Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Waarom dragen Nazareners kappen tijdens processies in de Goede Week?

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 17:14

Waarom dragen Nazareners kappen tijdens processies in de Goede Week?

Tijdens de Goede Week worden de straten van alle Spaanse steden overspoeld met Nazareners gekleed in de typische tunieken over het lichaam en de kap om het hoofd te bedekken. Maar waar komt deze traditie vandaan?

NIEUWE VERKEERSWET MET WIJZIGINGEN EN HOGERE BOETES IN SPANJE

De oorsprong van de capirote of kap die door de nazaremo's worden gedragen, gaat terug tot het begin van de inquisitie, ongeveer in de vijftiende eeuw. In die tijd moesten mensen die een straf moesten uitzitten voor religieuze misdaden een stoffen kledingstuk dragen dat hun borst en rug bedekte en een kartonnen kegel of ander materiaal dat de boete symboliseerde die hun was opgelegd.

Booking.com

Bovendien verwijst de oplopende kegelvorm naar de nabijheid tussen de boeteling en de hemel. Natuurlijk moest het gezicht bedekt zijn om de identiteit van de boeteling te vrijwaren. Van zijn kant stond de doek waarmee ze hun borst bedekten bekend als "sanbenito" (vandaar de populaire uitdrukking "je sanbenito ophangen").

Aankomst in Sevilla

Vanaf de 17e eeuw, gezien de boetedoende betekenis en rekening houdend met het feit dat het dezelfde betekenis is die een processie regeert, werd dit gebruik overgenomen door de religieuze broederschappen van Sevilla voor hun processies. Het verspreidde zich snel door heel Spanje en werd uiteindelijk een basis, fundamenteel en onderscheidend onderdeel van de kleding van de Nazarener.

 

Natuurlijk heeft elke broederschap de kleuren gekozen die haar het beste symboliseren. De rode kleur is meestal gekoppeld aan het bloed en de passie van Christus, wit aan zuiverheid en zwart aan rouw.

 

Curiositeiten van de motorkap

Afhankelijk van de plaats waar je je bevindt, staat het bekend als capirote, capuz, capuchón of zelfs kegel. Zo eigenaardig is zijn naam, evenals de manier van plaatsen. En het is dat elke autonome gemeenschap zijn eigen vorm heeft. In Murcia wordt het bijvoorbeeld geplaatst zonder het hoofd met het masker te bedekken. In Castilla-La Mancha daarentegen is het gezicht bedekt. Ook de soorten zijn divers: bonenmuts, gevallen hoed, etc.

 

De kap is een "accessoire" dat altijd gekoppeld is aan een betekenis afhankelijk van de broederschap. De broederschap van San Juan Evangelista en die van de zeven woorden, in Zaragoza, zijn degenen die de hoogste kap dragen. In Sevilla hebben de groepen Silencio en Gran Poder kegels tot 1,15 meter hoog.

Een van de grote voordelen is dat, dankzij de vooruitgang van de tijd, de materialen waarmee ze zijn gemaakt en vormen die helpen de kap op het hoofd te houden en de ventilatie te verbeteren, steeds beter worden. Bovendien is in sommige gemeenschappen, zoals Sevilla , de toegang tot de kathedraal tijdens de processie zonder de kap niet toegestaan. 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: 65ymas.com - auteur: Rosa Maria Torres

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: