Tonijn eet je aan de Costa de la Luz


TONIJN Eten AAN DE COSTA DE LA LUZ

Alleen aan de Costa de la Luz kun je lekkere duurzaam gevangen tonijn eten

Alleen aan de Costa de la Luz wordt duurzaam tonijn gevangen, alleen aan de Costa de la Luz en dat nog eens in een paar dorpen wordt de Almadraba, zoals deze jaren oude manier van vissen genoemd wordt, nog beoefent. Deze manier van vissen wordt vooral in de plaatsen Tarifa, Barbate en Zahara de los Atúnes nog uitgeoefend. Deze manier van vissen levert in het wild gevangen tonijn op, een unieke vissoort die meestal voor veel geld direct verdwijnt in de Japanse sushi en sashimi.`

TONIJN ETEN AAN DE COSTA DE LA LUZ

Tijdens onze vakantie aan de Costa de la Luz genoten we van de verrukkelijke tonijn in Barbate en Zahara de los Atunes. Twee hele leuke badplaatsjes overigens. Gebakken tonijn die bijna smaakt naar biefstuk en toch smelt op je tong. Tapas van tonijn, kleine hapjes die lijken op sushi, gedroogde tonijn… Aan Costa de la Luz wordt er een variatie aan tonijngerechten geserveerd. Wat verrukking! En we hebben het hier over de blauwvintonijn: atún rojo salvaje.

 Deze blauwvintonijn wordt in de maanden april, mei en juni op een duurzame manier gevangen, volgens een eeuwenoude manier die la Almadraba heet. La Almadraba is de ingenieuze methode van visvangst die 3000 jaar geleden is uitgevonden door de Feniciërs. De lokale vissers passen nog op een traditionele en milieuvriendelijke manier hun eeuwenoude techniek van la Almadraba toe.

Booking.com

Een gigantisch traditioneel spektakel

In tegenstelling tot de methode met ringnetten, vangt la Almadraba de tonijn met een stelsel van vaste netten, waarbij de scholen in een fuik worden geleid. Het is de kunst om de netten precies zo te positioneren in de zee waar de tonijnscholen vanuit de poolcirkel en Atlantische Oceaan de straat van Gibraltar passeren op weg naar de Middellandse zee. De tonijn wordt door een doolhof van netten geleid totdat ze gevangen zitten in een fuik van netten en omringd zijn door vissersboten. Het grote net wordt omhooggehaald en de vissers springen met veel spektakel in het water om de gigantische tonijnen binnen te halen.

Milieuvriendelijk

La Almadraba is overigens best gevaarlijk, want sommige tonijnen zijn wel 3 meter lang en wegen meer dan 500 kilo! De vangst wordt daarna gesorteerd door ervaren Almadrabavissers. Alleen de grote vissen worden gehouden voor consumptie, de kleinere vissen worden weer in het water teruggegooid. Op deze manier wordt de visstand op peil gehouden.

 

Allerlei tonijnspecialiteiten

In de havens van Barbate en Zahara de los Atunes staan Japanners op de eerste rij om de vangst op te kopen. Hier aan de Costa de la Luz worden namelijk allerlei tonijnspecialiteiten geserveerd: gedroogde tonijn, rauwe sashimi, of kort gebakken (a la plancha)

 

op de hete plaat en de delicatesse la ventresca, het vettige buikstuk van de tonijn. Maar wij als Hollanders die niets gewend zijn wat echt goede vis betreft, vinden alle tonijnspecialiteiten een delicatesse.

Semana Gastronómica del Atún de Barbate

Ieder jaar eind april/begin mei wordt ter ere van de tonijn de Semana Gastronómica del Atún de Barbate gehouden. Tijdens dit vijf dagen durende gastronomisch feest strijden bars en restaurants om de eer voor de beste Almadrabatonijn-tapa. De volgende keer dat wij afreizen naar de prachtige Costa de la Luz zorgen we ervoor dat we er dus eind april zijn.

 

Bronnen: bestemmingandalusie.nl, proefandalusie.com en Spanjeliefhebbers.nl

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :