Spaans handgemaakt aardewerk uit Talavera


Spaans handgemaakt aardewerk uit Talavera

Culturele reismogelijkheden in Spanje

Als je van kunst en cultuur houdt, is Spanje de perfecte bestemming voor jou. We hebben meer dan 1.500 musea voor kunst, archeologie, wetenschap en meer. Kom en geniet van speciale momenten met meesterwerken van wereldberoemde kunstenaars zoals El Greco, Velázquez, Goya, Titiaan en Rembrandt in het Prado Museum. Ontdek een van de beste particuliere kunstcollecties ter wereld in het Thyssen-Bornemisza Museum, of avant-gardekunst in het Reina Sofía National Art Museum en het Guggenheim Museum in Bilbao.

Het stadje Talavera de la Reina ligt in de Spaanse provincie Toledo in de regio Castilië-La Mancha

Talavera de la Reina heeft een rijke historie en is vooral beroemd om zijn keramiek. Het ligt in het midden van Spanje en het is een plaats waar men de Spaanse sfeer kan proeven met de lokale queso manchego en de typische jamon serrano.

 Madrid en Velázquez

Spaans handgemaakt aardewerk uit Talavera - De traditionele methoden voor het maken van aardewerk die al meer dan vijf eeuwen in deze Spaanse steden worden gebruikt, evenals in twee Mexicaanse steden, zijn door de UNESCO uitgeroepen tot onderdeel van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Wil je naar Spanje komen en uit de eerste hand zien hoe deze ongelooflijke stukken worden gemaakt, en er een mee naar huis nemen als souvenir?

 

In Talavera de la Reina en El Puente del Arzobispo (beide in Toledo) zijn nog steeds gemeenschappen van ambachtslieden die keramische objecten maken voor huishoudelijk, decoratief en architectonisch gebruik. Het belangrijkste aspect van hun werk, en de reden voor deze erkenning, is dat de meeste van hun fabricage-, decoratie- en glazuurprocessen sinds de 16e eeuw ongewijzigd zijn gebleven. Deze meesterpottenbakkers en keramisten hebben hun kennis mondeling doorgegeven aan de nieuwe generaties.

Booking.com

Het is fascinerend om te zien hoe elke workshop zijn eigen identiteit heeft, te zien aan bepaalde details in de modellering, kleuren of glazuren van de stukken, die altijd uniek zijn.

Wat te bezoeken in Talavera de la Reina en El Puente del Arzobispo

Om meer te weten te komen over deze nog steeds levendige traditionele ambachten, raden we u aan deze twee steden te bezoeken. Daar zie je voorbeelden van deze indrukwekkende stukken en ontdek je dat aardewerk een manier van leven is voor de lokale bevolking.

In Talavera de la Reina kunt u het Ruiz de Luna Keramiekmuseum bezoeken , dat tot doel heeft de welvaart te herinneren die de stad in de 16e en 17e eeuw kende dankzij de keramiekproductie. Er is ook de Patio de los Artesanos , een binnenplaats in het hart van het historische stadscentrum, waar je kunt zien hoe smeedijzer en keramiek worden gemaakt in verschillende ateliers.

Ondertussen is er een bezoekerscentrum voor keramiek in El Puente del Arzobispo. Het biedt een recreatie van de binnenplaats van een traditionele pottenbakker, interactieve workshops en een tentoonstelling van aardewerk uit verschillende regio's van Spanje. 

Het is ook de moeite waard om een ​​wandeling door de stad te maken om de opvallende keramische versiering van de Prado-tuinen en de basiliek van Nuestra Señora del Prado te zien.

Bron: Spain.info

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :