Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Geweldig wijnroutes in Spanje

Het Spaanse wijntoerisme in Spanje wordt steeds populairder bij buitenlanders. Hier een paar van de mooiste wijnroutes in Spanje.

Spreekt men over Spanje dan spreekt men over de Costa's en zijn stranden. Maar Spanje betekend  cultuur, natuur, gastronomie en … ja natuurlijk wijn. Spanje is een uitmuntend wijnland en steeds meer mensen uit de hele wereld weten dat. Spanje heeft vele bekende wijnregio’s zoals Penedés, Ribera del Duero, Priorato, Rioja, en Jerez dit zijn wel de meest bezochte wijngebieden. Hier een klein overzicht van de bekendste en geweldige wijnroutes in Spanje.

Geweldig wijnroutes in Spanje - Beleef Spanje

Het is mogelijk om via de wijnroutes van de Spaanse vereniging van wijnsteden (ACEVIN) kennis te maken met de cultuur en gewoonten van enkele van de meest traditionele Spaanse wijnstreken. Je kunt wijnkelders bezoeken, zien hoe wijn wordt gemaakt, overnachten tussen de wijngaarden, een cursus wijnproeven volgen, de perfecte combinatie ontdekken tussen gastronomie en wijn, en dat alles onder de Spaanse zon.

 

Op ontdekking

Kun je een betere manier bedenken om Spaanse wijn te ontdekken dan door hun plaats van herkomst te bezoeken? Veel van de toonaangevende wijngaarden in Spanje staan open voor bezoekers: vele zijn honderden jaren oud, sommige hebben een buitengewone architecturale rijkdom en andere bevatten zelfs interessante kunstverzamelingen met betrekking tot de wijncultuur.

Het is een groot voorrecht om deze wereld te betreden vergezeld door degenen die er zo’n diep begrip van hebben. Ze zullen je laten zien hoe je het volledig kunt waarderen: ze zullen de faciliteiten, de wijngaarden, het productieproces uitleggen; ze onthullen de geheimen van het wijnproeven en je kunt natuurlijk de wijnen proeven met typische lokale gerechten.

WIJNROUTE RIBERA DEL DUERO

De Spaanse wijnroute Ribera del Duero, deze wijnroute loopt door de vier provincies in Castilië y León: Burgos, Segovia, Soria en Valladolid in het midden van Spanje. Deze route heeft een totale lengte van 115 kilometer, waardoor de rivier de Douro een altijd reisgenoot is langs de hele wijnroute.

Ondergrondse wijnkelders om bezoekers terug te brengen in de tijd naar de oorsprong van wijn, de traditie van wijnproducerende families, de combinatie van avant-garde architectuur, de typische gastronomie van Castilië, het cultureel erfgoed en natuurlijke landschappen … al deze elementen maken deze reis een onvergetelijke ervaring.

 

Wijnmakerijen op de route.

 

HOE ZIJN DE WIJNEN?

De wijnroute Ribera del Duero biedt rosé wijnen, jonge rode wijnen en jonge eiken gerijpte wijnen evenals crianza, reserva en gran reserva categorieën ... Verschillende presentaties op fles, maar met één gemeenschappelijke noemer: de Tempranillo druif. Deze lokale variëteit is typerend voor het Ribera del Duero-gebied en geeft deze wijnen de kleur, het aroma en de body die ze zo speciaal maken. Naast Tempranillo staat de Regulatory Board andere variëteiten toe: rode druiven zoals Cabernet-Sauvignon, Merlot, Malbec en Garnacha Tinta, en de enige toegestane witte druif, Albillo. Deze zes druivensoorten geven deze wijnen een unieke en onmiskenbare smaak en kracht en garanderen kwaliteit in elke fles.De wijnroute beslaat in totaal 21.000 hectare wijngaarden, in een gebied dat jaarlijks bijna 50 miljoen liter wijn produceert.

 

WAT VIND IK?

De regio herbergt een rijk historisch en artistiek erfgoed dankzij belangrijke monumenten zoals de kerk van Santa María La Real, kloosters zoals Nuestra Señora de la Vid of Valbuena, collegiale kerken, kastelen, torens en Arabische wachttorens, Romaanse kunst en architectuur in het gebied rond Soria en Keltisch-Iberische en Romeinse archeologische vindplaatsen. 

U kunt ook een groot aantal musea en informatiecentra bezoeken.

De culturele kalender biedt een scala aan evenementen en hoogtepunten zijn onder meer de festiviteiten ter ere van Nuestra Señora de las Viñas, San Roque en La Asunción, het Wine Harvest Festival, middeleeuwse straatmarkten, het Sonorama-Ribera rockfestival en La Francesada, daarnaast tot de herdenkingen van Pasen, met de beroemde ceremonie die bekend staat als de afdaling van de engel.Het is ook een land van uitstekende gastronomie dankzij producten zoals melkgevoed babylam, lamsvlees geroosterd tot 180 ºC in traditionele kleiovens en geserveerd in de typische gebraden vleesrestaurants of 'asadors', worstjes zoals bloedworst en chorizo, kaas, champignons, typische Castiliaanse soep, lamskoteletjes, patrijs en een scala aan typische zoetigheden waaronder 'empiñonados', gebak en gekristalliseerde eierdooiers. 

De route bevat traditionele wijnpersen en eeuwenoude wijnkelders die op veel plaatsen de vorm hebben van ondergrondse tunnels en grootse wijnmakerijen in spectaculaire avant-garde gebouwen.Er zijn ook een aantal activiteiten die verband houden met de wereld van wijn, waaronder wijnproeverijen in wijnmakerijen, de kans om een ​​scala aan gastronomische delicatessen te proeven, wandelen tussen wijngaarden en behandelingen voor wijntherapie die beschikbaar zijn in kuuroorden.

WIJNROUTE RIOJA ALTA

De wijnroute Rioja Alta loopt door een wijngebied bij uitstek, de bron van enkele van de meest prestigieuze wijnen uit de regio La Rioja. Het belangrijkste kenmerk van de regio zijn de wijngaarden maar het heeft ook een spectaculair uitzicht op de bergen van Toloño, Cantabria en La Demanda en de route van de rivier de Ebro. Bovendien is het gebied de thuisbasis van een zeer divers historisch en artistiek erfgoed.

 

Wijnmakerijen op de route.

 

HOE ZIJN DE WIJNEN?

De dorpen en steden langs de route bieden alle mogelijke soorten wijn, van zowel grote wijnhuizen - sommige van meer dan 100 jaar oud - als kleine producenten. Sommige gebieden zijn gespecialiseerd in bepaalde soorten wijn. Zo is San Asensio de bakermat van de Bordeaux. Maar op al deze plaatsen vind je prestigieuze jonge, 'crianza'- en' reserva'-wijnen, naast voortreffelijke witte wijnen, sommige gerijpt in het vat.

 

WAT VIND IK?

In totaal 15 wandelroutes verspreid over het grondgebied. Ze bieden bijvoorbeeld een spectaculair uitzicht over de wijngaarden in de bergen van Toloño.Activiteiten gebaseerd op de wereld van wijn zoals wandelingen tussen wijnstokken, struikgewas en populierenbossen langs de rivieroever; uitstapjes naar verschillende musea en bezoekerscentra en de kans om deel te nemen aan wijnproeverijen, gastronomische en proeverijen met typische lokale producten.Een historisch-artistiek erfgoed dat alles heeft, van hunebedden tot romaanse heiligdommen, imposante barokke kerken, kastelen, forten, kloosters en kerken.

Geweldig wijnroutes in Spanje - Beleef Spanje

WIJN VAN PENEDÈS EN CAVA (MOUSSERENDE WIJN)

In dit deel van Catalonië, gelegen tussen de vlakten van de Middellandse Zeekust en het voorkust gebergte, worden wijnen van exceptionele kwaliteit gemaakt, die waardering vinden in de hele wereld. Hier wordt ook een andere drank van wereldfaam geproduceerd: de cava, de beroemde Spaanse bubbels. Ontdek dit land, dat zo rijk is aan kunst, cultuur en natuurschoon, via de Wijn- en cava routes van de Penedès. Er wachten je unieke ervaringen in deze landschappen waar wijngaarden en wijngoederen domineren.

 

Wijnmakerijen op de route.

 

HOE ZIJN DE WIJNEN?

Wijnen uit de regio Penedès worden geproduceerd van traditionele druivensoorten, maar ook van andere die de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd. Het zijn voornamelijk jonge wijnen met een uitstekend boeket. De blanken zijn over het algemeen erg fruitig en knapperig. De rode wijnen zijn vol, aromatisch en hebben een intense kleur. Speciale vermelding verdient cava, een natuurlijk geproduceerde mousserende wijn. Het heeft een onmiskenbare smaak. Cava is de wijn die gekozen is voor speciale toasts en feesten, voor privé, magische momenten ... Sant Sadurní d'Anoia is de wereldhoofdstad voor dit product.

 

WAT VIND IK?

Romaanse kunst: het Sant Sebastià del Gorgs-klooster, kenmerkend voor de Romaanse architectuur in de regio Penedès, is van bijzonder belang, samen met de kastelen Gelida en Castellet en de monumenten in Olèrdola. Kastelenroute: tijdens een rondleiding ontdekt u de belangrijkste kastelen van de regio.Modernisme, vooral in Sant Sadurní d'Anoia, Vilafranca del Penedès en Gelida, met rondleidingen in de drie steden. Een van de meest opvallende voorbeelden is het Cavas Codorníu-gebouw, het werk van architect Josep Puig i Cadafalch. Excursies op perfect bewegwijzerde paden en paden die u te voet, te paard of op de fiets kunt doen. Wijngaarden zullen je vergezellen tijdens deze reis.Heerlijke, gevarieerde gastronomie, met een keur aan typische gerechten.Voor meer informatie kunt u terecht bij een van de VVV-kantoren. 

Booking.com

JUMILLA WIJNROUTE

De wijnroute van Jumilla ligt in de regio Murcia. De stad Murcia heeft een interessante oude stad en de omgeving produceert wijnen die steeds meer erkend worden op nationaal en internationaal niveau. Dit is te zien aan de vele prijzen die ze de afgelopen jaren hebben ontvangen. Mis deze kans niet om deze aantrekkelijke route te verkennen.

 

Wijnmakerijen op de route.

 

Jumilla produceert sterke, expressieve wijnen, voornamelijk met de Monastrell-druif. De jonge rode wijnen hebben sterke kleuren en fruitige boeketten. Ondertussen zijn de volwassen wijnen vlezig en vallen ze op door hun complexe boeket, met een vleugje hout. De roséwijnen zijn van hun kant de kleur van roos, framboos en kers. Ze hebben een fruitig aroma en zijn knapperig en lekker in de mond. De witte wijnen zijn ook uitstekend, geproduceerd met de Macabeo-druif. Ze smaken fris, met heldere, heldere kleuren.

 

Centrum en monumenten van Jumilla, met buitengewoon artistiek erfgoed, musea, tuinen, straten met wapenschilden, archeologische overblijfselen ... Feesten en tradities, zoals de paasweek, het Wine Harvest-festival en de Moors and Christians Fiesta.Verbluffende landelijke gebieden, zoals het regionale natuurreservaat Sierra del Carche, dat u kunt verkennen via de paden en paden, ideaal voor sportliefhebbers zoals fietstochten, paragliden en deltavliegen. Ook interessant zijn de Sierra de Santa Ana, Sierra de la Pedrera en Sierra de la Cingla Mountains. Exquise lokale gastronomie, met invloeden uit de Middellandse Zee en La Mancha regio's.Voor meer informatie kunt u terecht bij een van de VVV-kantoren.

Geweldig wijnroutes in Spanje - Beleef Spanje

WIJNROUTE VAN ALICANTE

We willen graag de wijnroute van Alicante voorstellen, een interessante tour door de regio’s Vinalopó in het zuiden en La Marina in het noorden. Het rijke culturele erfgoed van deze gemeenten kan worden ontdekt door hun wijn. Deze route bevat wijnhuizen waar je heerlijke wijn kunt proeven en meer te weten kunt komen over hoe het gemaakt is.

Je kunt ook op avant-garde wijze genieten van traditionele gerechten, gecombineerd met wijn, om je zintuigen te verwennen. Deze reis stelt je in staat om te verblijven op plaatsen omringd door wijngaarden, historische wijken met kronkelende straatjes te verkennen en het prachtige binnenland te ontdekken.

 

Wijnmakerijen op de route.

 

De wijnroute in Alicante laat u de kwaliteit van de wijnen en de inheemse variëteiten zien. De uitgebalanceerde wijnen zijn fruitig maar intens bitter en pittig. In de provincie Alicante vind je variëteiten zoals Tinto Alicante - rode wijn voornamelijk gemaakt van Monastrell; Moscatel Alicante - een zoete likeurwijn; nobele en volwassen wijnen, mousserende wijnen en het vlaggenschip - Vino "Fondillón". Deze laatste is een van de oudste wijnen ter wereld. Omdat het productieproces erg complex is, wordt het tegenwoordig door slechts een handvol wijnmakerijen geproduceerd.

 

WAT VIND IK?

Een rijke geschiedenis en artistiek erfgoed met belangrijke gebouwen zoals Petrer Castle, het Modernist House-Museum en de MUCA Music Hall en Auditorium in Algueña.Heerlijke traditionele gastronomie met een innovatief tintje. De regio Vinalopó biedt gerechten zoals rijst met konijn, gegrilde slakken over wijnranken, gazpacho manchego, vleeswaren en typisch gebak. In het Marina Alta-gebied mag u het vlees, de "espencat" (kabeljauw, paprika en auberginestroken), cakes en paella niet missen.Typische festivals zoals de Moren en Christenen, de Paasweek en de belangrijkste festiviteiten, wanneer de gemeenten gevuld zijn met kleur, muziek, optochten en vele activiteiten.Zorg ervoor dat je naar een van de toeristenbureaus gaat als je meer informatie nodig hebt. 

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: