Wijnstad Laguardia

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 14:51

Reisindrukken van de wijnstad Laguardia

Reisimpressies van het middeleeuwse stadje Laguardia, in het Baskisch Biasteri , dit knusse wijndorpje ligt in het wijngebied La Rioja Álavesa rond 45 km zuidelijk van de hoofdstad Vitoria aan de voet van het Sierra Cantabria gebergte. Dit plaatsje staat al eeuwenlang bekend om zijn kwaliteitswijnen die wereld beroemd zijn. 

REISINDRUKKEN VAN DE WIJNSTAD LAGUARDIA

In deze regio kun je vele bodega's bezoeken waarvan verschillende in avantgardistische gebouwen bevinden zoals het wijnhuis Marqués de Riscal welke door de bekende architect Frank Gehry ontworpen is die ook voor het Guggenheim verantwoordelijk was of het wijnhuis Bodegas Ysios die door de bekende Spaanse architect Calatrava ontworpen is.

Booking.com

La Rioja is altijd een aantrekkelijke bestemming, in alle opzichten, maar vooral wanneer de zomer voorbij is en de bladeren van de wijngaarden hun karakteristieke gouden tint krijgen, met het smakelijke druiven dat later in wijn zal worden omgezet. Het middeleeuwse stadje Laguardia is de hoofdstad van de Rioja Alavesa en verdient op zich al een uitje.

Deze stad werd in de 10e eeuw gesticht als verdediging van het koninkrijk Navarra en heeft zijn middeleeuwse indeling vrijwel intact behouden. Bovendien heeft het de bijna mysterieuze toevoeging dat het hele ondergrondse oppervlak vol tunnels is gegraven om wijnmakerijen te huisvesten. 

Slenteren door de straten van Laguardia is om door de geschiedenis te gaan terwijl de geur van gisting van de druiven in de vaten verschijnt. Prachtige middeleeuwse, renaissance, barokke en neoklassieke gebouwen zijn door de hele stad te vinden. Onder hen valt het Casa de la Primicia op, uit de 14e eeuw, het oudste civiele gebouw in de stad.

 

De stad is ommuurd en autovrij 

Het hele complex is ommuurd om de stad te beschermen tegen de gevaren van de middeleeuwen. Vanaf de muur en vanaf de uitkijktoren aangeboden door 'El collado', kun je de lay-out van deze stad bewonderen, met zijn smalle steegjes, zijn paleizen met wapenschilden en de toegangsdeuren tot de stad en de pleinen. Een van de belangrijkste monumenten zijn de versterkte kerken van San Juan Bautista, met een barok altaarstuk, en van Santa María de los Reyes. De laatste heeft een polychrome portiek uit de 17e eeuw.

Het stadscentrum is niet bereikbaar met de auto, wat de stad nog meer charme geeft, het is als een reis terug in de tijd op slechts 15 minuten van Logroño en 20 minuten van Haro. Elciego en Labastida zijn dichtbij, en in beide steden, zoals in Laguardia, is wijn de hoofdrolspeler.

 

Een ommuurde stad vol ondergrondse kelders ....door wijnhuizen

Als de bezoeker door Laguardia loopt, kijkt de bezoeker nieuwsgierig naar de ventilatieopeningen in alle gevels, op de begane grond, om de kelders te ventileren. De hele stad wordt ontgonnen door wijnmakerijen in een netwerk van tunnels waar de vaten zich bevinden en waar de wijn zijn lichaam en zijn vuurplaats neemt. Sommige wijnmakerijen kunnen een diepte bereiken van meer dan zeven meter tussen de ontvangst- en de trapruimte, de productieruimte, de rijpingsruimte en ten slotte het deel waar het eindproduct wordt geproefd.

Er zijn meer dan 300 kelders met wijnmakerijen, en de stad zou bijna door deze ondergrondse gangen kunnen worden doorkruist. Een van de grootste is die onder het paleis van Samaniego, uit de 17e eeuw, het huis waar de beroemde fabelschrijver Félix María Samaniego werd geboren en woonde.

 

Wijn drinken tussen de geschiedenis door

De activiteit van de wijnmakerijen maakt deel uit van het dagelijkse leven van deze stad. Elke twee aan drie kan de reiziger een etablissement vinden waar hij de wijnen kan proeven die onder zijn voeten worden gebrouwd, naast het leren over het hele productieproces.

Er zijn allerlei soorten wijnhuizen, waarvan sommige de geschiedenis meer als  honderden jaren terug gaan. Uiteraard zijn er aan de rand van Laguardia talloze wijnmakerijen die open zijn voor het publiek, waar u de wijn kunt proeven tussen landschappen van oneindige wijngaarden.

 

Een van de meest prominente is de Marqués de Riscal Wine City, gelegen in Elciego, met een avant-garde gebouw ontworpen door de architect Frank Gehry. Hoewel het gebouw modern is, werd de wijnmakerij in 1858 opgericht en kan de bezoeker tijdens een rondleiding meer te weten komen over de geschiedenis ervan. Vanaf de Plaza del Reloj kun je de originele wijnmakerij zien, gebouwd in 1860, en die een van zijn grootste schatten herbergt, de oude wijnflessen. Bezoek vervolgens de eerste uitbreiding van de wijnmakerij en ten slotte verschijnt het indrukwekkende gebouw, voor de verschillende zandstenen gebouwen, het Hotel Marqués de Riscal. Dit luxe complex biedt ook een spa voor wijntherapie.

 

Riojaanse gastronomie

Overal in de stad zijn hotelvestigingen waar u de rijke gastronomie van het gebied kunt proeven. La Rioja aardappelen, worstjes, bonen met kwartel, artisjokken, chorizo ​​peper of seizoensgroenten zijn enkele van de lekkernijen van La Rioja.

Speciale vermelding verdienen de lamskoteletten met wijnranken (de overblijfselen van het snoeien van de wijngaarden), wat het een speciaal tintje geeft, met een aroma dat doet denken aan wijn.

Prehistorische overblijfselen

Voor degenen die wat meer cultuur willen toevoegen aan dit feest van de zintuigen, zijn de prehistorische overblijfselen in de buurt opmerkelijk, en ze zijn de oudste landbouwgemeenschappen die in Baskenland zijn ontdekt. Bijvoorbeeld de Celtiberische vijver van La Barbacana, 2100 jaar geleden gebouwd in de bronstijd die diende om het water van een nabijgelegen bron op te slaan en werd gebruikt voor rituele doeleinden, of de archeologische vindplaats La Hoya, een centrum voor huisvesting en commerciële kern van de ijzertijd die de manier van leven van die tijd verklaart.

 

De dolmen van La Chabola de La Hechicera is een van de belangrijkste hunebedden in Baskenland. Het werd ontdekt in 1935 en bestaat uit negen platen die een veelhoekige figuur beschrijven, alles lijkt erop te wijzen dat deze dolmen werd gebouwd om de lichamen van de mensen die stierven te huisvesten. Bij de opgravingen werden menselijke resten en tal van voorwerpen gevonden, zoals bijlen, stukken aardewerk of oorbellen... en aan de vooravond van 15 augustus vindt er een feestelijke coven plaats voor liefhebbers van het bovennatuurlijke.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR Laguardia NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in La Rioja?

Misschien ook interessant :