die om het stadscentrum loopt. Ook ideaal om per fiets te ontdekken!

Plaza de la Merced

Stap op de fiets en ga naar één van de gezelligste pleinen van Málaga; Plaza de la Merced. Vanaf hier kun je overigens – via een schaduwrijke bergweg – ook naar het hooggelegen kasteel fietsen. Je hebt dan wel wat doorzettingsvermogen nodig.

 

Of… boek een georganiseerde fietstocht!

Ben je stiekem bang om te verdwalen of ga je graag met een (Nederlandse) gids op pad die je alles over de stad kan vertellen?

De fijne organisatie Baja Bikes organiseert in veel Europese steden fietstours, waaronder in Málaga.

Maak een fietstocht langs de highlights, fiets de calorieën eraf tijdens een tapastour (om ze er vervolgens direct weer aan te eten), ga voor een alternatieve route langs de onontdekte parels van Málaga of huur een privégids in.

Ben jij enthousiast geworden en wil je graag binnenkort fietsen in Málaga? Bekijk snel ons voordelige aanbod naar de Spaanse stad.

Wat gaan we ondernemen in Málaga

Misschien ook interessant :