Het ontstaan van de Spaanse mayonaise of mayonesa en mahonesa


De geschiedenis van de mayonaise

Het ontstaan van de Spaanse “mayonesa” en “mahonesa”

Het maakt in Spanje niet uit hoe je het noemt en uitspreekt maar de mayonaise is wellicht één van werelds meest gebruikte sausjes die ook nog eens waarschijnlijk uit Spanje komt.  In Spanje is vaak een discussie over hoe men de naam van deze bekende saus uitspreekt, is het “mayonesa” of is het “mahonesa”. Iedereen weet wel wat mayonaise is maar in Spanje zijn er twee vormen van uitspreken, “mayonesa” en “mahonesa” ofwel met een H of een Y.

Het ontstaan van de Spaanse mayonaise of mayonesa en mahonesa

Foto: Wikimedia

Veel Spanjaarden gebruiken beide woorden maar de vraag is of er verschil is. Als er gezocht wordt naar het woord “mayonesa” (dus met y) in het Spaanse nationale woordenboek, het Diccionario de la Real Academia Española (RAE), dan is te zien dat deze weliswaar geregistreerd staat maar meteen doorverwijst naar “salsa mahonesa” waarbij aangegeven wordt dat “mayonesa” afstamt van het Franse woord “mayonnaise”.

Booking.com

Als men in het Spaanse woordenboek kijkt naar “mahonesa” dan wordt er een “salsa que se elabora batiendo aceite crudo y huevo” omschreven en wordt verwezen naar de stad Mahón op het eiland Menorca als de oorsprong van deze populaire saus. Met andere woorden, volgens het Spaanse woordenboek kunnen allebei de woorden gebruikt worden.

 

Oorsprong Spanje?

De meest gehoorde oorsprong theorie wijst de havenstad Maó (Mahón) op het Balearen eiland Menorca aan als de plaats waar mayonaise zijn oorsprong heeft. Tijdens de Zevenjarige Oorlog werd Maó in 1756 door Armand de Vignerot du Plessis veroverd op een Britse vloot. Hoe het recept uiteindelijk in Franse handen is gekomen, is onderwerp van discussie.

 

De Franse versie van het verhaal stelt dat de Franse chef-kok van Du Plessis op het eiland geen room kon vinden voor een overwinningssaus, waarop hij improviseerde met een mengsel van ei en olie. De aldus verkregen saus was een succes en werd ter ere van de overwinning mahónese genoemd, later verfranst naar mayonnaise.

De Spaanse versie beweert echter dat het recept al tijden in handen was van de Spanjaarden op Menorca, en slechts door de Fransen werd overgenomen. Er is zelfs geopperd dat de zoektocht naar dit geheime recept de aanleiding was voor de Franse aanval op Maó, en dat de anekdote van de chef-kok is verzonnen zodat Frankrijk de uitvinding van mayonaise kon opeisen.

 

Andere theorieën stellen dat het woord een verbastering is van bayonnaise, een saus specialiteit uit de Franse stad Bayonne, of afkomstig is van het middeleeuwse Franse woord moyeu, dat eidooier betekent.

Misschien ook interessant :

Wat gaan we ondernemen in Spanje?