Een NIE nummer in Spanje


WAT IS EIGENLIJK EEN NIE NUMMER IN SPANJE?

Wat is eigenlijk een NIE nummer in Spanje? - Als je als buitenlander in Spanje gaat wonen is het misschien wel verstandig om een NIE nummer aan te vragen. Dat is wel niet verplicht maar er wordt wel vaak om gevraagd bij de verschillende instanties zoals  voor het aanvragen van een telefoonlijn en internet, elektriciteit, gas installaties, gemeenten en nog veel meer instanties. 

Wat is eigenlijk een NIE nummer in Spanje?

Maar wat is eigenlijk een NIE nummer in Spanje? Dit nummer moet op alle openbare documenten staan die worden afgegeven aan of behandeld worden voor de buitenlandse burger in Spanje, maar ook op alle aanvragen die hij of zij indient bij de overheid en op heel wat documenten van privé-instellingen (banken, verzekeringsmaatschappijen, etc.

 

Een nummer voor alles

Het NIE nummer is te vergelijken met het Nederlandse burgerservicenummer (het oude sofinummer) en het Belgische rijksregisternummer. Spanjaarden hebben een Documento Nacional de Identidad (DNI) waarop een soortgelijk nummer staat maar wat daarna voor alles gebruikt wordt, van de auto registratie tot de belastingzaken en het paspoort, een nummer dus voor alles. Dat nummer heet Número de Identificación Fiscal (NIF).

Booking.com

X/Y-nummer

Het Spaanse NIF-nummer bestaat uit 8 cijfers gevolgd door een letter (dígito de control). Het buitenlandse NIE-nummer heeft als eerste een X, Y of Z gevolgd door 7 cijfers en als laatste een letter. Buitenlanders die voor 7 februari 1997 een NIE hebben aangevraagd kunnen nog een nummer hebben bestaande uit de letter X gevolgd door 8 cijfers en daarna een letter.

De buitenlanders die voor 15 juli 2008 een NIE hebben aangevraagd hebben een X als eerste letter terwijl aanvragers vanaf 16 juli 2008 een Y of Z als eerste letter hebben.

 

Document

Het NIE is geen identiteitsdocument. De Europese Burger moet bijgevolg samen met zijn of haar NIE steeds zijn of haar overeenkomstige identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, etc.) van zijn of haar land voorleggen.

Aanvragen

Het NIE kan in Spanje zelf of in het land van herkomst via de Spaanse Ambassade of het overeenkomstige Spaanse Consulaat worden aangevraagd.

In Spanje moet het NIE worden aangevraagd in het bevoegde Commissariaat van de Nationale Politie (Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía) naargelang de gemeente waarin u woont of waar dit kantoor gevestigd is. Bekijk hier de kantoren.

 

Document

Na aanvraag en goedkeuring ontvang je een papier op A4 formaat, zowel het NIE-nummer als de Residencia zijn bedoeld om de identiteit van de eigenaar vast te stellen. Als u eenmaal een NIE-nummer heeft en u vraagt later, al dan niet verplicht, een Residencia aan, dan blijft het nummer hetzelfde. Het identiteitsnummer wordt namelijk slechts éénmalig per persoon verstrekt.

Vroeger kreeg men een net blauw plastic kaartje met daarop ook een pasfoto waarna dit document in de meeste gevallen ook gebruikt kon worden als identiteitsdocument. Waarom dat is aangepast naar een nutteloos  kartonnen papiertje is ons onduidelijk.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant:


«   »