Beleef Spanje » Feestdagen » Día de Andalucía


Día de Andalucía 

Día de Andalucía - Dag van Andalusië

Día de Andalucía is een feestdag in Andalusië: Elk jaar weer vieren de Andalusiër op 28 februari de "Día de Andalucía".  Met deze feestdag herdenken ze dat in 1980, via een referendum,  Andalusië tot een autonome gemeenschap, de Comunidad Autónoma de Andalucía werdt afgeroepen

andalusie

Blas Infante

Blas Infante Pérez de Vargas ( Casares , 5 juli 1885- Sevilla , 11 augustus 1936) was een Spaanse essayist, notaris en politicus, bekend om zijn status als Andalusische ideoloog, in zijn regionalistische , federalistische , islamofiele en nationalistische aspecten. Hij werd aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog door de rebellen doodgeschoten.

De regio Andalusië is de grootste autonome regio van Spanje en hij, Blas Infante is de ‘vader des vaderlands’ “Viva Andalucía libre!” waren zijn laatste woorden toen op 11 augustus 1936 stierf. Hij werdt te belangrijk, hij zou de toekomstige president van een onafhankelijk Andalusië worden. Zijn tegenstanders moesten niets hebben van zijn afscheidingsideeën.

Padre de la patría Andaluza

3 jaar nadat Andalusië tot een Comunidad Autónoma de Andalucía werdt afgeroepen, werd Blas Infante door het Andalusische Parlement erkend en geëerd als Padre de la patría Andaluza: vader des vaderlands van Andalusië’

 

De Vlag van Andalusië

De kleuren groen en wit hebben elk een symbolische betekenis: het groen staat voor de hoop van het land Andalusië, terwijl het wit de vrede symboliseert. Daarnaast zijn het de historische kleuren van Andalusië en symboliseren ze aldus de Andalusische geschiedenis.

Het wapen toont Hercules met twee leeuwen tussen de zuilen van Hercules, het symbool van deze Spaanse autonome regio dat verwijst naar de strategische ligging aan de Straat van Gibraltar. Daarnaast verwijst Hercules naar jeugdige energieke kracht en staan de leeuwen eveneens voor kracht.

 

De meeste dorpen en steden worden verschillende feesten en activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Musea kan man vaak gratis bezoeken en er wordt veel gedanst.

Op vele plaatsen zal traditiegetrouw brood met olijfolie en suiker gegeten worden.

Wat ondernemen we in Andalucia

Misschien ook interessant :