De 10 kleurrijkste Spaanse pleinen


DE KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN

De tien kleurrijkste en mooiste pleinen van Spanje?

De 10 kleurrijkste Spaanse Plaza’s - Spanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. De mooie en kleurrijke pleinen van Spanje zouden zomaar de de achtergrond voor een kleurrijke ansichtkaart kunnen zijn. Sommige van deze pleinen zijn onbekend, maar ze liggen meestal in het bruisende centrum van prachtige steden of nog mooiere dorpen, vaak omringd door prachtige architectuur uit een ver verleden, mooie en ruisende fonteinen en standbeelden met gezellige terrassen, kinderen spelend op het plein,  beschilderde bonte balkons vol met bloemen die ze met charme omgeven.  En zo heeft elk plein in Spanje zijn eigen charme.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Plaza de La Glorieta - La Palma

Plaza de La Glorieta (officieel: Mirador de la Glorieta [1]) is een plein ontworpen met mozaïeken, sculpturen, pergola's en banken in Las Manchas de Abajo, een stad in de gemeente Los Llanos de Aridane op La Palma.

De Plaza de La Glorieta of Plaza de Los Cuatro Caminos is een van de kleurrijkste pleinen van Spanje en ook een van de minst bekende . Gelegen op het pittoreske eiland La Palma , in de provincie Santa Cruz de Tenerife , verrast Plaza de La Glorieta met zijn opvallende kleuren en tekeningen 

 

Oorsprong

Het plein is in de jaren negentig ontworpen door de Palmer-architect en kunstenaar Luis Morera. Oorspronkelijk zou een plein in het centrum van Los Llanos opnieuw worden ingericht, maar het stadsbestuur bood toen alleen het afgelegen Plaza de Los Cuatro Caminos in Las Manchas aan. Ondanks levendige hulp van de buurt, had Morera van 1993 tot 1996 nodig om de hele structuur te veranderen

De  mozaïeken en sculpturen van het plein benadrukken de inheemse planten en de lokale flora.  zodat ook hier kunst en natuur  elkaar aanvullen..

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Plaza de Armas, Hondarribia

In het kleurrijke Baskisch stadje Hondarribia genoemd en in het Spaans : Fuenterrabía. Het stadje ligt aan de monding van de Bidasoa- rivier, in Gipuzkoa , in het Spaanse Baskenland die de natuurlijke grens met Frankrijk vormt. Dit Baskische grensstadje ligt op een klein voorgebergte met uitzicht op Hendaye ( Frankrijk ) over de baai van Txingudi.

Het stadje Hondarribia heeft een prachtig historisch centrum dat tot monumentaal complex is verklaard. De gemeente zorgt ervoor dat de stadsmuren, de gebouwen met ijzeren balkons en de geplaveide straten behouden blijven. 

Het zogenaamde Plaza de Armas bevindt zich in het hoogste deel van de stad, waar ook het Carlos V-kasteel en de parochiekerk zich bevinden . Het is een van de kleurrijkste pleinen van Spanje, met beschilderde huizen en balkons vol bloemen .

 

Oorsprong

Gezien haar strategische positie werd Hondarribia tijdens de vroege Middeleeuwen militair versterkt door de koningen van Navarra en Castilië. De defensiestructuur van de oude dorpskern dateert nog uit eind vijftiende eeuw, met middeleeuwse sporen in de oude stadsmuur, de ophaalbruggen en de slotgrachten. Dat maakt van Hondarribia iets heel bijzonders!

 Om het oude gedeelte binnen te gaan, kun je zelfs nog via een van die oude ophaalbruggen en door  gotische poorten, versierd met het schild van de stad! 

Plaza Mayor van Chinchón

Chinchón heeft een indrukwekkend parador gevestigd in een voormalig augustijner klooster. Het dorp is beroemd om zijn pittoreske ronde dorpsplein, het Plaza Mayor. Naar verluidt stamt het plein uit 1499 en het fungeert sinds deze tijd als plein, marktplaats en als arena voor stierengevechten.

Dit uitzonderlijke plein is  ‘Een groot amfitheater’, klonk de beschrijving van journalist-schrijver Gaspar Gómez de la Serna (1918-1974).

Plaza Mayor van Chinchón vormt de kern van het dorpsleven, met zijn gezellige terrasjes, restaurantjes, artisanale bakkerijen, likeurwinkels en keramiekwinkels. Tijdens het weekend kun je er ook de befaamde lange strengen look kopen aan marktstalletjes. 

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Plaza Mayor de Almagro, Ciudad Real

In 1796 werd de stad Almagro gesticht, precies tussen de steden Toledo en Granada in. Volgens velen ligt de oorsprong bij een Arabisch kasteel. De Plaza Mayor de Almagro, in Ciudad Real , is misschien wel een van de mooiste middeleeuwse pleinen van Spanje. In de 16e eeuw onderging het plein een interessante transformatie waarbij er nieuwe gebouwen omheen werden gebouwd. Op dat moment ontstonden de zo typische glazen galerijen aan beide lange zijden die zo kenmerkend zijn voor dit plein. Het plein is rechthoekig gevormd en heeft als kenmerken de groene houten huizen gebouwd op arcaden, ook het gemeentehuis en het Palacio Maestral is hier te vinden.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

In de loop der jaren heeft De Plaza Mayor verschillende namen gehad zoals Plaza de la Constitución, Real, Plaza de la República of Spanje , toen de burgeroorlog plaatsvond. Tussen de jaren 1960 tot 1967 vondt er een grote en uitgebreide restauratie plaats.

Naast het centrum , is op de Plaza Mayor de Almagro de Corral de Comedias , een herberg waaraan een podium is toegevoegd aan de binnenplaats. Gebouwd in het begin van de 17e eeuw, is het de locatie voor het Klassieke Theaterfestival . Ten noorden van het plein ligt het Maestral Palace , waar nu het Nationaal Theatermuseum is gevestigd .

Plaza de España in Sevilla

Het meest imposante plein van Sevilla is zonder twijfel Plaza de España, dit halvemaanvormige Plaza de España is een van de bekendste pleinen van Sevilla ligt aan de rand van het groene María Luisa Park. Rondom het plein bevindt zich een prachtig gebouw met zuilengalerij. Bewonder zowel de mix van art deco en renaissance stijlen als de kleurrijke keramische tegeltjes die je overal aan de buitenkant van het gebouw kunt zien.

Dit halvemaanvormige Plaza de España werdt ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 gebouwd in het Maria-Luisapark.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Deze gebouwen vormden tijdens de wereldtentoonstelling van 1929 het paviljoen van Spanje. Het merendeel van deze gebouwen wordt vandaag de dag gebruikt door de overheid. Geheel onderaan deze gebouwen bevinden zich 52 tegelmozaïeken, fresco's waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azulejo's (typische Andalusische tegeltjes). Midden op het plein staat een fontein en het middenplein wordt bijna volledig omringd door een kanaal waarover vier bruggen zijn aangelegd die de 4 oude koninkrijken van Spanje (León, Castilla, Aragón en Navarra) vertegenwoordigen.

Het plein is 170 meter diameter groot en heeft een half elliptische vorm. Dit symboliseert de greep die Spanje had op zijn voormalige Amerikaanse gebieden. Het uitzicht op de rivier Guadalquivir symboliseert de weg voorwaarts naar Amerika.

In 1962 fungeerde het Plaza de España als "Cairo Great Britain Army Headquarters" in de film Lawrence of Arabia.Het plein diende ook als filmset voor Naboo in de film Star Wars: Episode II - Attack of the Clones uit 2002. In 2012 werd het gebruikt als filmset in The Dictator.

Booking.com

Plaza Mayor in Salamanca

Een van de mooiste pleinen van Spanje. Het is gebouwd in barokstijl volgens de plannen van Alberto Churriguera. Aan de noordkant bevindt zich het stadhuis, een barok gebouw met vijf granieten bogen en een toren versierd met allegorische figuren. In de decoratie vallen verschillende medaillons op, waaronder die van Charles I, Alfonso XI, Ferdinand VI, Cervantes en St. Theresa. De gevels van de gebouwen zijn drie verdiepingen hoog, met halfronde bogen en balustrades. Tegenwoordig is dit plein een van de meest levendige en populaire plekken in Salamanca.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

In veel Spaanse steden vind je een Plaza Mayor, een centraal gelegen plein in de stad. Voor veel Spanjaarden is het Plaza Mayor in Salamanca wel het mooiste plein van Spanje.  De stad wordt ook wel de ‘Gouden Stad’ genoemd door zijn schitterende architectuur van glimmend zandsteen. Het zonovergoten plein herbergt enkele prachtige gebouwen waaronder het rijk versierde gemeentehuis met zijn klokkentoren.

Het werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en aan de westkant bevindt zich het Koninklijk Paviljoen.  Het ligt in het centrum van de stad Salamanca . Het is een van de mooiste en gezelligste barokke pleinen van Spanje.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Plaza del Pilar, Zaragoza

De Plaza de Nuestra Señora del Pilar of simpelweg Plaza del Pilar vormt het kloppend hart van Zaragoza. Plaza del Pilar is het langste plein en het grootste plein van Europa met een lengte van rond de1500 meter . Aan dit grote auto vrije plein vind je ook Basilica de Pilar of wel de kathedraal-basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Pilaar, waar de Maria-toewijding met dezelfde naam wordt vereerd .

Het staat ook bekend onder de naam "het stadhuis", het wordt ook vaak Plaza de las Catedrales genoemd , omdat hier de twee kathedralen van Zaragoza staan : La Seo en El Pilar. De kathedraal is een grote en indrukwekkende kathedraal, o.a. versierd met schilderijen van Francisco Goya., La Lonja en de kathedraal van Salvador.

Op dit plein staan, naast de Basilica del Pilar, gebouwen zoals de Lonja , het stadhuis , de Fuente de la Hispanidad , de kathedraal van El Salvador (La Seo), enkele hoven en het Monument voor Goya .  Er is ook, vlakbij de Lonja , de cenotaaf van de schilder Francisco de Goya . Op 12 oktober vindt elk jaar weer het El Pilar Festival plaats direct voor de kathedraal. Er worden concerten gehouden, marktjes en heel veel gezelligheid!

In de dertiende eeuw, was dit plein gebruikt als begraafplaats, maar later in de zestiende eeuw, werdt het plein gebruikt voor evenementen. Eén  evenement wordt nog steeds hier gehouden het Fiestas del Pilar, waarbij de patroonheilige (Pilar) wordt vereerd.

Naast deze mooie historische gebouwen vind je er leuke winkeltjes, restaurantjes en terrasjes tegen.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Plaza de Pedraza (Segovia)

Het Plaza de Pedraza is gelegen in de gelijknamige plaats en is een echt middeleeuws plein met arcaden, kerk en een plein bedekt met eeuwenoude stenen. De gemeente Pedraza bevindt zich op 37 kilometer van de stad Segovia in de regio Castilië en León. Net zoals veel oude pleinen is dit ook een arcaden of bogen plein. Aan het plein ligt de San Juan Bautista kerk. Gedurende de eerste twee zaterdagen van de maand juli wordt op dit plein het Concierto de las Velas georganiseerd waarbij er meer dan 35.000 kaarsen op het plein worden aangestoken.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Plaza de Almagro (Ciudad Real)

In 1796 werd de stad Almagro gesticht, precies tussen de steden Toledo en Granada in. Volgens velen ligt de oorsprong bij een Arabisch kasteel. Het plein is rechthoekig gevormd en heeft als kenmerken de groene houten huizen gebouwd op arcaden, het gemeentehuis en het Palacio Maestral. Het is een van die pleinen waar je heerlijk op een terras in het zonnetje kan zitten en kan genieten van het Spaanse leven.

DE 10 KLEURRIJKSTE SPAANSE PLEINEN - Beleef Spanje

Plaza Mayor de Vic (Barcelona)

De gemeente Vic is gelegen in de provincie Barcelona en is bezienswaardig vanwege het grote plein, de Plaza Mayor. Het is, net zoals vele andere pleinen, een Middeleeuws plein met aan de ene kant het Castillo of kasteel en aan de andere kant de Kathedraal en de Plaza del Mercado of marktplein. Wat meteen opvalt is dat het een erg groot plein is voor een stad van deze omvang en dat er prachtige oude huizen langs het plein staan.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit is misschien ook interessant: