Día de Andalucía 

De autonome regio Andalusië viert feest op 28 februari het is Día de Andalucía deze dag dat de inwoners van de regio hun balkons versieren met de groen witte vlag van Andalusië om aan te geven dat men trots is op de streek. Waarom viert Andalusië “Día de Andalucía”? Día de Andalucía is in het leven geroepen in 1980 toen werd via een referendum de onafhankelijkheid van de autonome regio Andalusië uitgeroepen. 

andalusie

Blas Infante

Blas Infante Pérez de Vargas ( Casares , 5 juli 1885- Sevilla , 11 augustus 1936) was een Spaanse essayist, notaris en politicus, bekend om zijn status als Andalusische ideoloog, in zijn regionalistische , federalistische , islamofiele en nationalistische aspecten. Hij werd aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog door de rebellen doodgeschoten.

De regio Andalusië is de grootste autonome regio van Spanje en hij, Blas Infante is de ‘vader des vaderlands’ “Viva Andalucía libre!” waren zijn laatste woorden toen op 11 augustus 1936 stierf. Hij werdt te belangrijk, hij zou de toekomstige president van een onafhankelijk Andalusië worden. Zijn tegenstanders moesten niets hebben van zijn afscheidingsideeën.

Padre de la patría Andaluza

3 jaar nadat Andalusië tot een Comunidad Autónoma de Andalucía werdt afgeroepen, werd Blas Infante door het Andalusische Parlement erkend en geëerd als Padre de la patría Andaluza: vader des vaderlands van Andalusië’

 

De Vlag van Andalusië

De kleuren groen en wit hebben elk een symbolische betekenis: het groen staat voor de hoop van het land Andalusië, terwijl het wit de vrede symboliseert. Daarnaast zijn het de historische kleuren van Andalusië en symboliseren ze aldus de Andalusische geschiedenis.

Het wapen toont Hercules met twee leeuwen tussen de zuilen van Hercules, het symbool van deze Spaanse autonome regio dat verwijst naar de strategische ligging aan de Straat van Gibraltar. Daarnaast verwijst Hercules naar jeugdige energieke kracht en staan de leeuwen eveneens voor kracht.

 

De meeste dorpen en steden worden verschillende feesten en activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Musea kan man vaak gratis bezoeken en er wordt veel gedanst.

Op vele plaatsen zal traditiegetrouw brood met olijfolie en suiker gegeten worden.

 

Feliz Día de Andalucía voor alle leden van onze groep Andalusië!

Wat ondernemen we in Andalucia

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :