Picos de Europa

Picos de Europe of wel de Pieken van Europa in het Cantabrisch Gebergte


De bekende Picos de Europa wat in het Nederlands betekend de "Pieken van Europa" deze bergketen in het noordelijk deel van Spanje is het hoogste gedeelte van het Cantabrisch Gebergte. Het Cantabrisch Gebergte ligt ongeveer 20 km zuidelijk van de noordelijkste kust van Spanje op de grens van de autonome regio's Asturië, Cantabrië en Castilië en León. In León is de ommuurde stad van Ávila een echte aanrader, net als de 'gouden' stad Salamanca.


PICOS DE EUROPA - Beleef Spanje

De bergketen bestaat uit drie bergmassieven:

 • Andara; het oostelijke massief, met als hoogste top de Torre Santa de Castilla (2596 meter)
 • Urrieles; het centrale massief, met als hoogste top de Torre de Cerredo (2648 meter)
 • Cornión; het westelijke massief, met als hoogste top de Morra de Lechugales (2444 meter)

De centrale en westelijke bergmassieven worden van elkaar gescheiden door de anderhalve kilometer diepe kloof van de rivier de Cares.


Booking.com

De rotsen zijn bijna allemaal van kalksteen en glaciale krachten hebben bijgedragen aan een opmerkelijk gebied van alpine karstverschijnselen. Vele bergtoppen komen boven de 2400 meter uit. De hoogste bergtop is, met een hoogte van 2648 meter de Torre de Cerredo. Het gebied is populair bij bergbeklimmers en -wandelaars. Er is een netwerk van goed onderhouden bergschuilplaatsen. De bekendste plek om te klimmen is de Naranjo de Bulnes.

Daarnaast zijn er een aantal bergmeren, waaronder de Meren van Covadonga.

 

Grotten

De Picos de Europa herbergt vele van de diepste grotten in Spanje, waaronder de Torca del Cerro del Cuevon (−1589 m), Sistema del Trave (−1441 m) en de Pozo Madejuno (−1255 m). Er worden nog steeds nieuwe grotten ontdekt en de grotten worden nog steeds onderzocht.

In augustus 2007 is door Belgische speleologen van Spekul vzw. ontdekt dat de grot Sima de la Cornisa tot een diepte van 1507 meter reikt, wat de grot op de tiende plaats in de lijst van diepste grotten ter wereld breng

 

Cultuur

In de gemeente Cangas de Onís, in het Asturische deel van de Picos de Europa, ligt het nationale heiligdom Covadonga, waar volgens de overlevering de Spaanse Reconquista begon. Hier bevindt zich ook de basiliek van Santa María la Real de Covadonga.

 

De Picos herbergt een, in aantal achteruit gaande, groep herders, die in de zomer vanuit de valleien de bergen in trekken met hun schapen, geiten en soms ook varkens. Het gebied is ook bekend om zijn pikante kazen, zoals de Queso de Cabrales, die traditioneel worden gerijpt in de grotten.

 

Natuur in Picos de Europa 

Het kenmerkendste dier van de Picos de Europa is de Cantabrische gems , in het Spaans: rebeco, die zo nu en dan te zien valt. In de afgelegen gebieden vindt men bruine beren en wolven. De alpenkraai, de buizerd en de vale gier zijn vrij algemeen. Er zijn vele beschermde dieren, zoals de lammergier , het auerhoen  en de eerdergenoemde bruine beer.

Het grootste deel van de Picos de Europa maakt deel uit van het Nationaal Park Picos de Europa.

 

Natuurlief hebbende wandelaars, fietsers, parapenters en bergbeklimmers komen hier volledig aan hun trekken. Geen zin in klimmen? Dan kan de kabelbaan Teleférico je in vier minuten 762 meter hoger neerzetten op de Fuente Dé. Het wachten in de rij van de lift, wordt meer dan goed gemaakt door het ongeëvenaarde uitzicht. Bezienswaardigheden in Picos de Europa en León

De gehuchtjes in de gemeente Amieva zijn alleen bereikbaar via prachtige bruggen, zoals het 17e-eeuwse Dobra. In Covadonga is in een rots een grot. Hierin is de Maagd ondergebracht, waarmee, volgens de legende de herovering op de Moren begon. Aan de voet van de berg Corona, is een kapel, waar de legendarische Don Palayo tot koning gekroond werd.

 

Kamperen: avontuurlijk kamperen boven 1.500 meter

Kamperen in het natuurpark is alleen toegestaan boven de 1500 meter. De tenten mogen alleen 's avonds worden opgezet en moeten 's ochtends weer afgebroken worden. Je treft in Liébana, Baldeón, Arenas de Cabrales, Benia en Soto de Cangas tweesterrencampings aan. Als je meer wilt weten dan kun je terecht bij het belangrijkste informatiecentrum van het natuurpark Casa Dago in Cangas de Onís. Je kunt ook informatie opvragen bij het informatiecentrum Urbanización La Molina, net buiten Potes. Je vindt goede supermarkten, banken en pinautomaten in Arenas de Cabrales, Cangas en Potes.

 

Overnachten in Picos de Europa 

Wandelaars, fietsers en alpinisten kunnen in het Westelijk en Centraal Massief in hutten overnachten. Deze refugios liggen vaak op prachtige locaties, zoals aan een rivier of beek. De hutten vormen een prima uitvalsbasis voor trektochten. Je kunt je bagage er achtergelaten. In de hut kan soms met eigen spullen gekookt worden, of het is mogelijk een eenvoudige maaltijd en drankjes te bestellen. Vanwege de populariteit, kun je het beste ruim van tevoren een hut reserveren. Dit kan bij Casa Dago, het informatiecentrum van het natuurpark, in Cangas de Onís.

 

Eten en drinken Picos de Europa en León

Activiteiten in de open lucht wekken een stevige eetlust op. De keuken van Picos de Europa is hierop uitstekend toebereid. De streekgerechten zijn te kenmerken als simpel, voedzaam en gevarieerd. Het relatief zachte klimaat van La Liébana, in Cantabria, levert zeer goede producten. In vele gerechten wordt berza gebruikt, een witte koolsoort. Populair zijn ook alubias, grote witte bonen. De streek onderscheidt zich ook met de frisuelos, speciale pannenkoekjes die als ontbijt worden gegeten. León is een belangrijke wijnproducent.

 

Kunst en cultuur in Picos de Europa en León

De aantrekkingskracht van de Picos de Europa schuilt niet alleen in de ongekend rijke natuur en de magnifieke landschappen. Maar ook in de kunst en cultuur die wortel heeft geschoten in de soms onverbiddelijke natuur. De bijzondere cultuur is gevormd door Romeinse invloeden en de weerstand tegen de Moorse overheersing. De culturele hoogstandjes variëren van het Monasterio de Santo Toribo tot de Grot van Covadonga. In León kun je talloze Romeinse en middeleeuwse bouwwerken bewonderen.

 

Uitgaan in Picos de Europa

De meeste bezoekers van Picos de Europa brengen hun dagen zo actief door dat ze geen behoefte hebben aan een nacht op de dansvloer. In Picos zijn dan ook eigenlijk geen discotheken te vinden. Wel zijn er in het gebied overal gezellige restaurants en kroegjes. Hier kun je je ervaringen uitwisselen met medereizigers onder het genot van een drankje. Asturiaanse cider, Tostadillo wijn of orujo, de veel geprezen brandewijn uit Liébana worden veel gedronken. Voor een bruisend uitgaansleven moet je toch echt in Salamanca zijn.Winkelen in Picos de Europa en León

In Cangas en Potes vind je alles wat je nodig hebt voor de buitenactiviteiten. Wandelschoenen, waterdichte kleding en andere nuttige spullen. In de Picos de Europa worden nog echt traditionele producten gemaakt van grondstoffen uit de streek. Van hazelaars takjes worden kunstzinnige manden gevlochten. Overal worden uit hout gesneden landbouwgereedschap en houten klompen als souvenir aangeboden. Deze komen voornamelijk uit de vallei van Sajambre. Je kunt de producten het beste tijdens handwerkbeurzen aanschaffen. Ze worden regelmatig in de belangrijkste bergdorpjes gehouden.

Zon, water en strand

Tips

 • Watersport op de Río Deva
  Op deze rivier in de Picos de Europa is het mogelijk om te kanoën of te kayakken, dankzij een ruime hoeveelheid smelt- en regenwater.

 

 • Paseo Fluvial in Salamanca
  Deze boulevard loopt onder schaduwrijke bomen langs de oever van de rivier de Tormes. Er kunnen roeibootjes gehuurd worden en op het water ligt een boot met op het bovendek een aangenaam caféterras.

 

 • Ponferrada
  In Ponferrada zijn drie gemeentelijke openluchtbaden waar op hete zomerdagen verkoeling te vinden is: Plantage, Flores del Sil en Fuentesnuevas-Cuatrovientos.

 

 • Lago de Sanabria
  Dit is het grootste natuurlijke meer van Spanje. Het ligt in een prachtige omgeving. Het meer is grotendeels natuurgebied, maar er kan volop gevist worden. 
Bron: Wikipedia en ANWB


Wat gaan we ondernemen in Spanje?