DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN DE SPAANSE  BADPLAATS Cadaqués

Informatie » regio Catalonië » provincie Girona » Badplaats Cadaqués met unieke informatie, hints en de mooiste bezienswaardigheden.


Informatie en hints van de Spaanse badplaats Cadaqués met de mooiste bezienswaardigheden van Cadaqués. Wij hebben alle nuttige Reis- en Vakantie informatie zoals, weer en klimaat, leuke info en hints over de kustplaats Cadaqués voor je verzameld. De stad Cadaqués ligt in de provincie Girona in de autonome gemeenschap Catalonië in Spanje. Cadaqués is een stadje dat ligt nabij baai nabij Cap de Creus . Het pittoreske vissersdorpje is vooral bekend geworden door dat er aantal bekende Spaanse kunstenaars die hier zich hadden gevestigd zoals: Federico García Lorca, Pablo Picasso en Joan Miró . Tegenwoordig is het vooral bekend onder de toeristen en dit kan in de zomermaanden oplopen tot het tienvoudige van het inwoneraantal.Hier vind je reisindrukken van de stad Cadaqués met veel Info, Inspiratie en Tips 


REISINDRUKKEN CADAQUÉS -Beleef Spanje

De afgelegen locatie maakte het echter sinds het begin van de 20e eeuw in toenemende mate aantrekkelijk voor toeristen. Hiernaast vestigden een aantal bekende Spaanse kunstenaars zich in het pittoreske dorpje. Federico García Lorca, Pablo Picasso en Joan Miró droegen bij aan de bekendheid van Cadaqués. Ook vele anderen bezochten het plaatsje. De surrealistische kunstenaar Salvador Dalí had een villa in het even buiten Cadaqués gelegen Port Lligat. Sinds 1997 is deze villa een museum. Het Casa-Museu Salvador Dalí is opengesteld voor het publiek.


Booking.com

Aan de Costa Brava vind je tal van schilderachtige dorpjes. Een pareltje is Cadaqués, een wit plaatsje waar je cultuur snuiven, zonnen en de natuur verkennen perfect kunt combineren. Trek er een dag op uit en ontdek waarom het dorpje een grote inspiratiebron was voor veel beroemde kunstenaars.

Cadaqúes in een notendop

Het authentieke vissersdorpje Cadaqués ligt in het noordwesten van Spanje, op ca. een half uurtje rijden vanaf Roses. Wanneer je in Roses verblijft, kun je gemakkelijk een dagje naar Cadaqués gaan.

 

Het charmante historische centrum van Cadaqués

De fascinerende geschiedenis van Cadaqués zit nog steeds vervat in de aantrekkelijke architectuur van het voormalige vissersdorp. Het historische centrum is een doolhof van geplaveide straatjes en witte huisjes met blauwe deurtjes en ramen. Je valt er van de ene verrassing in de andere, want om elke hoek vind je leuke winkeltjes, restaurantjes en ambachtelijke ateliers.


Ontdek, Beleef en Geniet van het Spaanse vissersdorp Palamos

Vooral de 'Es Call' straat springt eruit: hier woonde eeuwenlang een joodse gemeenschap. De magnifieke details in de architectuur zijn een geschenk voor elke bezoeker. Ook de klim naar het hoogste punt van het stadje is de moeite waard: vanaf de kerk van Santa Maria uit de zestiende eeuw heb je een adembenemend uitzicht over de baai van Cadaqués.

 

Aan de promenade overheersen fantastische modernistische gebouwen, waarvan de meeste voordien tot rijke cadaquenses behoorden. Zij hadden hun fortuin gemaakt in Amerika (de zogenaamde 'indianos') en waren er geïnspireerd geraakt door de ontwerpen en motieven die Cubanen gebruikten in hun huizen. Die unieke charme kun je zelf van dichtbij genieten tijdens je vakantie als je een pittoresk vakantiehuis in Cadaqués huurt, vanwaaruit je ook ten volle de mooie omgeving kunt verkennen.

 

's Avonds heerst in Cadaqués een aangenaam levendige sfeer. De straten van Cadaqués tellen tal van gezellige cafeetjes of danscafés, zonder de lawaaigrenzen te overschrijden. Het mediterrane ritme is zoals steeds ontspannend maar ook feestelijk en sfeervol. 

 

Cabo de Creus natuurgebied

Naast het prachtige stadje is er ook nog eens de schoonheid van de Cabo de Creus, bijzonder geliefd onder de Catalanen. Tussen de rotsen en kliffen liggen heuse paradijsjes verborgen, alsof de tijd er heeft stilgestaan. Een oase van rust en natuurpracht!

 

De strandbaaitjes van de Cabo de Creus horen bij de beste van de Costa Brava. Je kunt er heerlijk zwemmen in kristalhelder water.

 

De bijzondere rotsformaties zijn er ontstaan door de erosie van de zee. Ze spreken echt tot de verbeelding, met hun grillige vormen die soms doen denken aan een leeuw, dan weer aan een kameleon, of zelfs aan een draak. Leuk ook om met kinderen te ontdekken en erover te fantaseren!

 

Wie houdt van een actieve vakantie, kan hier eindeloos wandelen of fietsen langs de mooiste routes, met prachtige verzichten en zwemstops aan de pittoreske strandjes. Bij zonsondergang is het uitzicht aan de miradores of uitkijkpunten werkelijk fabuleus. De Musea van Cadaqués

Casa-Museo, Salvador Dalí

Zodra we het 'museum-huis' van Salvador Dalí betreden, komen we terecht in zijn ongelooflijke wereld vol verbeelding en fantasie. De uitzonderlijke Catalaanse kunstenaar zag zijn huis niet zomaar als een woning maar als een levend wezen, dat meegroeide naarmate zijn eigen leven zich verder ontwikkelde.
 
Het was meer dan veertig jaar lang een van zijn vele projecten: hij breidde het huis verder uit, en ontwierp nieuwe kamers en surrealistische elementen die van zijn huis een echt kunstwerk maakten, fantastisch om vandaag nog steeds te kunnen zien en beleven.

 

Zijn schilderijen en sculpturen zijn te zien in alle ruimtes van het huis: in zijn werkplaats, in de wonderlijke tuin, de bibliotheek en de kamers waar hij woonde en werkte. Het is een bezoek dat je niet kunt overslaan als je in de buurt bent en een onvergetelijke vlucht uit de werkelijkheid, een reis naar de fascinerende wereld van Salvador Dalí.

 

Het huis van Salvador Dalí ligt in Portlligat, een klein vissersdorpje in een heerlijke baai die deel uitmaakt van de gemeente Cadaqués. Het zicht op de blauwe zee, de omringende olijfbomen en wijngaarden, de indrukwekkende kliffen,... maken van dit dorp een echt plaatje, de moeite waard om er rustig de tijd voor te nemen. Trek dus zeker een volledige dag uit tijdens je vakantie om dit gebied te verkennen. Ook belangrijk: om het huis van Dalí te bezoeken, dien je vooraf te reserveren, telefonisch of online (https://www.salvador-dali.org/es/museos/casa-salvador-dali-de-portlligat/). 

 

Het museum van Cadaqués

Nog een verplichte culturele stop is het Museum van Cadaqués, met allerlei soorten kunstwerken maar allemaal met één gemeenschappelijke noemer: de mensen, de cultuur en geschiedenis van Cadaqués. Al de werken in dit museum zijn dusgeïnspireerd op het stadje Cadaqués. Ze proberen elk op hun eigen manier de ziel en de schoonheid van Cadaqués te vatten. Hoogtepunten zijn de tentoonstelling over Salvador Dalí, de grootste en bekendste artiest van de streek - maar ook werken van Richard Hamilton, Arranz Bravo, Antoni Pitxot,... Daarnaast zijn er diverse tijdelijke tentoonstellingen.

 

De feesten van Cadaqués

Het feest van de 'Sol Naciente' of de 'Rijzende Zon' op 1 januari

Begin je het jaar graag op een speciale manier? Op 1 januari verzamelen mensen van overal ter wereld zich rond de vuurtoren van de Cabo de Creus om het nieuwe jaar welkom te heten!

 

De Cabo de Creus is het meest oostelijke punt van Spanje, en dus de eerste plek op het Iberisch schiereiland waar de zon opkomt. Een populair gezegde in het Spaans luidt: 'A quien madruga, Dios le ayuda' (God helpt al wie vroeg uit de veren is) en het feest van de Rijzende Zon ('Sol Ixent' in het Catalaans) geeft een extra motivatie om vroeg op te staan.

Eenmaal de zon zichtbaar wordt aan de horizon, kun je er de Sardana dans zien en de warme chocolademelk proeven die men dan onder alle aanwezigen uitdeelt. Lijkt het vieren van de eerste zonsopgang van het jaar je ook zo origineel? Bekijk dan vooral onze Top Gekste en Leukste Feesten van Spanje en ontdek nog meer dolle tradities!

 

La Fiesta de San Sebastián op 20 januari

Dit feest is echt typisch voor Cadaqués. Elk jaar op 20 januari komen de inwoners van Cadaqués samen boven aan de Ermita de San Sebastián, op 400 meter hoogte. De tocht ernaartoe neemt ongeveer twee uur in beslag.

In de kapel, die alleen die dag van het jaar haar deuren opent, is er dan een mis, gevolgd door de traditionele Sardana dans en een lunch in open lucht. De lokale inwoners geven iedereen een warm onthaal op dit feest, ook wie van buiten Cadaqués komt. Een lokale viering die je niet wil missen!

 

Carnaval in Cadaqués

In Spanje staat februari synoniem voor carnaval. Cadaqués blijft daarin zeker niet achterop. Hier viert men dit dolle feest op een bijzondere manier, met een parade vol gekostumeerde deelnemers en imposante praalwagens langs de strandpromenade.Vooral voor gezinnen met kinderen is dit een geweldige belevenis, want er worden dan ook workshops en activiteiten georganiseerd speciaal voor de allerkleinsten. Het hoort bij de beste familie-evenementen van Spanje. 

 

Culturele week in april

De feestdag van Sant Jordi op 23 april is een van de belangrijkste dagen in Catalonië. Volgens de traditie schenken geliefden en vrienden elkaar die dag een boek en een roos, en in Cadaqués vindt dan ook nog meer dan een week lang een cultureel festival plaats, met literaire prijzen, conferenties, tentoonstellingen,... en allerlei andere evenementen. Goed om te weten als je dan in de buurt bent!

 

Het Feest van de indianos in Cadaqués

De Feria de Indianos viert de geschiedenis van de indianos, de Spaanse emigranten die hun fortuin in Amerika maakten en rijk naar Spanje terugkeerden, en ook de hechte band tussen Cadaqués en Cuba tijdens die Spaanse koloniale tijd. Het valt tijdens het eerste weekend van juni.

De strandpromenade vult zich dan niet alleen met tal van kraampjes en ambachtelijke producten, maar de mensen tooien zich ook in de klederdracht uit die tijd. Daarnaast zijn er tal van muzikale optredens en voorstellingen van straattheater, waarbij ook de overzeese aankomst van de indianos wordt uitgebeeld.

 

El Festival Internacional De Música de Cadaqués in de zomer

Bijzonder leuk voor vakantiegangers in de zomer is het internationale muziekfestival dat Cadaqués al sinds 1970 orgaiseert, met allerlei stijlen, van flamenco, gospel, soul, pop-rock en jazz tot zelfs klassieke muziek. Er zit dus zeker iets van jouw smaak tussen.

 

Het zomerfeest van Cadaqués

In september vormt de Feestdag van Catalonië dan weer de aanleiding voor het ultieme grote zomerfeest van Cadaqués, de Fiestas Mayores de Cadaqués, zoals zo veel dorpen en steden die  hebben in Spanje.

Dit dorpsfestival omvat tal van folkloristische en culturele activiteiten. Zo is er een originele poppenwedstrijd, een merkwaardig groen keramiekstukje dat op de hoofden getransporteerd wordt, en de Marnatón - een zwemtest voor de afstand tussen de Cabo de Creus en Cadaqués, met daarna live muziek op het dorpsplein.Het feest van de Virgen de la Esperanza

Als je dacht dat het alleen in de zomer groot feest is in Cadaqués, dan heb je het  mis. In december vieren de inwoners de patroonheilige van het dorp: La Virgen de la Esperanza (de Maagd van de Hoop). Uiteraard met de lokale dans van sardanas, sportwedstrijden, spelletjes voor kinderen, volksspelen en meer dans. Het is een vreugdevol feest!

 

De baai van Cadaqués is zo mooi dat je er eens in je leven gewoon moet geweest zijn. Het vakantiegevoel is compleet, vooral als je ter plaatse in een vakantiewoning verblijft en de lokale feesten het hele jaar door dan ook met gemak van dichtbij meemaakt, geniet volop van dit witte prachtdorpje midden in de natuur, vol verrassingen!Wat gaan we ondernemen aan de Costa Brava