Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


PICASSO'S MALAGA

PICASSO'S MALAGA, DE BESTE PLEK OM HET ANDALUSISCHE GENIE TE ONTMOETEN

Picasso's Malaga, de beste plek om het Andalusische genie te ontmoeten. Van zijn geboortehuis tot het museum dat zijn naam draagt, langs de plaatsen die zijn jeugd kenmerkten. Picasso behoeft geen introductie. Het bracht een revolutie teweeg in het artistieke panorama van de 20e eeuw op zo'n manier dat het al snel een van de meest internationale referenties in heel Spanje werd.

PICASSO'S MALAGA

Foto: Picasso op de Plaza de la Merced. Toerisme in Malaga

 Om meer over hem te weten te komen, is er geen beter plan dan naar Malaga, zijn geboortestad, te reizen en in de voetsporen te treden van zijn eerste tien jaar van zijn leven. Naast het huis waar hij werd geboren en het Museo Picasso Málaga, zijn er nog veel andere plaatsen die zijn jeugd hebben gemarkeerd en die ons in staat stellen een van de makers van het kubisme beter te leren kennen. 

Booking.com

Pablo Ruiz Picasso werd geboren op 25 oktober 1881 in het centrale Plaza de la Merced in Malaga. Hij woonde daar tot 1891, toen hij naar Coruña verhuisde, en dat was slechts het begin van de vele bestemmingen die hij zijn hele leven zou passeren. Picasso had echter altijd een speciale genegenheid voor Malaga, de stad waarin hij in de voetsporen van zijn vader begon te treden en de plek waar hij altijd al wilde dat zijn werk een eigen ruimte had. Dus als je naar Malaga gaat, langs een aangename wandeling door het centrum, kom je veel meer te weten over dit genie dat in 1973 op 91-jarige leeftijd in Frankrijk stierf. 

Door de straten van Malaga op zoek naar Picasso

We gaan door de stad Malaga wandelen en verbinden verschillende belangrijke punten die het leven van Picasso hebben gemarkeerd en we zullen tot het einde twee fundamentele bezoeken achterlaten: twee musea die volledig aan hem zijn gewijd. We kunnen onze tour beginnen in de arena van La Malagueta, dit is waar de jonge Pablo met zijn vader naar de stieren ging en de oorsprong van het stierenvechten was later een terugkerend thema in zijn werken. Zijn vader was trouwens ook schilder en werkte onder andere als leraar aan de San Telmo School of Fine Arts. 

 

Dat gebouw is tegenwoordig de Ateneo de Málaga, gelegen aan de Plaza de la Constitución. Vijf minuten daarvandaan, aan de Calle San Agustín, ligt het oude klooster en de school van San Agustín, waar in de 19e eeuw het gemeentelijk archief en museum van Malaga waren gevestigd. Een andere baan van Picasso's vader was het onderhoud van het museum en daar had hij ook zijn schildersatelier. Daarin kwam Picasso direct in contact met de kunstwereld. 

 

Slechts twee minuten daarvandaan, op Granada Street, hebben we de parochie van Santiago. Het is in deze tempel gesticht door de katholieke vorsten in 1490 dat zowel Picasso als zijn zussen werden gedoopt en waar zijn ouders en grootouders van vaderskant waren getrouwd. Op dit punt is het merkwaardig om te onthouden dat wie we kennen als Pablo Ruiz Picasso eigenlijk werd gedoopt als Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios en Crispiniano de la Santísima Trinidad.

 

Picasso's school, San Rafael, bevond zich op nummer 20 Calle Comedias, maar het is al lang geleden verplaatst en het gebouw kan niet worden bezocht. Het is echter de moeite waard om door de Gaona-straat te gaan en het Vicente Espinel-instituut te leren kennen, waar Picasso in juni 1891 de toelatingsexamens aflegde waarmee hij het A Coruña-instituut kon betreden, waar het gezin verhuisde op zoek naar meer economische stabiliteit. 

 

De twee essentiële bezoeken: de geboorteplaats en het Picasso Museum

Naast het verkennen van de stad waar Picasso werd geboren in zijn voetsporen en jeugd, zijn er twee haltes die we op geen enkele manier mogen missen: het Picasso Birthplace Museum en het Picasso Museum Málaga.  

 

Museum Geboorteplaats Picasso

Als je omhoog kijkt naar nummer 15 van de Plaza de la Merced in Malaga, zie je het huis waar Pablo Ruiz Picasso werd geboren. De plaats is sinds maart 1983 uitgeroepen tot historisch-artistiek monument van nationaal belang en het herbergt de Fundación Picasso Museo Casa Natal, gecreëerd door de gemeenteraad van Malaga in 1988. Aanvankelijk nam het museum alleen de eerste verdieping in beslag, maar werd uiteindelijk uitgebreid om een grotere expositieruimte te krijgen. De Picasso Foundation is zelf verantwoordelijk voor het beheer ervan.

 

Tijdens een bezoek aan het Picasso Museum kunt u werken en objecten van de kunstenaar en zijn familie bekijken. Je zult de sterke band zien die de schilder had met Malaga, met foto's en elementen van het dagelijkse leven van Malaga uit de 19e eeuw, evenals de recreatie van de woonkamer van het Ruiz Picasso-huis. Daarnaast is er een boek met voorbereidende tekeningen voor zijn werk De jonge dames van Avignon . Aangezien je op de Plaza de la Merced bent, stop dan bij nummer 13, daar houdt het museum meestal tijdelijke tentoonstellingen die altijd interessant kunnen zijn.

 

Het Picasso Museum Malaga

En dan komen we bij het hoogtepunt van deze route door Picasso's Malaga. De schilder wilde altijd al dat zijn werk een plek zou krijgen in zijn woonplaats en die wens kwam in 2003 uit met de inhuldiging van het Museo Picasso Málaga . 

Het is de kunstgalerie met het hoogste aantal bezoeken in heel Andalusië en is gevestigd in het Palacio de Buenavista, een 16e-eeuws gebouw dat in 1939 tot Nationaal Monument werd uitgeroepen en dat voorheen het Museum voor Schone Kunsten van Malaga was. Het Museo Picasso Málaga is een echte culturele motor voor de stad en kan bogen op het tentoonstellen van werken uit de meest intieme omgeving, dus het thema met betrekking tot familie en vrienden is er in overvloed. De collectie heeft meer dan 230 stukken geschonken door Christine en Bernard Ruiz-Picasso, de schoondochter en kleinzoon van de kunstenaar.

 

In zijn kamers is hij verantwoordelijk voor bijna acht decennia intensief werk, en daarom biedt het een goed voorbeeld van de verschillende artistieke stadia die de schilder doormaakte. Daarnaast biedt het Roberto Otero Photographic Fund, een Argentijnse journalist, schrijver en fotograafvriend van Picasso, een goede selectie foto's van Pablo tijdens zijn meest volwassen moment.

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Eldiario.es geschreven door: Roberto Ruiz

Wat gaan we ondernemen in Málaga?

Misschien ook interessant :