Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

21 typisch Spaanse gewoontes, tradities en gebruiken

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 08:35

één en twintig  typisch Spaanse gewoontes, tradities en gebruiken

21 typisch Spaanse gewoontes, tradities en gebruiken. Deze Spaanse gewoontes, tradities en gebruiken brengen buitenlanders soms een beetje in de war 

21 typisch Spaanse gewoontes, tradities en gebruiken. Deze Spaanse gewoontes, tradities en gebruiken brengen buitenlanders soms een beetje in de war. Ieder land heeft zo haar gewoontes, tradities en gebruiken Spanje is daar natuurlijk geen uitzondering op. Sterker nog, het zijn vaak die typische Spaanse gewoontes, tradities en gebruiken wat bezoekers leuk vinden als ze het land bezoeken. Ook voor diegene die in Spanje zijn gaan wonen is het aanpassen maar met de tijd went men er wel aan en in sommige gevallen wil men niet meer anders. Hieronder omschrijven we 21 van die typisch Spaanse gewoontes.

gewoonte tradities en gebruiken

Spanje is een van de meest geliefde toeristische bestemmingen binnen Europa voor een groot deel van de bevolking van de Europese Unie en dat is natuurlijk niet voor niets. Spanje heeft stranden, zon, bergen, natuur, cultuur, gastronomie en vriendelijke mensen die van het leven genieten. Er zijn echter gewoontes, tradities en  gebruiken die soms nog wel eens vreemd lijken in de ogen van de internationale bezoekers.

 

Eenieder die in Spanje is gaan wonen of daar vaak op vakantie/bezoek komt weet dat de cultuur anders is en ook de gewoonten zijn compleet anders dan in bijvoorbeeld Nederland en België. Dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter zijn maar wel anders. En als je dan besloten hebt in Spanje te gaan wonen dan dien je jezelf wel een beetje aan te passen om goed te integreren. We zetten een aantal van deze gewoontes op een rij … herken jij ze?

Booking.com

1 - We doen alles laat (behalve ontbijten)

We staan op zoals alle andere Europeanen, maar na het ontbijt eten we pas om 2 of 3 uur ’s middags, en ook het diner staat pas om 9 of 10 uur op tafel. Wel breken we de dag voor de koffie halverwege de ochtend, de aperitief of het vieruurtje. Naar bed gaan voor 12 uur is voor de zwakken. 

 

2 - Sobremesa

Eten is belangrijk voor de Spanjaarden en de sobremesa is waarschijnlijk net zo belangrijk of wellicht nog wel belangrijker. De sobremesa is wat er na de maaltijd gebeurt, het natafelen. Na genoten te hebben van die heerlijke maaltijd is het niet gebruikelijk om meteen het restaurant te verlaten, maar om heerlijk onder het genot van een koffie, infusión of cognac te praten over van alles en nog wat. Een middag of avond uit eten kan zo al vaak diverse uren in beslag nemen.

3 - Tapeo

De tapeo ofwel tapas eten in een bar is ook iets typisch Spaans en is door hen uitgevonden. De “tapeo” kan ook omschreven worden als “ir de tapas”, in een bar een biertje of wijntje drinken met daarbij een tapa. In veel zogenaamde tapasbars (al noemt men dat in Spanje niet zo) worden specialiteiten van het huis geserveerd of is er een groot aanbod van tapas of wat in de grote steden en bij veel toeristen nog populairder is, pintxos (kleine broodjes met van alles en nog wat erop. In sommige steden is het de gewoonte om niet in een bar te blijven, maar verschillende bars te bezoeken. Tot de verrassing van veel buitenlanders zijn de tapas zelfs soms gratis (maar helaas niet meer overal).

 

4 - Iedereen krijgt kussen

We zijn niet de enigen die dat doen, maar in Spanje is het wel vaak vreemd een hand te geven. Hier kust iedereen. Hij en zij, zij en zij of hij en hij. Goed, het is meer kaak tegen kaak dan een echte kus, maar toch.

 

5 - We spreken meer af in bars dan thuis

Waarom koken als je tapas kan gaan eten? Thuis nodigen we enkel de beste vrienden en familie uit. En die vreemde, centraal Europese gewoonte bij elkaar te gaan eten, dat vinden we in Spanje maar niets.

 

6 - We begrijpen niet wat een maaltijd zonder brood is.

En als een restaurant ons voor het brood wil aanrekenen, roepen we dat dat schandalig is! Wat is het volgende? Betalen om naar het toilet te gaan?

 

7 - We kijken alles gedubd. 

Het verklaart ons niveau van Engels dat alles op TV in het Spaans is gesynchroniseerd. Wist je dat er in Spanje twee tijdperken zijn voor de Simpsons? Een voor en een na de dood van Carlos Revilla, de acteur die de stem van Homer insprak tijdens de eerste 11 seizoenen.

 

8 - We trekken onze schoenen niet uit in huis (of we doen het wel en veranderen meteen van kleren)

Alles of niets. We gaan ons huis binnen met gewone schoenen zonder zorgen om de vloer vuil te maken. Sterker nog, als je in het huis van anderen je schoenen wil uittrekken, dan vraag je dat eerst.

 

9 - De frequentie van onze feestdagen

Welke buitenlander is er niet verbaasd vanwege van ons grote aantal feestdagen. Feestdagen in Spanje zijn niet hetzelfde als vakanties. En dan hebben we het nog niet over de puentes (de brugdagen tussen feestdag en weekend). Altijd is er overal wel de een of andere heilige die wordt gevierd.

 

10 - We drinken chupitos thuis na het eten

Dat je op restaurant na het eten nog een chupito (shot) krijgt is steeds zeldzamer, maar  na het eten tijdens een familiefeest plunderen we traditiegetrouw de minibar. Geen probleem dat er kinderen rondlopen.

 

11 - Herrie

Als er een ding is waar men in Spanje goed in is, is dat het maken van herrie en het zorgen voor geluidsoverlast. Dat kan men goed of slecht opvatten maar een groepje van 4 Spanjaarden maken al pratend meer herrie dan een groep van 20 Nederlanders/Belgen. In Spanje houdt men van hard praten waarbij het hen niets uitmaakt of een ander het hele verhaal kan volgen, of dat nu gebeurt in een restaurant, op een terras of door de mobiele telefoon. Uiteraard zijn niet alle Spanjaarden luidruchtig, maar het is wel iets typisch Spaans waar veel buitenlanders nogal eens van opkijken.

 

12 - Dagindeling

Als er iets is wat anders is in Spanje dan in Nederland of België is dat wel de dagindeling. Met name de indeling wat eten betreft, is compleet anders waarbij men tussen de middag alles sluit (ook niet meer overal) en uitgebreid uit eten gaat voor de lunch (comida). Deze maaltijd is in de meeste gevallen warm en wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Als dat nog niet genoeg is dan wordt pas laat tussen 21.00 en 22.00 uur het avondeten (cena) genuttigd wat vaak minder uitgebreid is dan de lunch. Het is op veel plaatsen dan ook heel normaal om tussen de middag volle restaurants en terrassen te zien waarbij op veel plaatsen speciale dagmenu’s of “menu del día” genuttigd worden.

 

13 - We gebruiken olijfolie in industriële hoeveelheden

Soms lijkt het alsof de olijfolie de Spanjaarden in het bloed zit. Menig buitenlander schrikt zich een hoedje wanneer hij ziet hoeveel er hier van het spul gebruikt wordt. Geen Tortilla zonder een stevige scheut olijfolie!

 

14 - We lachen met mensen die andere talen goed uitspreken.

Natuurlijk! Wat is er met hen aan de hand? Een Spanjaard die Engels spreekt zonder de traditionele e voor een woord dat met een ‘S’ begint en als tweede letter een werkwoord heeft daar is vast iets mis mee. In het buitenland moet iedereen toch na 1 woord weten dat we Spanjaarden zijn?

 

15 - We ontbijten melk met koekjes

Of een koffie en een toast, met sinaasappelsap er naast als we goed geluimd zijn. Het Spaanse ontbijt is zoet (behalve op sommige plekken waar men voor ham kiest) en niet erg lijvig. Dat verhaal over het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag nemen ze in andere landen een pak serieuzer.

 

16 - Banken

Iets anders wat typisch Spaans is zijn de openingstijden van de banken. Deze zijn in het merendeel alleen geopend op maandag tot en met vrijdag tot 15.00 uur in en sommige gevallen tot 14.00 uur. Tegenwoordig zijn er wel veel banken ook ‘s middags geopend of doen dat eenmaal per week maar over het algemeen zijn de banken alleen open “por las mañanas”. Pinnen kan uiteraard wel de hele dag door, maar als je net iets meer moet doen dan moet je in de rij staan en alleen tot 15.00 uur.

17 - Siesta

We kunnen de siesta niet overslaan, aangezien dat toch echt iets typisch Spaans is. Siesta wil niet zeggen dat iedereen plat gaat om te slapen, maar wel om even een tijd voor jezelf te nemen. Dat kan door te slapen, dat kan door te wandelen, dat kan door te lunchen en sommigen gaan tijdens de siesta sporten. De siesta is in de meeste grote steden niet meer zo gebruikelijk, maar bezoek tussen 14 en 16 uur, maar eens het platteland en je ziet veel slaperige dorpen. Een ding is zeker, de siesta heeft een grote impact op het dagelijkse leven in Spanje en is daarnaast ook iets wat door de meeste buitenlanders die in Spanje komen wonen het snelst wordt overgenomen als nieuwe gewoonte.

 

18 - Feest en festiviteiten

In Spanje houdt men van feestvieren en als het even kan dan wordt alles aangegrepen om er een feestje van te bouwen. Gedurende het hele jaar door wordt er gefeest in Spanje en er is eigenlijk altijd wel wat loos. Sommige van deze feesten zijn zeer belangrijk en een grote toeristische trekpleister geworden, maar andere festiviteiten worden door niet-Spanjaarden (en ook veel Spanjaarden) zwaar bekritiseerd zoals het stieenvechten en stierenrennen. In de meeste gevallen wordt er een traditie volgehouden en dat is natuurlijk goed, maar soms moeten tradities met de tijd meegaan en veranderen.

19 - Dat van de winkels die over de middag sluiten

Eerst begrijpt de helft van de buitenlanders dat we dicht gaan en roepen ze verrukt uit dat het omwille van de siesta is. Als we hen vertellen dat het eigenlijk om te eten is zie je soms hoe ze daar kop nog staart aan krijgen. Twee, drie uur om te eten? Tja. Daarna zijn we wel tot 20 of 21 uur open en niet tot 18 zoals in Noord Europa.

 

20 - We zijn erg elegant

In Spanje lopen we er allemaal netjes gekleed bij op straat. Ook zegt men dat we ons naar de kalender kleden eerder dan naar het weer.

 

21 - We gaan thuis niet weg wanneer we 18 zijn.

Wij Spanjaarden zijn niet zoals de mensen van het Noorden die op hun 18e onafhankelijk worden. Wij gaan vaak het huis niet uit op ons 18e, noch op ons 25e, en in vele gevallen zelfs niet voor we 30 zijn.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :