Beleef Spanje  »  De Canarische eilanden  »  Lanzarote » Stranden Lanzarote


Het vulkaan eiland Lanzarote

Geniet en beleef het Canarische eiland Lanzarote met leuke tips, inspiratie, goede info,  bezienswaardigheden én een goedkope en voordelig reisaanbod!

Als je op vakantie gaat naar het Canarische Eiland Lanzarote zie je vanuit het vliegtuig reeds dit kleine zwarte vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan, het eiland heeft een fijn subtropisch klimaat. De stranden op Lanzarote wisselen zich af van zwart lavazand tot goudgeel zand. Een grootste deel van Lanzerote is bedekt met lava en heeft daardoor weinig begroeiing.

HET VULKAAN EILAND LANZAROTE

Foto: Wikipedia

Reisindrukken van het Canarische eiland Lanzarote

In de 18e eeuw was er een verwoestende vulkaanuitbarsting die een maanlandschap creëerde met veel minivulkaan kegels, kraters en lavavalleien. Sindsdien is het gebied geëvolueerd met vele vulkanische attracties, waaronder prachtige wijngaarden en zelfs een concertzaal met 600 zitplaatsen.

Met een sfeer en schoonheid die uniek zijn op de Canarische Eilanden, is Lanzarote een populaire plek bij toeristen die niet alleen kunnen genieten van de eeuwige zon, maar ook de pracht van het vulkanische landschap kunnen ervaren. Hier zijn 31 feiten die je misschien niet weet over de vulkanen van het eiland!

Vreemde vormen: Op dit eiland vindt men een eindeloos aantal merkwaardige en grillige vormen die naar niet al te toeristische gebieden gaan en waar je de mogelijkheid hebt om te parkeren, wat niet altijd gemakkelijk is.

DE MOOISTE STRANDEN OP LANZAROTE

Het landschap

 • Lanzarote wordt ook wel het eiland van de 1000 vulkanen genoemd.
 • Aanhoudende vulkaanuitbarstingen tussen 1730 en 1736 verwoestten 26 dorpen en gehuchten, evenals eersteklas landbouwgrond.
 • Zes jaar van uitbarstingen creëerden een uniek maanlandschap bedekt met kraters, canyons, valleien van gestolde lava en vele kleine vulkaankegels.
 • Tussen en rond de vulkanen liggen charmante dorpjes, groene valleien en heerlijke stranden met 140.000 inwoners.
Booking.com
 • Dit adembenemende landschap was te zien in films als Los Abrazos Rotos of Broken Embraces van Almodovar, When Dinosaurs Ruled the Earth, Moby Dick en Doctor Who!
 • Ontdek de lagune van El Golfo. Gelegen aan de westkust van het eiland, moet je langs een rotsachtige lavakust lopen voordat je deze prachtige smaragdgroene lagune tegenkomt, ondersteund door rode kliffen. Het is echt alsof je op een andere planeet bent.
 • Lanzarote heeft veel prachtige gouden stranden om van het zonnige klimaat te genieten, maar tijd doorbrengen op het zwarte zandstrand van Playa Quemada is een must. Zwart zand wordt alleen gevonden in vulkanische bestemmingen tijdens uitstapjes naar Santorini, Griekenland en de Canarische Eilanden om er maar een paar te noemen.
 • Door de uitbarstingen is Lanzarote een ideale plek voor langlaufen op de mountainbike. Je fietst door het bijzondere landschap van lava en kraters over sporen en geitenpaden. De meeste tours beginnen in Puerto del Carmen, maar welke route je ook kiest, er zijn een aantal geweldige afdalingen.

 

Grotten

 • De grotten van Los Jameos del Agua werden gevormd toen de vulkaan Monte Corona 4000 jaar geleden uitbarstte.
 • Architect Cesar Manrique heeft de grot sindsdien omgevormd tot een auditorium met 600 zitplaatsen met een restaurant, een bar en tuinen.
 • De akoestiek is fantastisch en er worden veel concerten gehouden, waaronder het Visual Music Festival van Lanzarote.
 • Het grottensysteem maakt deel uit van de Cueva de los Verdes-lavabuis die bekend staat als de Tunnel van Atlantis, de grootste vulkanische onderwatertunnel ter wereld met een lengte van 1.500 meter. Je kunt rondleidingen door de grotten maken.
 • Na de uitbarsting werden de buizen gevormd toen gesmolten lava bleef stromen terwijl het oppervlak verhardde, wat leidde tot de vorming van de buizen, die onder de Atlantische Oceaan naar beneden gaan.

Dieren en natuur

 • Het noorden van het eiland biedt de groene vallei van Haria, bekend als ‘de vallei van duizend palmen’, en biedt een verfrissend contrast met het grauwe Timanfaya.
 • Gebouwd in een oude steengroeve in het noorden van het eiland is de Cactus Garden, of Jardin de Cactus. De tuin, ook ontworpen door Cesar Manrique, een architect die toonaangevend is op het gebied van ecodesign ten voordele van toeristen, heeft de vorm van een amfitheater. Naast de thuisbasis van meer dan 10.000 cactussen van over de hele wereld, bieden lavasteen en as een prachtige achtergrond om te pronken met de cactus.
 • Ongebruikelijke endemische dieren zijn onder meer Gallotia-hagedissen en de blinde albino-grotkrabben die gevonden worden in de ondergrondse zoutwaterlagune in de Jameo Chico-grot in Los Jameos del Agua.
 • De uitbarstingen, de langste en krachtigste die ooit zijn opgetekend, veranderden de natuur en de fauna van het eiland.
 • Rond het eiland zijn meer dan 500 soorten planten geacclimatiseerd aan het subtropische weer en het gebrek aan water, waaronder varens, wilde olijfbomen en dadelpalmen op de Canarische Eilanden.
 • Behalve vogels en reptielen komen er op het eiland maar weinig gewervelde soorten voor. Het gebrek aan dieren in het wild is te wijten aan het klimaat en het beperkte water.
 • De zwarte vulkanische aarde van Lanzarote creëert gigantische aardappelen, die worden opgenomen in de meeste traditionele gerechten, waaronder het nationale gerecht Mojo-aardappelen. Ook bekend als Canarische gerimpelde aardappelen, bestaat het uit gebakken aardappelen met pittige groene en rode sauzen.

Wat kunnen we ondernemen op Lanzarote

Misschien ook interessant :