Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


REISINDRUKKEN Hondarribia

Reisimpressies van het stadje Hondarribia in de regio  Baskenland, Spanje

Spanje • Baskenland • Gipuzkoa • Reisimpressies van het stadje Hondarribia. Het kleurrijke Baskisch stadje Hondarribia genoemd en in het Spaans : Fuenterrabía. Het stadje Hondarribia ligt aan de monding van de Bidasoa- rivier, in Gipuzkoa , in het Spaanse Baskenland die de natuurlijke grens met Frankrijk vormt. Dit Baskische grensstadje ligt op een klein voorgebergte met uitzicht op Hendaye ( Frankrijk ) over de baai van Txingudi.

Hondarribia mocht vroeger alleen de Spaanse naam Fuenterrabía dragen, het stadje heeft een prachtige ommuurde gedeelte dat tot ‘Historisch-Artistiek Monument’ is verklaard.

Het telt echte parels uit de middeleeuwse architectuur, zoals het kasteel van Karel V dat tegenwoordig een prachtige Parador herbergt

Het kleurrijke stadje Hondarribia - Beleef Spanje

Hier een paar redenen om dit kleurrijke stadje Hondarribia te bezoeken!

het is een fotogeniek dorpje

Wat Hondarribia nog het meest kenmerkt, zijn haar verzorgde kleurrijke huizen met houten balkons: de typisch Baskische vissershuisjes. In combinatie met de statige pleinen, de smalle kasseistraatjes en de vele arcades, zuilen en muurschilden maken zij van Hondarribia een uiterst fotogeniek dorpje!

 

Het heeft een pittoresk middeleeuwse dorpskern

Hondarribia heeft een nog middeleeuwse dorpskern omringd door de oude stadsmuur, ophaalbruggen en slotgrachten. Een sprookje! Eenmaal binnen, kun je er heerlijk dwalen door klimmende en dalende steegjes, genietend van de fantastische architectuur!

 

Een mooie baai 

Hondarribia, letterlijk ‘wad van zand’ in het Baskisch, is door haar ligging aan de Bidasoa riviermonding in de zee een geliefd zomeroord. Op de Paseo Butrón promenade heb je een spectaculair zicht over de riviermonding op het Franse Hendaye aan de overkant. Je kunt er heen met een ferry

Een haven en heerlijk strandje 

Wandel je verder naar het noorden, dan kom je eerst langs de haven met zowel kleurige vissersboten als plezierjachten, en daarna op het mooie strandje van Hondarribia. Erg leuk als het warm weer is! Dan kun je er ook een duik nemen in het frisse water! Vergeet je zwemgerief dus niet.

Puur gastronomisch genot 

Een maaltijd in Hondarribia is onvergetelijk. Hondarribia is jaarlijks het toneel van verschillende wedstrijden voor de bestepintxos’: dit zijn Baskische tapas en vaak gastronomische mini-gerechtjes.Er is zelfs een prijsuitreiking voor ‘Beste Middeleeuwse Pintxo’! Van alle Baskische dorpjes biedt Hondarribia daarvoor immers de mooiste historische setting. Het maakt dan ook trots deel uit van het officiële Netwerk van Middeleeuwse Steden.

Terrasjes in de vissersbuurt

In het historische hart van het dorp is het vredig; tegelijk is de sfeer erg levendig in de vrolijke vissersbuurt er vlak naast, La Marina. Daar is de San Pedro straat de ‘pintxo-buurt’ bij uitstek, waar je staand in bars kunt proeven van pintxos of zittend op terrassen in de open lucht kunt genieten van raciones verse zeevruchten of vis - zoals calamares (pijlinktvis) of almejas (schelpdieren) - of bijvoorbeeld ‘champis’, paddenstoelen in een heerlijke saus!

 

Een spectaculair zicht 

Heb je even genoeg van alle pintxo-drukte, rijd dan de Jaizkibel berg vlakbij omhoog, een van de meest westelijke uitlopers van de Pyreneeën. Je krijgt er een spectaculair zicht op dit alles, want je kijkt er op 549 meter hoogte uit over het Hondarribia aan de Txingudi baai en de riviermonding, met aan de andere kant Frankrijk. Een geweldige afsluiter!

 

Een leuke wandeling door Middeleeuws Hondarribia

- Gezien haar strategische positie werd Hondarribia tijdens de vroege Middeleeuwen militair versterkt door de koningen van Navarra en Castilië. De defensiestructuur van de oude dorpskern dateert nog uit eind vijftiende eeuw, met middeleeuwse sporen in de oude stadsmuur, de ophaalbruggen en de slotgrachten. Dat maakt van Hondarribia iets heel bijzonders!

In de meeste steden zijn de oude stadsmuren gesneuveld in de negentiende eeuw, zoals in het nabije San Sebastián. Niet zo in Hondarribia. Om het oude gedeelte binnen te gaan, kun je zelfs nog via een van die oude ophaalbruggen en doorheen gotische poorten, versierd met het schild van de stad! 

 

- De toren van de Puerta de Santa María met de ingangspoort roept je meteen terug naar het verleden. Vanaf hier gaat het schuin omhoog, via de kasseistraat calle Mayor langs statige huizen en barokke paleizen

 

- In de Juan Laborda straat bevindt zich het huis van de Eguiluz, waar in 1502 Juana la Loca, dochter van de Katholieke Koningen, en Filip de Schone gedurende drie dagen verbleven op hun weg vanuit Brussel naar Toledo, om daar tot kroonprinsenpaar te worden uitgeroepen. Stuk voor stuk aantrekkelijke, historisch interessante gebouwen om even bij stil te staan.

 

Wist je dat je vanuit San Sebastián ook richting Hondarribia kan wandelen? Wij beschreven al het stuk wandeling langs de kust van San Sebastián naar Pasajes de San Juan, deel van de Camino de Santiago!

Het Alarde feest 8 september

Het Alarde feest 8 september

Hondarribia koestert haar geschiedenis niet alleen in haar architectuur, maar viert ze ook uitbundig tijdens het ‘Alarde feest’ of ‘feest van de Wapenschouw’. De plaatselijke bewoners hadden vroeger geen diensplicht maar kenden wel de plicht om de stad te verdedigen bij gevaar. Daarom inspecteerden de instanties de civiele troepen elk jaar tijdens de Alarde. De bewoners van Hondarribia komen die dag nog steeds gekostumeerd naar buiten met wapens en rode baretten.

 

Ze herdenken zo de belegering van de Franse troepen destijds, en de overwinning die ze toen behaalden. Vanaf de Plaza de Armas ('Plein van de Wapens') vertrekken ze in een lange stoet naar de Jaizkibel berg, naar het sanctuarium van de heilige maagd Virgen de Guadalupe, die traditiegetrouw de Spaanse troepen aanmoedigde. 

 

Semana Santa

Om Semana Santa of de Paasweek te vieren, is Hondarribia the place to be in Baskenland. Zo plaatst de viering van Jezus’ verrijzenis tijdens la Procesión del Encuentro de Romeinen op de voorgrond, vertolkt door toneelspelers in kostuum die dramatisch neervallen bij het nieuws van de verrijzenis. Zodra de mis wordt beëindigd, staan de militairen weer op alsof ze gereanimeerd zijn en marcheren ze verslagen de ommuurde stad uit, met hun helmen en zwaarden achterwaarts gericht, speerpunten naar de grond wijzend. Deze religieuze traditie gaat terug tot het begin van de 17e eeuw.

Ook de moeite waard tijdens de Heilige Week voor Pasen is de Procesión del Silencio op Goede Vrijdag. 

 

Hondarribia Blues Festival

Voor wie gaat in de zomer, is er ook nog het Bluesfestival in juli, meer info vind je op  http://www.blueshondarribia.com/es/). Het naburige San Sebastián biedt de derde week van juli trouwens een heus Internationaal Jazzfestival, dus je kunt hier een echte muziekvakantie plannen! 

Dit is misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Spanje?