Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Is de Spaanse gezondheid zorg gratis?

Ja de  publieke gezondheidszorg is gratis in Spanje tenminste als je zelf een bijdrage levert aan het Spaanse gezondheid systeem. Dan is het zogoed als voor iedereen gratis die in Spanje woonachtig is. Voor medische zorg ga je naar een Centro de Salud of wel een gezondheidscentrum.In het gezondheid- centrum werken veelal diversen huisartsen en verpleegkundigen. Je hebt geen keuze van arts in het Centro de Salud, de huisarts die op dat moment vrij is help je of verwijs je door naar een ziekenhuis of specialist in de regio waar je woont.

Gezondheidszorg in Spanje

Hoe werkt de gezondheidszorg in Spanje? De Spaanse gezondheidszorg werkt als volgt. Als je in Spanje woont en/of werkt, kan je gebruik maken van het openbare gezondheidssysteem. Als je als buitenlander naar Spanje komt om hier te gaan wonen en te werken is het wel even wennen aan het Spaanse gezondheidssysteem.

 

In het begin is het voor de niet Spaans sprekenden best moeilijk om naar een lokaal of regionaal ziekenhuis te gaan en ook de eerste hulp rond je woon en verblijfplaats is meestal heel anders dan je in eigen land gewend was.

 

Dat de Spaanse manier anders is wil absoluut niet zeggen dat het Spaanse gezondheidssysteem slechter is dan die in Nederland of België, in tegenstelling, deze is op veel gebieden vaak zelfs beter te noemen. Daarom even wat meer informatie voor die personen die naar Spanje willen verhuizen zodat men zich kan voorbereiden.

 

De gezondheidszorg in Spanje is gratis indien men zelf een bijdrage levert aan het systeem. Als men een bijdrage betaald dan kunnen jij en je familie genieten van “gratis” medische verzorging en dit op dezelfde basis als de Spanjaarden. Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid.

 

Privé verzekering

Privé of particuliere verzekeringen zijn in Spanje gemakkelijk te krijgen, zolang men het geld heeft om de polis te betalen. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden.

Buitenlanders

Als immigrant in Spanje heb je recht op gratis medische verzorging als je werkzaam bent voor een bedrijf, werkzaam bent als zelfstandige en dus zelf de bijdrage betaald en gepensioneerd bent en uw pensioen ontvangt vanuit uw geboorteland. Indien je niet opgenomen kan worden in het publieke systeem probeer dan toch een particuliere verzekering af te sluiten.

 

Werkwijze

Na de aankomst in Spanje gaat men naar het dichtstbijzijnde kantoor van de sociale verzekering (Seguridad Social) om er uw aansluitingsnummer aan te vragen zodat je in het systeem terecht komt. Iedereen die twee of meer jaren voor zijn sociale zekerheid betaald heeft in een land van de Europese Unie kan in Spanje tot 2 jaar gezondheidszorg krijgen.

Personen die nog werken krijgen in hun land van oorsprong een E106 mee, gepensioneerden krijgen een E121. De E111 voor vakantiegangers is vervangen door de Europese verzekeringskaart.

 

Eerste hulp

Wanneer men een dokter nodig heeft gaat men naar het Centro de Salud in de gemeente of in de woonwijk. Hier werkt men volgens het principe, wie als eerste komt krijgt als eerste de nodige hulp. Hulp van een verpleegster voor dagelijkse injecties is een probleem, je zal elke keer naar de eerste hulp moeten om de injectie te krijgen.

 

“Huisarts”

Wanneer je woonachtig bent in een stad of dorp en daar ook ingeschreven bent kun je een eigen dokter aangewezen krijgen waar je altijd op afspraak terecht kunt. Deze kunnen vergeleken worden met de huisartsen al komen deze niet bij je thuis op bezoek maar blijven deze in de kliniek. Gebeurt er iets thuis, dan wordt de ambulance gestuurd en wordt je naar het ziekenhuis gebracht.

Ziekenhuizen

De verzorging in een ziekenhuis is in het algemeen van een hoge kwaliteit en de kamers zijn meestal kamers met 2 bedden en een badkamer. Dat is overigens bij een particuliere verzekering vaak anders waarbij je meestal recht hebt op een eigen kamer.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen staats- of openbare ziekenhuizen en private ziekenhuizen. Bij de eerste groep komen de patiënten terecht die via de de gezondheidszorg gestuurd worden terwijl bij de tweede groep de patiënten terecht komen die een particuliere verzekering hebben.

Familiekwestie

Het ziekenhuis systeem is in Spanje zeer gericht op de familie en men verwacht dat er een vriend of familie aanwezig blijft gedurende de hele opname, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De verpleegsters in het ziekenhuis zijn niet zoals in Nederland en België, zij wassen de patiënt niet, zij kleden hem niet aan en zij geven de patiënten geen voedsel. Dat is de taak van de persoon die bij de patiënt blijft.

Overigens is dat niet altijd zo en wordt het steeds beter. Patiënten worden zo vroeg mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis om ze te laten recupereren onder de hoede van hun familie thuis.

 

Tandarts

Heb je een tandarts nodig dan moet men zich wenden tot het particuliere stelsel en alhoewel zij niet onder de gratis gezondheidszorg vallen is de prijs een stuk lager dan men in België of Nederland gewend is.

In sommige gemeenten heeft men gratis tandartszorg binnen het publieke gezondheidssysteem. Dat is dan wel beperkt tot het trekken van tanden en kiezen en/of vullen van gaatjes. Dat is dus niet bedoeld voor de jaarlijkse controle en andere “duurdere” behandelingen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :