Alcoy en Maigmó Via Verde en España


ALCOY EN MAIGMÓ VIA VERDE EN ESPAÑA

Het mislukte openbare werken-project van een dictator wordt herboren als twee met elkaar verbonden paden door een spectaculair landschap. 

Een deel van het spoor bij de stad Castalla is in de jaren negentig door een nieuwe snelweg doorsneden, maar het grootste deel van het spoor is omgebouwd tot twee fantastische paden. Een van deze via verdes (groene wegen) loopt langs een steile route (voor een spoorlijn) van nabij het dorp Agost (net landinwaarts van Alicante) naar een parkeerplaats in de schaduw van de Maigmó-berg. 

ALCOY EN MAIGMÓ VIA VERDE EN ESPAÑA

De meeste mensen kennen de dictatuur van generaal Francisco Franco, maar minder mensen kennen Miguel Primo de Rivera, die in 1923 met een staatsgreep de Spaanse regering overnam. waarvan een onwaarschijnlijke spoorweg was om de textielstad Alcoy met de haven van Alicante te verbinden.
Het mislukte openbare werken-project van een dictator wordt herboren als twee met elkaar verbonden paden door een spectaculair landschap.

Booking.com

In tegenstelling tot veel spoorwegen werden de rails zelf niet gelegd naarmate het project vorderde. In plaats daarvan werden eerst alle spoorbedding, viaducten, bruggen, tunnels en andere civieltechnische infrastructuur voltooid. Dit duurde lang en met de komst van de Spaanse burgeroorlog (1936 tot 1939) werd het werk gestaakt en werd het project nooit afgemaakt.

Een deel van het spoor bij de stad Castalla is in de jaren negentig door een nieuwe snelweg doorsneden, maar het grootste deel van het spoor is omgebouwd tot twee fantastische paden. Een van deze via verdes (groene wegen) loopt langs een steile route (voor een spoorlijn) van nabij het dorp Agost (net landinwaarts van Alicante) naar een parkeerplaats in de schaduw van de Maigmó-berg. Dit gedeelte heeft zeven tunnels, twee viaducten en ongeveer 42 kilometer verdicht grindpad.

De andere via verde loopt van de buitenwijken van Alcoy (dicht bij een oud eikenbos in het natuurpark Carrascal de Font Roja) door een verbazingwekkend spectaculair landschap naar de buitenwijken van de stad Ibi. Het is ongeveer 10 kilometer lang (waarvan ongeveer 4,5 asfalt) met 10 geweldige tunnels en drie indrukwekkende viaducten. Sommige tunnels doorkruisen natuurlijke grotten in de kalksteen. De autoriteiten lijken deze verbindingen te blokkeren, maar de lokale bevolking blijft ze heropenen.

Er is een verbazingwekkend contrast in het landschap tussen de via verdes van Alcoy en Maigmó. Terwijl de Alcoy-sectie grotendeels in dennenbossen ligt, wordt het land, zodra je de Maigmó-waterscheiding oversteekt, halfwoestijn.

Tussen deze twee officieel erkende via verdes is het perfect mogelijk om het grootste deel van het resterende pad door de olijf- en amandelplantages aan de rand van Ibi en Castalla te fietsen, met af en toe een omweg langs de openbare wegen. Dit verbindt de twee via verdes en vormt een spectaculaire en historische fietsroute tussen Alcoy en Alicante.

Dit is misschien ook interessant:

Wat gaan we ondernemen in Spanje?