1 mei - Dag van de arbeid in het Spaans Día del Trabajador

1 mei - Dag van de arbeid in het Spaans Día del Trabajador is een vrije dag in Spanje

1 mei - Dag van de arbeid in het Spaans Día del Trabajador is een vrije dag in Spanje. De eerste mei is in de meeste Europese landen een feestdag zo ook in Spanje en België, ook wel Feest van de Arbeid genoemd, maar in Nederland is dit geen feestdag. Maar ook bij deze feestdagen kan er een link gemaakt worden met een katholiek feest hier is het afgeleid van de dag van Sint Jozef als arbeider.

1 MEI - DAG VAN DE ARBEID IN HET SPAANS DÍA DEL TRABAJADOR

Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt echter ook de invoering van de achturige werkdag ten grondslag, iets dat eind 19e eeuw veelvuldig werd ingevoerd in Europa, eerst in Groot Brittannië en daarna andere landen.

Booking.com

Spanje

In Spanje is de Día Internacional de los Trabajadores of Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land. Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen.

 

Veel Spanjaarden trekken zich echter niet zoveel aan van demonstraties etc. en vieren gewoon een gezellige vrije dag met de familie. In 2021 valt 1 mei op een zaterdag tijdens de ‘puente de mayo’.

Nederland en België

In Nederland is de Dag van de Arbeid alleen op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) een officiële feestdag. Wel werden er vanouds  bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN.

Tot in de jaren tachtig hield de CPN op 1 mei een jaarlijkse betoging in Amsterdam. Voor de werknemers van de gemeente Amsterdam is 1 mei sinds vele decennia een vrije dag.

In veel landen (onder andere België, Frankrijk en Spanje) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit in het algemeen niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren.

Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij. De grondtoon van de Dag van de Arbeid is heden ten dage het gevoel van internationale verbondenheid.

Het is in Spanje echter niet voor iedereen feest omdat er nog steeds meer dan 3,6 miljoen werkzoekenden zijn die geen baan kunnen vinden en er veel zijn die niet eens een uitkering ontvangen. De grootste vakbonden CCOO en UGT roepen dan ook op om de straten op te gaan om meer werk, betere contracten, eerlijkere salaris en betere werkomstandigheden te eisen van de nieuwe Spaanse regering.

 

LET OP: Vanwege de corona-crisis en de corona-maatrgelenin Spanje zal het geen gebruikelijke 1 mei zijn dit jaar (2021). Er zullen weinig tot geen of aangepaste manifestaties plaatsvinden.

 

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: