Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De mooiste plaatsen in Catalonië : het Kartuizerklooster van Escalatie


De mooiste plaatsen in Catalonië   het Kartuizerklooster van Escaladei

Catalonië - Vandaag bezoeken we het Kartuizerklooster van Escaladei , leer deze regio eens echt goed kennen, dan Catalonië, beschikt over heerlijke Stranden, bossen en gezellige stadjes met veel cultureel erfgoed. Hier enkele van de mooiste plaatsen die je echt gezien moet hebben. Van de Pyreneeën tot de honderden kilometers  mediterrane kustlijn met charmante baaien. Steden die grote historische monumenten  bewaren die het verleden van Catalonië vertellen, en hoeken die verankerd lijken in de middeleeuwen. 

Kartuizerklooster van Escaladei

Kartuizerklooster van Escaladei

De ruïnes van een glorieus verleden

Het eerste klooster van de Orde van Sint Bruno, gevestigd op het Iberisch schiereiland. Tegenwoordig is het mogelijk om rond de compound te lopen en de overblijfselen van de kerk en het hoofdklooster te zien, evenals een van de kloostercellen, die onlangs is gereconstrueerd.

Booking.com

Het kartuizerklooster van Santa Maria Escaladei, gelegen in een vallei dicht bij de voet van het Montsant-gebergte, was het eerste klooster van de Sant Bru-orde dat op het hele Iberische schiereiland werd opgericht.

In 1194 schonk koning Alfons I el Cast deze plek van stilte en solidariteit, midden in de natuur, aan de kartuizer monniken, met als doel dat ze zouden helpen de gebieden die door de Saracenen waren ingenomen, opnieuw te bevolken.

De vroege jaren van de 13e eeuw dienden zodat de kartuizers, met behulp van donaties van Jaume I, het bevel over en de jurisdictie konden verwerven over degenen die in Morera de Montsant, Gratallops, Torroja del Priorat, Porrera en la Vilella Alta woonden, en gaf aanleiding tot de zogenaamde Priorat Histórico-regio.

De kartuizer monniken bouwden de basisdelen van het klooster in een stijl die een overgang was tussen Romeins en Gotisch, zoals de Santa Maria kerk (1228), het koninklijk klooster (o maius), de tientallen cellen eromheen, de kapittelzaal , de refter , het kleine klooster (genaamd de recordationis ) en verschillende kapellen, evenals verschillende alguna-servicegebouwen.

Vervolgens werd, dankzij de koninklijke bescherming en het prestige dat aan de kartuizerorde werd toegeschreven, de groep gebouwen uitgebreid en de capaciteit ervan vermenigvuldigd met een nieuw gotisch klooster (1333) en twaalf extra cellen. Een uitbreiding die in 1403 werd voltooid met de bouw van een laatste klooster in Vlaams-gotische stijl.

De 16e, 17e en 18e eeuw brachten een klassieke en barokke sfeer naar het klooster voor de hervormingen die ze doorvoeren. De cultuur en de landbouw, met name de wijn, kenden een aanzienlijke groei dankzij de activiteiten en bijdragen van de Escaladei-monniken.

Het cenobium werd verlaten met de fue desertado con la inbeslagname van Mendizábal in 1835 en bevindt zich tegenwoordig in een geavanceerd conserverings- en restauratieproces zodat het kan worden bezocht.

Het is mogelijk om door de plaats van het klooster te gaan en de architectuur van de gevels, bogen, bestrating en muren te bewonderen. Er zijn de kerkzalen en het hoofdklooster, evenals een van de cellen van de orde die onlangs zijn herbouwd en uiteengezet alsof het zou zijn geweest toen er een hoofdmonnik woonde.

 

Geopend:

  • zomer :  dinsdag tot zondag van 10.00 tot 20.00 uur.
  • winter:  dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 16:00 uur.
  • Gesloten op:  maandag ( behalve op feestdagen)en op  25 en 26 december; 1 en 6 januari.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :