Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

De 10 mooiste kluizenaarshuizen in Spanje


De 10 meest indrukwekkende kluizenaarshuizen in Spanje

De 10 mooiste kluizenaarshuizen in Spanje gelegen in enclaves vol mysterie en natuurlijke schoonheid

Overal in Spanje vind je prachtige kluizenaarshuizen omringd door indrukwekkende landschappen. Deze gebedshuizen zijn vaak gehuld in mystiek en rust. Hieronder laten we je de 10 meest spectaculaire Spaanse kluizenaarshuizen zien.

TIEN KLEURRIJKE SPAANSE BUURTEN

Hermitage van San Tirso en San Bernabé, Ojo Guareña (Burgos)

In Burgos zijn veel overblijfselen van onze voorouders bewaard gebleven. Ojo Guareña is een van de belangrijkste complexen ter wereld, gebruikmakend van de grotten, werd deze hermitage gebouwd om het martelaarschap en de wonderen van San Tirso te vertegenwoordigen.

Het ligt naast de hoofdingang van het Ojo Guareña Complex en maakt deel uit van de grotten. De datum van de bouw is onbekend, ergens in de 8e-9e eeuw, maar Gómez Grinda gelooft dat het uit de 13e eeuw stamt. Het is gewijd aan San Tirso. 

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Het herbergt bijna honderd kilometer aan galerijen op zes verdiepingen verbergen het geheim dat dit een toevluchtsoord was voor de paleolithische mens, zoals blijkt uit de grotschilderingen. 

De renovatie hervormingen beginnen in het midden van de zeventiende eeuw. De gewelven hebben schilderijen, waarvan sommige verslechterd zijn door het sijpelen van water uit de stromen van de grote grot. In de grot bevinden zich ook fresco's en een altaarstuk. Het complex is op 23 april 1970 uitgeroepen tot Nationaal Historisch-Artistiek Monument. 

Op de zaterdag die het dichtst bij 11 juni ligt, wordt de dag van San Bernabé gevierd.

Booking.com

Hermitage van San Bartolomé, Lobos River Canyon (Soria)

Deze hermitage ligt in het gebied van de Cañón del Río Lobo. Romaanse stijl, deze kapel behoorde tot een klooster van de Orde van de Tempeliers.

Canon del Rio Lobos is een natuurpark in de provincie Castilla y Léon. Nog niet heel bekend bij toeristen is dit natuurpark één van de meest spectaculaire parken van Spanje. Er zijn heel veel mooie wandelroutes uit gezet. Waarvan de meeste leiden naar de Hermitage van San Bartolomé.

De Ermita de San Bartolomé, Hermitage van San Bartolomédie wordt ook wel de Ermita templaria de Ucero in het Nederlands Tempelierstempel van Ucero genoemd.

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Aan het begin van de 13de eeuw hebben Tempeliers in deze rustige en afgelegen canyoneen hermitage in Romaanse stijl gebouwd: de hermitage van San Bartolomé. Deze hermitage is een geheime tempel die allerlei gecodeerde boodschappen van de Tempeliers bevat. Zij is op een strategische plek gebouwd. Onder andere voor de ingang van een grot (de Cueva de los Murcielagos, oftewel de Vleermuizengrot), die vroeger gebruikt werd voor meditatie en bezinning.

 

Hermitage van San Felices, Haro (La Rioja)

De Hermitage van San Felices ligt op de top van de Bilibio-kliffen die de Haro-schelpen vormen, naast de Buradón-kliffen. Deze kliffen zijn sinds de oudheid een speciale plaats van aanbidding geweest en hebben verschillende religieuze centra in de buurt ontwikkeld, zoals de Cueva de Páceta (Álava) of het klooster van Herrera (Herrera, La Rioja).

Het fort "Castro de Bilibio"  was bewoond sinds de Eerste IJzertijd (7e-5e eeuw voor Christus), en er zijn ook aanwijzingen van contact met de Romeinen, zoals de overblijfselen van Latijns-Amerikaanse terra sigilata  (keramiek) in de overblijfselen van enkele vestingwerken, enkele verwijzingen naar "Baelibio"  in de nabijgelegen hermitage van San Bartolomé (Angostina, Álava), en het bestaan ​​van een Romeinse weg  in de buurt van Bilibio die de Ebro-vallei via La Rioja naar Burgos verbond.

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Volgens de traditie trok San Felices (6e eeuw na Christus) zich terug om te bidden tot de kliffen van Bilibio. Gedurende deze periode woonde San Millán als kluizenaar bij hem, om zichzelf in te wijden als kluizenaar in het jaar 493. Ten slotte stierf San Felices in 520 en werd begraven in een van de grotten van de berg zelf, waar hij rustte tot 1090 toen zijn overblijfselen werden overgebracht naar het San Millán-klooster en enkele van zijn relikwieën werden bewaard in de kerk van Santo Tomás in Haro. De eerste hermitage gewijd aan San Millán werd gebouwd in Haro zelf, maar de huidige werd gebouwd in 1710, precies waar de eerste rustplaats van de kluizenaar was.

 

Hermitage van de Maagd van Monfragüe, Monfragüe (Cáceres)

Gelegen op het paradeterrein van het kasteel van Monfragüe, is het een van de meest representatieve gebouwen van het Nationaal Park. Het gebouw is eenvoudig, sober, in een populaire stijl en is in de loop van de geschiedenis verschillende keren gerenoveerd.

De oorsprong van de Ermita de Monfragüe is niet duidelijk. Er is geen documentatie die de datering van de constructie bevestigt, hoewel het in de volksmond wordt geschat op rond 1370. Aangezien het kasteel van Monfragüe al toebehoorde aan de familie Trejo, heren van La Corchuela.

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Hypothese die wordt ondersteund door het bestaan ​​van twee schilden van de familie Trejo op de hoofdingang van de hermitage. Naast hen is er nog een gebeeldhouwd schild van de Orde van Montegaudio / Monfragüe, degene die verantwoordelijk is voor het brengen van de Maagd uit het Heilige Land in de 12e eeuw. Het huidige uiterlijk is te danken aan de verbouwing in de 18e eeuw. 

De Maagd van Monfragüe wordt ook vereerd door de steden Serradilla, Riolobos en Malpartida de Plasencia.

Hermitage van San Saturio, Soria

Gebouwd aan het einde van de 17e eeuw naast de rivier de Douro, is het een van de mooiste enclaves in de stad. De oorsprong is te danken aan de Tempeliers van San Polo.

De traditie zegt dat in de 6e eeuw de sorian edele Saturio, na het overlijden van zijn ouders, zijn rijkdom met de armen deelde en naar een aantal grotten naast de rivier de Duero verhuisde.

Daar, in een sobere en mystieke gebedsplaats, ter ere van de aartsengel Saint Michel, zou hij dertig jaar hermetisch leven. De eerste gegevens die het bestaan ​​van een Sint-Michielsgebedsplaats aantonen, later San Saturio genoemd, dateren uit 1148.

Vanwege de ineenstorting besloot de stad Soria in 1694 met instemming van alle buren een kerk te herbouwen, opgehangen aan de rotsen bij de rivier de Duero die samen met het rijke landschap verandert het in en onvergelijkbare plek. 

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

De constructie werd toevertrouwd aan Julian en Domingo Izaguirre onder toezicht van Juan Antonio Zapata, verantwoordelijk voor de binnenschilderingen. De bouwwerken eindigden in 1704. Verschillende wonderen werden toegeschreven aan de latere beschermheilige van Soria.

Volgens de legende, toen Saturio een jonge man zag aankomen, Prudencio genaamd, die de rivier wilde oversteken, adviseerde hij hem over de gevaren die dit inhield. Iedereen dacht dat hij zou verdrinken door de stroming, maar de jonge man kwam veilig aan de andere kant, met zijn droge kleren liep hij langs de cape van San Saturio, die hem als zijn leerling omhelsde en hem tot zijn dood instrueerde.

 

Hermitage van de Virgen de Guía, Ribadesella (Asturië)

Op de berg Corberu is deze hermitage gewijd aan de Maagd van de Zeelieden. Vanaf daar kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de Cantabrische kust en de 3 canyons aanschouwen die de hermitage beschermen.

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Het is een renaissancekapel uit het einde van de 16e eeuw, hoewel het in 1892 werd gerenoveerd, waar de patroonheilige van de zeelieden is gehuisvest. Het gebouw mist een schip, waarschijnlijk verloren gegaan door een aardverschuiving, en het best bewaarde element is het prachtige zuidportaal, waarin het originele metselwerk nog te zien is. Van de 16e tot de 19e eeuw was er naast de kapel een fort met een batterij voor de verdediging van de haven. De drie kanonnen die er vandaag te zien zijn, maken deel uit van de geschiedenis van Rio, toen ze door de Fransen in zee werden gegooid tijdens hun terugtrekking uit de stad in de Onafhankelijkheidsoorlog en in 1999 op hun oorspronkelijke locatie werden hersteld. Hermitage en batterij zijn vandaag het beste uitzichtpunt om de stad, de bergen en de Cantabrische Zee te aanschouwen.

 

Hermitage van San Juan de Gaztelugatxe, Bermeo (Vizcaya)

Deze hermitage bevindt zich op de top van een klein schiereiland dat toegankelijk is via een stenen brug met 241 zigzagtrappen. Deze kleine kerk moest meerdere keren worden herbouwd als gevolg van talloze veldslagen. Het is bekend om Game of Thrones.

Deze idyllische plek ligt tussen de kustplaatsen Bakio en Bermeo en is verbonden met de kust door een stenen brug en een trap.

De kerk die we vandaag zien is helaas niet de originele. Door de eeuwen heen zijn er branden en veldslagen geweest en moest de kerk meermaals worden herbouwd. Er wordt aangenomen dat de eerste hermitage in de 9e eeuw werd gebouwd. In de 12e eeuw werd het een klooster. Maar twee eeuwen later verlieten de broeders de plaats en namen alle kostbaarheden mee.

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Gaztelugatxe is het scenario geweest van piratencovens en legendes en het is geen toeval dat het de titels van " meest gestemde wonder " of "meest gewaardeerde" enclave verzamelt door reizigers van over de hele wereld. Vergeet niet de bel van de hermitage drie keer te luiden om geluk aan te trekken en boze geesten te verjagen.

Aan het einde van de treden kun je in een voetafdruk stappen die naar verluidt door Johannes de Doper is achtergelaten en geluk brengt. Op de top vindt u een pittoreske kapel en vooral een spectaculair uitzicht over de stormachtige Golf van Biskaje, die kliffen, tunnels en onmogelijke bogen uit het eiland heeft uitgehouwen.

Kapel van Santa María de la Piscina, San Vicente de la Sonsierra (La Rioja)

In de Ebro-vallei, op een kleine heuvel vol wijngaarden, ligt deze hermitage al duizenden jaren in een heilige enclave. De constructie is te danken aan de baby Don Ramiro Sánchez de Navarra, de schoonzoon van de Cid en ridder van de Eerste Kruistocht.

Het archeologische complex bestaat uit de hermitage van Santa María de la Piscina, een necropolis voor herbevolking, een stad met semi-grotwoningen en overblijfselen van vestingwerken of wachttorens. Na de restauratiewerken van de hermitage (1976, 1977 en 1978) werden er een reeks opgravingen eromheen uitgevoerd die het bestaan ​​van een middeleeuwse stad van de 10e tot de 14e eeuw ontdekten. 

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Sommige van de gevonden graven stammen uit de tweede helft van de 10e eeuw, waaruit kan worden afgeleid dat er een bevolking was vóór de stichting van de Infante Don Ramiro Sánchez, misschien een product van de herbevolking. Tegen de veertiende eeuw werd het ontvolkt door de Castiliaanse burgeroorlog en de inwoners zouden later het nabijgelegen dorp Peciña vormen, een naam afgeleid van Piscina.

De hermitage van Santa María de la Piscina is het meest complete en mooiste Romaanse gebouw dat bewaard is gebleven in La Rioja. Het behoort tot het volledige Romaanse, zoals het begon rond het midden van de 12e eeuw, en heeft geen latere toevoegingen (behalve het wapen van de Divisa, geplaatst op de top van het zuidelijke portaal rond 1537). Het belang ervan ligt in het feit dat het de enige romaanse hermitage in de regio is die in een vrij zuivere staat en in zijn vroege chronologie blijft, aangezien bijna alle romaanse La Rioja later is.

 

Hermitage van Onze Lieve Vrouw van Belén, Liétor (Albacete)

In een van de mooiste steden van Albacete, naast de Hoces del Río Mundo, vinden we deze hermitage van indrukwekkende kleuren en vol schilderijen uit de 18e eeuw.

De Hermitage van Nuestra Señora de Belén de Liétor, uitgeroepen tot historisch-artistiek monument, heeft een zeer eenvoudig rechthoekig plan, met diafragmabogen en een houten dak.
Maar het mooiste is wel de grote picturale cyclus die alle hoeken siert met een aantal zeer eigenaardige populaire schilderijen, gemaakt tussen 1734 en 1735.

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

Alles is geschilderd: altaarstukken, gordijnen, illusoire architecturen ... in een naïeve en kleurrijke lijn binnen de beste populaire esthetiek. Stilistisch zitten deze muurschilderingen vol charmante archaïsmen en onvolkomenheden, maar dat maakt het misschien wel zo interessant. Hier is een parade van heiligen, taferelen, versieringen, zelfs de allegorie van de dood, soms vergezeld van zinnen en voorbeeldige verzen ...  de set biedt een grote verscheidenheid aan iconografie. Het is vermeldenswaard de Camarín, waar naïef wordt aangenomen dat er een koepel is die wordt ondersteund door de vier evangelisten en wordt bekroond door de Heilige Geest.

De voorkant herhaalt een grote verscheidenheid aan Solomonische zuilen die in de hoogte zijn afgewerkt met een balustrade, waar enkele instrumentalistische engelen zitten. 

Veel andere geschilderde altaarstukken vullen de interne ruimte van de hermitage, waarvan we die van San Antonio en die van Santa Bárbara wel willen benadrukken.

 

Ermita de Santa María de Eunate, Muruzábal (Navarra)

ONAT is de naam die vanaf het begin van de 13e eeuw tot vandaag aan de hermitage en haar omgeving wordt gegeven: Onat, Onate; Unat, Unat.

De huidige naam Eunate is vrij recent. De uit Pamplona Juan Iturralde y Suit met een schrijver naam om deze plaats te beschrijven. 

DE 10 MEEST INDRUKWEKKENDE KLUIZENAARSHUIZEN IN SPANJE

De betekenis van in het Baskisch, "honderd deuren" (Ehun, honderd; at, deur), wordt een toespeling op de bogen die de tempel omringen, hoewel er geen 100 bogen staan. Maar door de naam deur ONAT-ONATE (On-Ona, goed; Ate,) aan te nemen, zou de betekenis "de goede deur" kunnen worden, mogelijk omdat het altijd een unieke tempel is geweest, omringd door een speciale spiritualiteit. .

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron:  65ymas.com

WAT KUNNEN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

Misschien ook interessant :