Rebujito, het originele Andalusische recept

Rebujito, een verfrissend en heerlijk drankje, heeft al minstens twee generaties lang de harten van de Spanjaarden veroverd. Dit mengsel van goede wijn en citroenfrisdrank of frisdrank is een klassieker bij feesten in Zuid-Spanje, vooral tijdens de feria de abril in Sevilla en andere regionale festiviteiten. De populariteit strekt zich uit over heel Spanje en daarbuiten en wordt een verfrissende optie om op elk moment van het jaar van te genieten. Maar wat is het verhaal achter dit boeiende drankje en wat maakt het zo bijzonder?EEN BEETJE GESCHIEDENIS

El rebujito heeft zijn wortels in Andalusië, een regio die bekend staat om zijn rijke cultuur, gastronomie en levendige festiviteiten. Hoewel er geen precies verhaal bestaat over de uitvinding ervan, wordt aangenomen dat rebujito als een geïmproviseerd drankje ontstond tijdens de aprilfeesten in Sevilla aan het begin van de 20e eeuw.

 

Destijds mengden kermisbezoekers goede wijn met limonade om af te koelen in de lentezon. In de loop van de tijd werd deze combinatie een traditie die geworteld was in de feestcultuur van de regio. Er zijn aanwijzingen voor zijn aanwezigheid in 1985, tijdens het Corpus Christi in Granada , en vervolgens verschijnt het op beurzen in heel Andalusië. In de jaren negentig is het op veel andere plaatsen buiten deze autonome gemeenschap al gebruikelijk.

 

De populariteit van rebujito heeft zich buiten de aprilbeurs verspreid en is een emblematische drank geworden van Andalusische feesten, waaronder lokale beurzen, bruiloften, strandfeesten en familiereünies. Het koelvermogen en de milde smaak maken het de perfecte keuze voor warme zomerdagen en levendige nachtelijke feesten.


Booking.com

ZO BEREID JE DE PERFECTE KLASSIEKE REBUJITO

Eenvoud is een van de meest charmante kenmerken van de rebujito. Om het te bereiden heb je slechts twee hoofdingrediënten nodig: goede wijn en citroenfrisdrank of frisdrank . De meest gebruikte zijn die van de merken 7Up en Sprite. Fino-wijn, een soort lichte, droge witte wijn, is essentieel voor de kenmerkende smaak van rebujito.

 

Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om een goede kwaliteitswijn te gebruiken, bij voorkeur uit de Sherry-regio. De wijn moet een Fino uit Jerez, Manzanilla uit Sanlúcar, Condado Pale uit Huelva of Fino uit Montilla Moriles zijn. Een jonge witte wijn is niet geschikt voor de rebujito . Rebujito is geen eenvoudige witte wijn gereduceerd met frisdrank.

 

De citroensoda zorgt voor een verfrissende en bruisende toets aan de rebujito. Sommige mensen kiezen ervoor om zelfgemaakte limonade te gebruiken voor een meer authentieke smaak, terwijl anderen voor hun gemak de voorkeur geven aan commerciële citroenfrisdranken. De verhouding tussen goede wijn en frisdrank kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar een typisch mengsel bestaat uit één deel goede wijn op twee delen frisdrank.

 

Het bereiden van de rebujito is net zo eenvoudig als het mengen van de twee ingrediënten in een groot glas of kan, het toevoegen van ijs naar smaak en zachtjes roeren om de smaken te combineren.TIPS VOOR EEN HEERLIJKERE REBUJITO

Het bereiden van een heerlijke rebujito is een combinatie van het kiezen van de juiste ingrediënten en het volgen van enkele eenvoudige trucjes om de smaken te versterken.

 • Kies een goede goede wijn:  de kwaliteit van de goede wijn die u gebruikt, heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak van de rebujito. Kies voor een fijne sherrywijn van hoge kwaliteit die droog en licht is en uitgesproken bloemige en fruitige tonen heeft.

 

 • Juiste verhoudingen:  De verhouding tussen goede wijn en frisdrank is cruciaal om de perfecte smaakbalans te verkrijgen. Een typische mix bestaat uit één deel goede wijn en twee delen frisdrank, maar u kunt de verhoudingen aanpassen op basis van uw persoonlijke voorkeuren.

 

 • Kwaliteitscitroenfrisdrank –  Gebruik citroenfrisdrank van goede kwaliteit of maak je eigen zelfgemaakte limonade voor een meer authentieke, frisse smaak. Vermijd citroenfrisdranken die te zoet of kunstmatig zijn, omdat ze de smaakbalans in de rebujito kunnen veranderen. Hoe minder suiker, hoe beter. We willen de droge karakteristieke tonen van een goede Fino niet teniet doen.

 

 • Wees voorzichtig met ijs: het helpt niet alleen de rebujito koud te houden, het verdunt ook de drank enigszins, wat de smaak van wijn en frisdrank kan verzachten. Voeg voldoende ijs toe om het glas of de kan te vullen, maar voeg niet teveel toe, zodat het drankje niet te veel wordt verdund.

 

 • Decoratie en presentatie: Een schijfje citroen, een takje munt of zelfs wat vers fruit kunnen een vleugje kleur en frisheid toevoegen aan uw rebujito.

 

 • Fruitmaceratie: Als u besluit vers fruit aan de rebujito toe te voegen, kunt u deze vooraf een paar minuten in de goede wijn laten macereren, zodat ze de smaken opnemen en beter met de drank mengen.

 

 • Gekoeld serveren: Rebujito wordt het lekkerst gekoeld gedronken, dus zorg ervoor dat u zowel de goede wijn als de frisdrank in de koelkast bewaart voordat u het drankje bereidt. Je kunt de kan of glazen ook in de vriezer laten afkoelen voordat je hem serveert, zodat de drank langer vers blijft.

 

 • Zachtjes roeren:  Wanneer u de rebujito-ingrediënten mengt, doe dit dan voorzichtig om de smaken te combineren zonder de drank te veel te schudden en de koolzuur van de citroensoda te verliezen.


VARIATIES VAN DE REBUJITO

Hoewel rebujito traditioneel wordt bereid met goede wijn en citroenfrisdrank, zijn er verschillende varianten van dit verfrissende drankje die nieuwe smaken en nuances toevoegen om aan verschillende smaken te voldoen . Deze variaties kunnen extra ingrediënten of aanpassingen aan het originele recept bevatten.

 • Soorten wijn: afhankelijk van de Andalusische toponymie gebruiken ze de ene of de andere wijn. In Sanlúcar de Barrameda gebruiken ze bijvoorbeeld meer van hun manzanilla als normaal kamilleland. In Jerez de la Frontera en Puerto de Santa María wordt echter meer goede wijn gebruikt, die op beide locaties wordt gemaakt. De twee witte wijnen, Fino of Manzanilla, zijn perfect voor de rebujito.

 

 • Fruit Rebujito : Deze variant bevat stukjes vers fruit, zoals aardbeien, perziken of sinaasappels, om een vleugje extra frisheid en zoetheid aan de rebujito toe te voegen. De vruchten kunnen direct aan het glas worden toegevoegd voordat de drank wordt geserveerd, of kunnen vooraf in de fijne wijn worden gemacereerd om hun smaken te laten trekken. Het zou een soort sangria-variant zijn.

 

 • Pepermunt Rebujito: Een aromatisch kruid dat veel wordt gebruikt in de Spaanse keuken en dat een verfrissend aroma aan rebujito kan toevoegen. Voeg gewoon een paar muntblaadjes toe, nadat u ze hebt geblancheerd om onzuiverheden te verwijderen, aan het glas voordat u het drankje serveert, wat voor een extra vleugje frisheid zorgt en de smaken van de wijn en citroen aanvult.

 

 • Cider rebujito of Asturische rebujito:  in plaats van goede wijn te gebruiken, gebruikt deze variant van rebujito cider, een alcoholische drank gemaakt door de fermentatie van appelsap. De cider voegt een fruitige smaak en lichte bruising toe aan de rebujito, waardoor een verfrissend drankje ontstaat met een uniek smaakprofiel.

 

 • Mint Rebujito: In plaats van munt gebruikt deze variant munt om een verfrissende, muntachtige smaak aan de rebujito toe te voegen. Muntblaadjes kunnen lichtjes worden geplet voordat ze aan het glas worden toegevoegd, zodat de essentiële oliën vrijkomen en hun aroma en smaak worden versterkt.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MALAGA NOOIT VERGEET.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER


Wat gaan we ondernemen aan de Costa del Sol?

Misschien ook interessant :