De wijk Las Lagunillas in Málaga


De wijk Lagunillas, in het Spaans El Barrio de Lagunillas in malaga

De wijk Lagunillas in de stad Málaga ligt gelijk achter leuke markt Mercado de la Merced. Deze wijk, is de wijk van de Gitanos, en je kunt met een gerust hart dit een achtergestelde wijk noemen. El Barrio de Lagunilla heeft geen goede naam hier is veel armoede, hoge werkloosheid en veel alcohol, drugs en criminaliteit. Toch zijn hier mensen die het leven een beetje kleurrijker willen maken. Een paar graffitie kunstenaars waaronder Doger hebben zich te zamen gedaan in de kunstenaarsgroep "Lagunillas Barrio de Creadores" en proberen de wijk op te knappen en dat schijnt ze ook nog te lukken ook.

DE WIJK LAGUNILLAS

De rauwe wijk Las Lagunillas in Málaga

De meest kleurrijke en bijzondere wijk van Málaga, als je het mij vraagt. Vaak wordt de wijk Soho als de kunstenaarswijk aangeduid met prachtige muurschilderingen enzo, maar op een of andere manier kan ik de sfeer van Soho in Málaga niet echt pakken. Soho is opgeknapt met financiën van de gemeente en ik zie dan ook een ‘gestofzuigde’, schoongeveegde en te dure wijk, waar zeker veel goede restaurantjes, hotels en bedrijven zijn gevestigd. Maar ik voel daar geen hart. Dat is wel eventjes anders in Lagunillas!

Booking.com

Rauw en geweldig

Lagunillas is rauw, achtergesteld, arm. Een wijk waar oorspronkelijk de Gitanos wonen. De wijk heeft geen goede naam en er zou veel werkloosheid, armoede, criminaliteit, alcohol en drugs zijn.

Jaren geleden heeft een kunstenaarscollectief op eigen initiatief de wijk kleur gegeven door middel van de prachtigste street art en graffiti werken. Ongelooflijk indrukwekkend om hier te lopen. Omdat het heel mooi en tegelijkertijd ook heel rauw en triest is.

DE WIJK LAGUNILLAS

Málaga is niet te koop

Ik ervaar hier enorme contrasten. De oorspronkelijke gebouwen zijn half aan het vervallen en instorten en ondertussen zie ik dat er renovaties plaatsvinden. Ook deze wijk wordt dus overgenomen door investeerders en toeristen, zoals zoveel wijken in Málaga en zoveel dorpjes langs de Spaanse kust. 

DE WIJK LAGUNILLAS
DE WIJK LAGUNILLAS

Op diverse muren in Lagunillas lees ik protest-teksten zoals: ‘Malaga is niet te koop.’ Heftig… want het is inderdaad wel zo dat de oorspronkelijke Malagueños hier nauwelijks meer kunnen wonen, omdat de toeristen en Airbnb appartementen en huisvesting onbetaalbaar maken.

Hoe echt wil je Málaga beleven?

Ik vind het fascinerend om hier te lopen. Ik kijk mijn ogen uit, voel me hier bijna een indringer met mijn fotocamera, als ik zie hoe een ouder vrouwtje haar hondje uitlaat en me vriendelijk groet. Op de hoek staan een paar mannen voor een bar een wijntje te drinken en worden wat tapas gegeten.

Het ruikt naar knoflook en bloemen, uitlaatgassen en sigarettenrook. Ik kijk goed om me heen en loop langzaam weer terug naar de gebaande paden.  Bijzonder; wat is dit een contrastrijke, rauwe, kleurige en vooral echte buurt.

Het ruikt naar knoflook en bloemen, uitlaatgassen en sigarettenrook. Ik kijk goed om me heen en loop langzaam weer terug naar de gebaande paden.

Bijzonder; wat is dit een contrastrijke, rauwe, kleurige en vooral echte buurt.

https://spanjeliefhebbers.nl/

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN MALAGA

Misschien ook interessant :