Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


TOP 10 dorpjes

aan de SPAANSE COSTA  dorada 

Tien keer de leukste en mooiste dorpjes aan de Costa's Daurada in Spanje

Top tien Spaanse Dorpjes aan de  Dorada - Spanje heeft veel te bieden, en niet alleen de geliefde Costa’s aan de Middellandse zee, dan Spanje betekend ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Hier vind je een overzicht van de top 10, van de mooiste dorpjes aan de Costa Daurada in Spanje.

KUSTPLAATSEN AAN DE COSTA DORADA

De Spaanse Costa Daurada of Costa Dorada in het Nederlands "Gouden Kust" - De Costa Dorada bestrijkt de complete provincie Tarragona tot aan de delta van de rivier de Ebro. Achter de naam Costa Dorada schuilt een mooi en groot stuk kust van de provincie Tarragona, dat begint bij Cunit en loopt door tot Alcanar. Ten noorden van de Costa Dorada ligt de Costa del Garraf (of Costa Barcelona) in de provincie Barcelona met de bekende badplaats Sitges. In het zuiden sluit de Costa Dorada aan op de Costa del Azahar, in de provincie Castellón van de Comunidad Valenciana.

 

De Costa Dorada bestaat zowel uit stranden als rotskust en begint ten noorden van Tarragona en loopt vanaf daar verder langs verschillende bekende (bad)plaatsen, waaronder Salou, La Pineda en Cambrils. De Costa Dorada staat bekend bij de vakantieganger als het deel van Catalonië waar lange zandstranden te vinden zijn, dit in tegenstelling tot de Costa Brava waar hoofdzakelijk kleinere stranden in mooie inhammen en baaien te vinden zijn.

De grootste stad is Tarragona waar men nog overblijfselen kan zien uit de Romeinse tijd waaronder een groot Amfitheater bij het strand en Aquaduct net buiten de stad. De stad Reus staat bekend als geboorteplaats van de beroemde architect Antoni Gaudí en is tevens de aan vlieghaven voor de Costa Dorada. Buiten deze grote steden zijn er echter nog enkele leuke dorpen om te bezoeken.

Booking.com

Het pittoreske dorp Cunit

Het pittoreske dorp Cunit is een dorpje in de Spaanse provincie Tarragona in de regio Catalonië en ligt in het noordelijk deel van de Costa Dorada. Het dorpje Cunit is vooral bekend bij de inwoners van Barcelona omdat die in grote getale de weekenden en zomermaanden hier door brengen. In het dorp heerst een een heerlijke ongedwongen sfeer waarbij Catalaanse de taal is in de tapasbars, restaurants en terrassen hier wordt weinig buitenlands gesproken. In de zomermaanden kan het hier goed worden al hoewel men altijd wel een plaatsje te vinden zal zijn op het uitgestrekte zandstrand.

 

Calafell

Het interessante dorp Calafell ligt middenin de Baix Penedès wijnstreek. Het gaat ook hier om een kustplaats waar veel Spaanse en Catalaanse toeristen naartoe gaan al is ook het Nederlands, Frans en Duits te horen vanwege de vele campings die hier te vinden zijn. Het leukste deel van het dorp is het historische deel op weg naar het hooggelegen kasteel van Santa Creu. In Calafell kunnen de geschiedenis liefhebbers tevens terecht bij het Ciutadella Iberica de Calafell, ofwel Iberische opgravingen. Daarnaast is er ook een interessante Romeinse villa te vinden die bezocht kan worden, de Villa romana del Vilarenc.

 

Coma-ruga

Even ten zuiden van Calafell ligt het rustige badplaatsje Coma-ruga. Hier vind je op de mooie brede stranden geen massa’s toeristen. Het heldere zeewater heeft door de hoge concentraties  jodium geneeskrachtige eigenschappen en Coma-ruga wordt dan ook beschouwd als een “gezonde” vakantiebestemming. In het centrum vind je een gezellige boulevard met vele terrasjes en enkele restaurantjes.

 

Altafulla

De kleine en gezellige badplaats Altafulla ligt ten zuiden van het grotere Torredembarra en is leuk om eens te bezoeken. Aan het strand ligt een kleine boulevard met leuke winkeltjes, gezellige barretjes en goede restaurants. Altafulla kan onderverdeeld worden in de wijk aan het water en het dorp iets naar het binnenland. Wandelen door het oude Altafulla is erg leuk. Zo is er een groot kasteel, mooie kerk en smalle straatjes met gerestaureerde huizen.

Tamarit

Tamarit is niet echt een dorp te noemen maar is wel de moeite waard om hier te melden. Tamarit hoort bij de gemeente   Altafulla en naast diverse campings en een breed zandstrand is Tamarit vooral bekend vanwege het mooie kasteel aan het water. Het Castell de Tamarit stamt uit de 11e eeuw en is omringd aan de ene kant door het lange en brede zandstrand Playa Tamarit en aan de andere kant het kleine beschutte baaitje Cala Jobera.

Het uitzicht is geweldig vanaf de kleine rotspunt waar je lopend heen kunt gaan of van bovenaf langs het wandelpad door de bossen. Als je Tamarit wilt bezoeken moet je er rekening mee houden dat het er lastig parkeren is, zeker in de zomermaanden.

 

Cambrils

In onze lijst van leuke dorpen slaan we even de steden Reus, Tarragona en het enorm drukke Salou over en belanden we in het van oudsher gezellige vissersdorp Cambrils. Ook al heeft het toerisme min of meer het dorp overgenomen, de visserij speelt nog steeds een belangrijke rol.

Cambrils is wat betreft inwoners en oppervlakte veel groter dan Salou en er zijn meerdere wijken te vinden waaronder Vilafortuny met een eigen 12e eeuws kasteel, Castell de VilafortunyCambrils heeft een gezellige haven met wandelpromenade die vol staat met terrasjes van restaurants. Daartussendoor zijn vele winkels te vinden wat een dagje Cambrils de moeite waard maakt.

Uiteraard zijn er ook stranden te vinden met een totale lengte van 9 kilometer. Cambrils kan onderverdeeld worden in twee delen, het meer toeristische deel aan de kust en het oude Cambrils iets naar het binnenland.

Dat oude deel is zeker eens leuk om een wandelingetje te maken.

Mont-roig del Camp

Net zoals Altafulla kan ook dit dorp verdeeld worden in tweeën, een kustgedeelte en het echte dorp in het binnenland. De kern van Mont-roig del Camp wordt overheerst door een grote kerk. Daarnaast was Mont-roig ooit de woonplaats van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró die hier ook meerdere schilderijen heeft gemaakt. Iets verder naar het binnenland kun je het prachtig gelegen kerkje en uitzichtpunt van de Ermita de la Mare de Déu de la Roca bezoeken, zeker de moeite waard. Het deel aan het strand kan onderverdeeld worden in Montroig en Miami Playa. Beide wijken van Mont-roig del Camp zijn bij veel toeristen bekend vanwege de vele campings die hier liggen zoals Playa Montroig, Camping Oasis Mar en het bekende Camping La Torre del Sol.

 

L’Ametlla de Mar

Aan de Costa Dorada zijn nog relatief rustige kustplaatsen te vinden waaronder L’Ametlla de Mar. In principe gaat het hier, net zoals Cambrils, om een traditioneel vissersdorp waar het massatoerisme niet overheerst. Zo zijn er geen hoge hotels en grote appartementencomplexen te vinden maar wel veel losstaande huizen in verschillende wijken waaronder Tres Calas en het mooie Cala Sant Jordi waar ook een kasteel staat. Buiten een klein en authentiek centrum staat L’Ametlla de Mar bekend vanwege de mooie baaien, inhammen en kleine stranden waar mooi gesnorkeld kan worden.  

 

El Perelló

Even ten zuiden van L’Ametlla de Mar ligt El Perelló. In dit kleine dorpje kun je over de oude Romeinse Via Augusta wandelen en een bezoek brengen aan de grotschilderingen van Cabra Feixet. El Perelló telt enkele baaitjes en strandjes zoals Playa de Santa Llucia. Wie echt in alle rust van de zon wil genieten moet echter naar Playa Cala Moros of Playa Morro de Gos gaan. El Perelló is zeer bekend bij Engelsen waarvan er veel hier zijn gaan wonen.

Ebro Delta (met enkele kleine dorpjes)

Op dit 320 km² tellende natte natuurgebied zijn veel vogelsoorten en een rijke flora en fauna te vinden. Binnen dit natuurlandschap zijn veelal stranden, baaien, duinen, zoutpannen, lagunes, rijstvelden en riviereilanden te vinden. Er zijn echter ook enkele kleine dorpen te vinden waaronder het leuke El Poble Nou del Delta of Riumar. Aan de grens van het natuurpark liggen enkele grotere plaatsen zoals L’Ampolla, Camarles, Amposta en Sant Carles de la Ràpita. Het belangrijkste is echter de enorme vlakte en de mooie lange zandstranden waar je soms niemand tegenkomt.

 

Ook mooi om te bezoeken

Naast de leuke kustplaatsen is een rit naar het binnenland van de Costa Dorada meer dan de moeite waard. Hier zijn enkele leuke dorpen te bezoeken zoals Tortosa met een groot kasteel wat tegenwoordig een Parador hotel is en een gezellig centrum heeft, Miravet met het mooi gelegen kasteel en leuke pontje om de Ebro rivier over te steken, Falset en de omgeving vanwege de vele wijngaarden, het prachtig gelegen Siurana met een fantastische rit naar boven en uitzicht over het stuwmeer en omgeving of Prades met de roodgekleurde kerk en gezellig plein. Iets verder weg ligt het dorp Poblet met een enorm mooi klooster of het ommuurde Montblanc en verder naar het noorden het kleine dorp Castellet met een groot kasteel en oud klein centrum waar je over het stuwmeer kunt kijken.

Wat gaan we ondernemen aan de Costa Dorado

Dit is misschien ook interessant: