Botanische tuin Málaga – La Concepción


De BOTANISCHE TUIN MÁLAGA – LA CONCEPCIÓN

Botanische tuin Málaga – La Concepción - De oorsprong van La Concepcion Estate is terug te voeren op de samenvoeging van verschillende kleinere landgoederen langs de oevers van de rivier de Guadalmedina ten noorden van de stad Malaga. Ze werden gebruikt voor landbouwdoeleinden en waren de thuisbasis van graangewassen, olijf- en amandelbomen, wijnstokken en, met name, citrusbomen. 

DE BOTANISCHE TUIN MÁLAGA – LA CONCEPCIÓN

"Bij het vallen van de avond zal de Jardín Botánico - Histórico La Concepción, een van de mooiste en belangrijkste tropische tuinen van Europa, zich aan bezoekers presenteren op een manier die dit juweel van Malaga nog nooit eerder heeft meegemaakt", 

 

De tuin is aangelegd door de markies en markiezin van het huis van Loring, Jorge Loring Oyarzabal en Amalia Heredia Livermore, beiden geboren uit bekende zakenlieden die naar de stad kwamen om fortuin te maken. Volgens de jurist Rodriguez de Berlanga kwamen ze op het idee voor de tuin nadat ze zeven jaar eerder een reeks paleizen, villa's, parken, landgoederen en botanische tuinen hadden bezocht tijdens hun huwelijksreis in Europa. Om het tot leven te brengen, schakelden ze de hulp in van een Franse tuinman,

Botanische tuin Málaga – La Concepción

Foto: malagatop.com

La Concepcion werd al snel bekend in heel Europa, maar niet vanwege zijn prachtige, uitbundige tuin, maar eerder vanwege de prachtige verzameling archeologische overblijfselen die te vinden zijn in het Loring Museum, een paviljoen in Dorische stijl gebouwd in 1859 op een Romeins mozaïek dat oorspronkelijk werd ontdekt in het dorp Cartama. 

Gedurende vele jaren hebben de Lorings ernaar gestreefd om alle archeologische overblijfselen die ze tegenkwamen te herstellen. Het hoogtepunt van hun collectie was ongetwijfeld de Lex Flavia Malacitana, een bronzen stuk met de Romeinse wetten waaronder Malaga in het jaar 80 na Christus werd bestuurd en die nu woont in het Nationaal Archeologisch Museum; andere stukken die ooit deel uitmaakten van de collectie zijn te vinden in het Provinciaal Museum, gehuisvest in het voormalige douanekantoor van Malaga.

In 1911 werd La Concepcion verkocht aan een man en vrouw uit Bilbao, Rafael Echevarria en Amalia Echevarrieta, die de tuin uitbreidden en nieuwe functies toevoegden, zoals de Nymph's Stream, de Palm Tree Avenue en het uitkijkpunt dat uitkijkt over de stad. Ze introduceerden ook tal van hedendaagse sculpturen tussen de tuinen, wat een aanvulling was op de archeologische tentoonstellingen die al aanwezig waren.

 

In 1943 werd La Concepcion officieel uitgeroepen tot tuin van historisch en artistiek belang en tegenwoordig wordt het ook erkend als een plaats van cultureel belang.

Na de dood van het Baskische echtpaar werd La Concepcion overgenomen door Amalia's broer, Horacio Echevarrieta, die het landgoed in perfecte staat hield tot aan zijn dood in 1963. Dit betekende het begin van een periode van verval voor het landgoed, waarvan de gebouwen en tuinen werden achtergelaten door de nieuwe erfgenamen.

 

In 1990 werd het landgoed gekocht door de gemeenteraad van Malaga voor 600 miljoen peseta's (€ 3.606.073). Nadat de nodige infrastructuur- en aanpassingswerken waren uitgevoerd, werd het in 1994 voor het publiek geopend met twee hoofddoelen: de historische tuin zelf behouden en verfraaien en de rest van de botanische tuin veranderen in een ruimte waarvan de plantencollecties worden gebruikt voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden.

DE BOTANISCHE TUIN MÁLAGA – LA CONCEPCIÓN

Foto: malagatop.com

DE BOTANISCHE TUIN

Rondom de Historische Tuin ligt de botanische tuin, waarvan de planten in wetenschappelijke volgorde zijn gerangschikt. Bij de ingang zijn collecties van water- en prehistorische planten, een rotstuin die de biodiversiteit benadrukt, een kas met insectenetende planten, bromelia's en orchideeën, evenals collecties van Afrikaanse planten en bamboe. 

In het noorden ligt een route die bekend staat als "Around the World in 80 Trees",  de wereld rond langs 80 bomen uit verschillende windstreken. 

Een verdere verzameling palmbomen om toe te voegen aan die in de Historische Tuin, en voorbeelden van verschillende soorten Malaga-wijnstokken en olijfbomen in de sectie getiteld "Planten van onze regio". 

De bovenste rand van de historische tuin is de thuisbasis van de routes "Forest" en "Viewpoint", die beide inheemse planten bevatten. Het zuidelijkste punt van de tuin herbergt nog twee collecties, namelijk de cactussen en vetplanten en de subtropische fruitbomen,

 

DE HISTORISCHE TUIN

In 1943 erkend als een "tuin van historisch en artistiek belang", beslaat deze in totaal 3,5 hectare. Zijn verdienste ligt grotendeels in zijn fysieke kenmerken, het behoud van het oorspronkelijke ontwerp en de verzameling subtropische fauna waar het de thuisbasis is. Gelegen op de zijkant van een heuvel, bestaat de aangelegde lay-out uit een reeks watervallen, beekjes, fonteinen, trappen, kassen, grote bomen en eeuwenoude palmen, de laatste die een van de mooiste collecties in Europa vormen.

Een speciale opmerking onder de meer dan 3000 soorten die hier te vinden zijn, is het enorme bos van de tuin, met een aantal honderd jaar oude exemplaren van ficusen (Ficus microcarpa en F. macrophylla), araucarias (Araucaria heterophylla en Araucaria bidwillii) , casuarina's, magnolia's, dennen, cipressen en ceders. Andere voorbeelden zijn cycas ( Cycas revoluta en Cycas circinalis ), gigantische paradijsvogels (Strelitzia nicolai), bamboe (Phyllostachys nigra, Bambusa vulgaris, enz. ) , waterlelies en een ongewone klimplant ( Wisteria sinensis ) 

 

CHARMANTE HOEKJES

Botanische tuin Málaga

Gelegen tegenover het beroemde Loring Museum, is deze bank ontworpen in klassieke stijl en geïnspireerd op een vergelijkbare structuur gemaakt door de Duitse architect Schinkel. Dergelijke banken waren gebruikelijk in 19e - eeuwse landschapstuinen, die vaak verwijzingen naar de klassieke wereld bevatten. In de afgelopen anderhalve eeuw hebben talloze beroemdheden hier portretten gemaakt tijdens hun bezoek aan La Concepcion.

 

De waterval

In het hart van de tuin is een waterval omgeven door enorme bladeren van de Monstera deliciosa- plant. Gebouwd rond 1878 door Jorge Loring, verdeelde het de tuin in twee delen via een reeks beekjes, watersprongen, loopbruggen, stapstenen, vijvers en andere kleinere watervallen.

 

Vanaf 1911 voegde de tweede eigenaar van het landgoed, de familie Echevarria-Echevarrieta, een reeks nieuwe landschapsgebieden toe, waaronder de kenmerken die bekend staan als de vijver van de nimf en de watersprong. Het beeld waarnaar ze vernoemd zijn, was het werk van Valentin Dueñas. De sprong wordt gevoed door een waterloop in het midden die op zijn beurt wordt gevoed door een groteske fontein erboven.

 

Verscholen tussen de planten en bomen waren paviljoens typische decoratieve elementen in 19e - eeuwse tuinen. Deze kleine ijzeren constructie zijn gebouwd in oosterse stijl.

 

Blauweregen prieel

Blauweregen prieel

Gebouwd door de familie Heredia, is dit een van de mooiste ijzeren pergola's die overal in Spanje te vinden zijn. De plant die het bedekt (Wisteria sinensis), een klimplant die behoort tot de familie Fabaceae, komt oorspronkelijk uit China. De twaalf wortels die oorspronkelijk in 1857 door de familie Loring-Heredia werden geplant, klimmen nu over de omringende ficusen en palmen tot een hoogte van bijna 20 meter. Het zachte aroma en de trossen lila bloemen zorgen voor een magische sfeer en maken van deze plek een unieke enclave waar je eind maart, begin april zo'n veertien dagen van kunt genieten.

 

HET HISTORISCHE GEZICHTSPUNT

HET HISTORISCHE GEZICHTSPUNT

Gebouwd in regionalistische stijl door Rafael Echevarria rond 1920, biedt dit uitzicht op de kathedraal, het kasteel en de Gibralfaro-heuvel, de heuvels van Malaga, de Middellandse Zee en de weelderige bossen van het landgoed San Jose aan de andere kant van de snelweg.

Wil je weten hoe je komt bij de botanische tuin?

Met de Auto

De Botanische tuin ligt vlakbij de snelweg en er is genoeg parkeergelegenheid voorhanden

 

Met de Bus

Neem bus 2 vanaf Alameda Principal. Rest je nog ongeveer 15 minuten lopen naar de tuin

Of neem Malaga Tour bus, vertrek busstation deze ligt naast het treinstation Maria Zambrano

 

Wil je graag met de Fiets

Botanische tuin Málaga – La Concepción is grotendeels met  de fiets over het fietspad te bereiken. 

Fiets via Alameda Principal rechtdoor na El corte Ingles blijf het fietspad volgen. Fiets de weg richting het stuwmeer. Je kunt je fiets stallen binnen de poorten van de botanische tuin.

Jardín Botánico-Historico de Málaga

Adres: Camino del Jardín Botánico, 3
29014 - MÁLAGA.

Informatie: +34 951926180
Website:
 Botanische tuin Málaga

E-mail: botanicolaconcepcion@malaga.eu

Entree: € 5,20 (€3,10 onder 16 jaar, studenten en 65+)

Openingstijden: Dinsdag t/m Zondag 09.30 – 19.30 (1-4 tot 20-9)   

Dinsdag t/m Zondag 09.30 – 16.30 (1-10 tot 31-3)

De Jardín Botánico-Historico de Málaga is op maandag gesloten.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :