Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


KERSTMIS IN SPANJE

Spaanse Kerstmis begint op een eigenaardige en onofficiële manier op 22 december, met de Kerstloterij.

Tussen 24 december en 6 januari wordt in heel Spanje wat wij kennen als Kerstmis  gevierd. Dit zijn dagen waarin vooral naar geluk, vreugde en gezinsharmonie wordt gezocht, hoewel dit niet altijd wordt bereikt. Het is een tijd die religieuze tradities vermengt met heidense tradities. 25 december is de kerstdag bij uitstek, die volgens de katholieke traditie zijn oorsprong vindt in de geboorte van het Kindje Jezus. Aan de andere kant wordt op 31 december oudejaarsavond gevierd, het afscheid van het jaar dat ten einde loopt en het welkom van het komende jaar. Maar aangezien de festiviteiten hier niet eindigen, is 6 januari de dag van de Drie Wijzen.

KERSTMIS IN SPANJE

KERSTMIS IN HET SPAANS

Hoewel de officiële datum de 24e is, weet iedereen dat Kerstmis op 22 december is aangebroken. Het is de dag waarop de grote trekking van de Nationale Loterij wordt gevierd. Maandenlang hebben veel mensen hun lot gekocht om te wachten tot de kinderen die de getallen en de prijzen riepen, de hunne met een grote som geld zouden zeggen.

Booking.com

Vanaf dit moment, zowel degenen die de loterij hebben gewonnen als degenen die dat niet hebben gedaan, weet iedereen dat Kerstmis is aangebroken en beginnen ze de voorbereidingen voor het vieren van deze feestdagen .

Kerstavond wordt gevierd op de 24e december, een over het algemeen familiefeest. Normaal gesproken verzamelen alle leden van dezelfde familie zich die avond rond een uitgebreid diner, vol met vleeswaren, wijnen en etenswaren die de rest van het jaar niet gegeten worden en met een grote hoeveelheid zoetigheden als toetje.

 

Voor de meeste gelovigen eindigt die avond niet met het diner, maar met de Misa del Gallo die na het diner gevierd wordt. Het is het moment waarop de geboorte van de Zoon van God wordt gevierd door het zingen van de beroemde en traditionele kerstliederen met zambomba's, tamboerijnen en gitaren.

 

In veel huizen, vooral die met kinderen, heeft vanavond iets nog interessanters. Het is de avond dat de kerstman geschenken brengt aan iedereen die braaf is geweest. In Baskenland is het de Olentzero die het speelgoed achterlaat en in Catalonië en Aragon is het de Tió de Nadal.

 

Zoals verwacht is Kerstmis nog maar net begonnen, 25 december is de echte kerstdag.

Ondanks het uitgebreide kerstavond diner komt de familie op eerste kerstdag weer bij elkaar om te eten, maar niet zoals de avond ervoor. Vooral in gezinnen met kleine kinderen wordt deze dag gebruikt om de geschenken te delen die de kerstman in elk van de huizen heeft achtergelaten. De straten zijn gevuld met kinderen die hun skates of hun nieuwe fietsen en radiografisch bestuurbare auto's uitproberen.

 

Van Kerst tot het einde van het jaar is er nog tijd om meer feestjes te vieren. En het is dat op 28 december de dag van de onschuldige heiligen wordt gevierd.Het is een andere katholieke traditie die zich heeft aangepast aan de samenleving van onze tijd. Momenteel wordt die dag in Spanje gebruikt om kleine grappen of grappen uit te halen met de mensen in de buurt. Wat je die dag ook hoort en ziet wat je ziet, het is waarschijnlijk niet waar en iemand trekt aan je been.

 

En tot slot komen we aan op 31 december, de laatste dag van het jaar. Terwijl kerstavond in de eerste plaats een familiefeest is, vier je oud en nieuw met vrienden.

 

Na nog even lekker gegeten te hebben, net voordat de klok middernacht slaat, maakt het hele land zich op om het nieuwe jaar in te luiden. Mensen verzamelen zich op de pleinen of in de huizen om de "12 geluksdruiven" te eten. Juist tijdens de laatste 12 seconden van het jaar worden er 12 druiven geplukt, zodat het geluk aan onze kant staat gedurende het hele jaar dat begint.

 

Omdat de klok middernacht slaat, begint het nieuwe jaar en gaan mensen eropuit om het in stijl te vieren. Om deze reden is 1 januari voor velen een dag om uit te slapen en bij te komen van de lange nacht ervoor.

Maar Kerstmis duurt nog een aantal dagen.

5 januari is een erg nerveuze dag voor de kleinste huizen. De hele middag staan in elke stad de grote praalwagens van de parades waarin, naast muzikanten, artiesten of mensen in kostuums, de Drie Wijzen alle kinderen van de stad begroeten. Na de optocht keren de gezinnen terug naar huis, zodat de kinderen vroeg kunnen eten en hun vers gepoetste schoenen in de woonkamer kunnen laten staan. Alleen op deze manier zullen de Drie Wijzen in de vroege ochtend bij het huis kunnen aankomen en weten waar ze de geschenken van elk van de gezinsleden kunnen achterlaten.

 

Met dit alles staan alle kinderen op de ochtend van 6 januari vroeg op uit hun bed om opgewonden naar de plek te gaan waar ze de avond ervoor hun schoenen hadden achtergelaten en zo de geschenken te ontdekken die hun majesteiten hen de Drie Koningen van het Oosten. .

 

Het enige vervelende aan de middag van 6 januari is dat de kinderen al weten dat de vakantie voorbij is en dat school weer gaat beginnen, de ouderen herinneren zich dat ze weer terug moeten naar de routine en beetje bij beetje , alles Het wordt weer normaal... tot de volgende kerst.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR MÁLAGA NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE  HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN ANDALUSIË

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :