Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De 11 mooiste wandelroutes in Spanje 


Elf van de mooiste, beste en bekendste Spaanse wandelroutes op een rij

De 11 mooiste wandelroutes in Spanje - Spanje is een heerlijk land om een heerlijke vakantie door te brengen, maar Spanje heeft meer te bieden dan strand, zon, zee, fiesta en siësta. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige berg gebieden zoals de Picos de Europa en de Pyreneeën en de heerlijke natuurparken die te vinden zijn op het Spaanse vasteland  maar ook op de diversen Spaanse eilanden. We belichten in dit artikel 11 van de mooiste, bekendste en beste wandelroutes van Spanje.

DE 11 MOOISTE WANDELROUTES IN SPANJE

Zoals velen al weten is Spanje veel meer dan alleen maar strand, zon, fiesta en siësta. Zo heeft Spanje ontzettend veel bergachtig gebied, denk aan de Picos de Europa en de Pyreneeën, maar ook veel natuurparken zowel op het vasteland alsook op de diverse eilanden. Nu de drukte en warmte van de zomer weer bijna voorbij is en de mooie lente kan beginnen is het ook weer tijd om mooie wandelingen door de natuur te maken. In dit artikel nemen we 11 van de bekendste en mooiste wandelroutes onder de loep.

Booking.com

Wellicht zijn niet alle routes bij de gemiddelde Nederlandse en Belgische wandelaar bekend maar voor de Spanjaarden zijn de volgende 11 routes waarschijnlijk de beste en mooiste van het land. Van noord naar zuid en van de middellandse zee naar de Atlantische Oceaan, er is genoeg natuur en moois te vinden in het grote Spanje.

 

Route 1: Camino de Santiago (Navarra, La Rioja, Castilla y León, Galicië)

Wie kent hem nu niet, de moeder van alle wandelroutes en de langste en meest bekende van heel Spanje, de Camino de Santiago. Er zijn vele routes die naar Santiago de Compostela lijden maar de meest bekende en meest gelopen is de zogenaamde Franse Route (Camino Francés) van Saint Jean de Pied de Port op de Spaanse grens naar Santiago de Compostela.

Het is de mix van cultuur, natuur, het geloof, de geschiedenis, kunst, gastronomie, sport en vriendschap die de deze pelgrimsroute zo bekend en geliefd maakt. Het gaat hier echter wel om een wandeling van meer dan 750 kilometer dus het is niet voor iedereen weggelegd. De route loopt door verschillende deelstaten en van open weilanden en vlaktes met schittereden vergezichten naar de hoogte van de Picos de Europa bergen.

Route 2: Ruta del Cares (Asturië en Castilla y León)

De Cares wandelroute is gelegen in het natuurpark Picos de Europa en loopt grotendeels door de canyon en bergkloof La Gargante Divina die de rivier Cares volgt. Het is een wandeling van zo’n 12 kilometer tussen het dorp Puente Poncebos in Asturië naar Posada de Valdeón in Castilla y León. Op deze video is een klein deel te zien van de route die werkelijk prachtig is. Met het wandelpas hoog boven de rivier en uitgehakt in de rotsen, kan men hier genieten van de rust, ruimte en natuur. Let wel, deze route is niet gelegen in de warmere delen van Spanje dus ook in de herfst kan het hier al regenachtig en koud zijn.

 

Route 3: Monasterio de Piedra (Aragón)

Deze wandelroute draagt de naam van het 12e eeuwse klooster wat tegenwoordig een hotel is. Het natuurpark om het oude klooster is adembenemend mooi en staat bekend als het land van de watervallen en grotten. Een van de grootste watervallen is de Cola del Caballo (paardenstaart) van wel 50 meter hoog. Er loopt een mooie en goed aangegeven route langs de mooiste plaatsen in het natuurpark. Het is een wandeling van zo’n 5 kilometer en dus ideaal om met het hele gezin te doen. Het Monasterio de Piedra ligt zo’n 3 uur rijden van Valencia en bijna 4 uur rijden vanaf Peñiscola aan de Middellandse zee.

 

Route 4: Laguna Grande de Gredos (Castilla y León)

Gelegen in het natuurpark Sierra de Gredos nabij de bekende plaats Ávila (je weet wel met de 80 torens). De wandelroutes liggen rondom het grote meer hoog in de bergen waar men kan genieten van prachtige panoramische vergezichten en helder water in het meer. In de winter is de laguna compleet bevroren en is het wellicht niet de beste plaats om te gaan wandelen (tenzij je van de sneeuw en kou houdt uiteraard) maar in de zomer en met name in de herfst is het lekker wandelen. De meer getrainde wandelaars kunnen zelfs tot 2.343 meter hoogte komen op de bergtop Pico de La Mira, een wandeling van 11 kilometer omhoog.

 

Route 5: Monfragüe (Extremadura)

Het natuurpark Parque Nacional de Monfragüe in Cáceres is een van de meest bosrijke delen van de regio Extremadura. In de zomermaanden kan het hier behoorlijk warm worden maar in de herfst en lente en gedurende de hele winter is het hier goed vertoeven. Het is de ideale plaats om naar diverse soorten vogels te kijken terwijl men geniet van de prachtige bosrijke natuur. Ook is er veel leven te vinden in de rivier Tajo waardoor het een ideale plaats wordt voor wandelaars over routes die goed zijn aangegeven met borden en tekst en uitleg. Een van de mooiste wandelingen is die van Villareal de San Carlos naar Castillo de Monfragüe.

 

Route 6: Sierra de Cazorla, Segura en Las Villas (Andalusië)

De deelstaat Andalusië is de grootse van heel Spanje en er is veel natuur en cultuur te vinden. Enkele van de meest bezochte natuurparken zijn die van de Sierra de Cazorla, Segura en Las Villas gelegen in de provincie Jaén. Het is een spectaculair natuurgebied met prachtige wandelingen voor de ervaren alsook de beginnende wandelaar. Men kan hier genieten van de bergen, de bossen, de natuur en waterpartijen. Enkele van de meest aangeraden wandelroutes zijn de Caudaloso Rio Borosa, Nacimientos del Guadalquivir en de Salto de agua de Chorro Gil.

Route 7: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Catalonië)

Een prachtig natuurgebied meet een zeer moeilijk uit te spreken naam. Het Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici bevindt zich ten noorden van de provincie Lleida in de deelstaat Catalonië en ligt in de magische Pyreneeën. Dit natuurgebied is werkelijk waar een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van de natuur. Er zijn meer dan 200 meertjes te vinden waarvan de Colomers in de Vall d’Aran wellicht wel de bekendste is.

 

Route 8: Teide (Tenerife, Canarische Eilanden)

Wie heeft er niet van gehoord, de hoogste berg van de Spanje de Teide. Gelegen op het Canarische Eiland Tenerife is het natuurpark Parque Nacional del Teide een aanrader, zowel in de zomer alsook in de winter. Volgens kenners is het een van de meest interessante geologische landschappen ter wereld en zeg nou zelf, wat is er nu interessanter dan wandelen over vulkaanas. Er zijn tientallen wandelroutes te vinden die mooi zijn uitgezet met duidelijke bewegwijzeringen. Wil je het bezoek aan de Teide nog interessanter maken, verblijf dan eens in de Parador, het luxe Spaanse staatshotel gelegen in het natuurpark.

 

Route 9: De route van de Tres Templos (Baskenland)

De route van de drie tempels (Ruta de los Tres Templos) volgt de voetstappen van San Ignacio en verbindt het gebedshuis/kapel Santuario de Loyola in Azpeitia met de Ermita de La Antigua in Zumarraga en de Santuario de Arantzazu. Allen zijn gelegen in het natuurpark Parque Natural Aizkorri-Aratz waar de 45 kilometer route het meest aan te raden is om in drie dagen te lopen. Op deze manier leer je echt de natuur, omgeving en variëteit kennen van dit prachtige gebied.

 

Route 10: Sendero a Irati en Muskilda (Navarra)

Deze zeven kilometer lange wandelroute loopt van de kerk Ochgavia naar de kapel Nuestra Señora de Muskilda. De wandelroute loopt door een van de mooiste bossen van Spanje waar ook weer tientallen andere wandelroutes de wandelaar verleidt tot meer ontdekkingen.

 

Route 11: Ruta de la caras (Castilla la Mancha)

Gelegen in de plaats Buendia in Cuenca bevindt zich deze wandelroute, de Ruta de las Caras door een bos van pijnbomen en grillige rotsformaties. Op 18 van deze rotsen hebben kunstenaars afbeeldingen van hoofden gemaakt, vandaar ook de naam de route van de gezichten (caras). Er zijn moeilijke en makkelijke wandelroutes waardoor deze ook te lopen zijn met kinderen.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wandelroutes in het enorme land Spanje te vinden maar deze 11 worden aangeraden door diverse Spaanse reismagazines. Mocht je nog een mooie route hebben die spectaculair is en zeker de moeite waard is om te melden, doe dat dan op onze Facebook pagina, Google+ Pagina of hieronder als opmerking.

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :