Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Route-Albaicín- Granada

Gepubliceerd op 9 mei 2022 om 17:13

Een Nasrid-route door het Albaicín van Granada

Een wandeling door de centrum van een van de meest populaire buurten van Granada en een bezoek aan de historische plaatsen. 

Wie heeft het Alhambra niet bezocht? De opeenvolging van patio's, de kleur en vorm van pleisterwerk, muqarnas en tegelwerk wordt met zijn eigen helderheid in het geheugen vastgelegd. Misschien om deze reden is het moeilijk om die herinnering weer op te halen. Er zijn andere opties. De tuinen die zich uitstrekken tot het Generalife worden zelden bezocht en laten een weerspiegeling van de eerste ervaring toe. Maar als je het uitzicht op de Nasrid wilt uitbreiden, moet je de Darro oversteken en de Albaicín  binnengaan, de wijk die de geest van het islamitische Granada in grotere mate heeft behouden.

ROUTE-ALBAICÍN- GRANADA

DAR AL-HORRA PALEIS

Om de route te beginnen, is het handig om naar het uitkijkpunt San Nicolás te gaan , vanwaar je het beroemdste uitzicht op de Alhambra-heuvel kunt zien. Niet ver daarvandaan, in een steegje achter het plein van Cristo de las Azucenas, heb je toegang tot het paleis van Dar al-Horra. Het gebouw werd gebouwd in de 14e eeuw op de ruïnes van het fort dat werd bewoond door de stichter van de dynastie. Het maakte deel uit van de Alcazaba Vieja , de oorspronkelijke kern van het islamitische Granada.

Booking.com

De naam betekent in het Arabisch het Huis van de Eerlijkheid . Het was de residentie van koningin Aixa, moeder van Boabdil. Van het oorspronkelijke complex is een binnenplaats met een zwembad bewaard gebleven, omgeven door een galerij met een toren die uitkijkt over de stad. Het pleisterwerk van het uitkijkpunt viert het welzijn van de bewoners met inscripties als "Zegen", "Geluk", "Gezondheid is eeuwig" en "Vreugde gaat door".

 

Na de verovering werd het afgestaan ​​aan Hernando de Zafra . Daar werden de overeenkomsten getekend die Boabdil en een groot deel van de adel uit Granada naar Marokko zouden brengen. Later werd het geschonken aan de Franciscaanse orde. Het maakte deel uit van het klooster van Santa Isabel la Real tot het werd overgenomen door de staat.

HET HUIS VAN CHAPIZ

Het is noodzakelijk om het bovenste deel van de Albaicín over te steken en de helling van Chapiz af te dalen om het gebouw te bereiken waaraan het zijn naam dankt. Lorenzo del Chapiz , een welvarende Moorse man uit Granada, bouwde zijn residentie op een Nasrid-paleis van waaruit hij profiteerde van zuilen en andere architecturale elementen. Hieraan voegde hij een houten galerij toe die het zwembad omarmt. Achter het hoofdgebouw is er een patio en een grote boomgaard waarvan het uitzicht over de tuinen van Generalife valt.

De deelname van de eigenaar aan de Moorse opstand leidde tot de onteigening door Felipe II. Sinds 1932 huisvest het de School of Arab Studies .

 

HET HUIS VAN DE GOUDEN OVEN EN HET HUIS VAN ZAFRA

Vanuit de steeg van de Horno de Oro, die afdaalt naar de Carrera del Darro, is er toegang tot een Nasrid-huis van één verdieping dat, zoals gebruikelijk in deze constructies, geen ramen had die uitkeken op de straat . De enige toegang was de deur, die zo was geplaatst dat de binnenplaats niet zichtbaar was voor nieuwsgierige blikken.

Dit heeft een zwembad en twee veranda's met Nasrid-kolommen. Op de oorspronkelijke verdieping werd in de 16e eeuw een houten galerij gebouwd . Wat stucwerk en een prachtig houten cassetteplafond zijn bewaard gebleven. Sinds de verdrijving van de Moren werd het gebouw een wijkkraal totdat het door de staat werd verworven.

In de buurt van Axares , het deel van de Albaicín waar de Nasriden adel hun woningen bouwden, is er ook de Casa de Zafra , vergelijkbaar met de vorige. Het maakte, net als Dar al-Horra, deel uit van de eigendommen die koningin Isabel na de verovering aan haar secretaresse Hernando de Zafra schonk. Deze schonken ze op hun beurt aan het klooster van Santa Catalina de Siena. Tegenwoordig is het het hoofdkwartier van het Interpretatiecentrum van deze wijk van Granada.

 

DE BAÑUELO 

Heel dicht bij Casa de Zafra, tegenover de Darro, staat een smal gebouw met twee verdiepingen. Niets wijst op de buitenkant dat het de oudste civiele constructie in de stad herbergt . El Bañuelo is verborgen in zijn kelders, sommige Arabische baden dateren uit de 11e eeuw , en dus vóór de komst van de Nasrid-dynastie. De structuur en de staat van instandhouding bieden een kijkje in het dagelijkse leven van de Albaicín in islamitische tijden.

 

De badkamers bestaan ​​uit een reeks onderling verbonden kamers . De ontvangst- en rustruimte, met een zwembad en hoefijzerbogen, was oorspronkelijk bedekt met een houten structuur. Vanuit deze ruimte leidt een deur naar de kleedkamers en de stoomcabines : koud, warm en heet.

Net als in de Romeinse tijd werden deze verwarmd door middel van een reeks kanalen onder het trottoir. Ook aan zwemmers werden massages aangeboden , maar in tegenstelling tot de klassieke baden was het niet gebruikelijk om in de poelen onder te dompelen, maar met emmers water naar elkaar te gooien .

De warme kamer valt op door zijn afmetingen en zijn decoratie. Het grote gewelf wordt doorboord door achtpuntige sterren , waardoor stoom kon ontsnappen en licht binnenkwam. Het bouwwerk rust op marmeren zuilen met Romeinse, Visigotische en Kalifaat kapitelen van andere constructies. De proportie en het spel van het licht nodigen uit om te blijven en na te denken.

DE DARRO RACE EN HET HUIS VAN CASTIL

Om de route af te sluiten, is het de moeite waard om het Archeologisch Museum te bezoeken , gelegen in het Casa de Castril. Het renaissancepaleis bewaart een collectie die de geschiedenis van Granada omvat. Van de Andalusische hebben we een groot cassetteplafond en een lijn die de evolutie van de hoofdsteden van Rome tot de Nasriden illustreert .

Tussen de Cuesta del Castril en de Chirimías-brug, aan de oevers van de Darro, ligt de Paseo de los Tristes , die tegenwoordig de Paseo del Padre Manjón wordt genoemd. Er wordt gezegd dat ze het zo noemden omdat er vroeger begrafenisstoeten doorheen liepen naar de begraafplaats van San José. Van daaruit begint de Darro-race , die ons naar een ander Granada brengt, het romantische Granada , dat de aandacht trok van 19e-eeuwse schilders en schrijvers zoals de Engelsman David Roberts, die het pittoreske karakter ervan benadrukte in aquarellen en gravures.

Bron: Traveler.es- Door Bruno Ruiz-Nicoli

Wat gaan we ondernemen op Gran Canaria?

Misschien ook interessant :