Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spanje is verdeeld in regios streken en provincies


SPANJE IS VERDEELD IN REGIOS STREKEN EN PROVINCIES

Spanje is bestuurlijke ingedeeld in 17 regio's plus 2 Autonome steden en 52 provincies

Hier de autonome gemeenschappen:

Andalusië · Aragón · Asturië · Balearen · Baskenland · Canarische Eilanden · Cantabrië · Castilië-La Mancha · Castilië en León · Catalonië · Extremadura · Galicië · La Rioja · Madrid · Murcia · Navarra · Valencia

De 2 autonome steden:

Ceuta · Melilla

Booking.com

Hier wordt op een leuke en grappige manier aardrijkskundeles gegeven over Spanje.

En leer je alle provincies, regio's en hoofdsteden die Spanje rijk is kennen. Dan in dit filmpje worden ze allemaal genoemd. Ken jij ze allemaal?

De 52 Provincies van Spanje

Spanje is onderverdeeld in 52 provincies. het grootste deel van de provincies hebben dezelfde naam als de hoofdstad van de betreffende provincie. Maar twee steden zijn de hoofdstad van een autonome regio's, zonder dat ze de hoofdstad te zijn van een provincie en dat zijn: Mérida (Extremadura) en Santiago de Compostella (Galicië).

 

Zeven van deze autonome regio's bestaan uit één provincie: Asturië, Balearen, Cantabrië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Maar twee provincies maken geen deel uit van een autonome regio (Comunidad), maar van een autonoom stadsgebied: Ceuta en Melilla. Al deze provincies zijn weer onderverdeeld in comarca's en gemeenten.

 

Hier de 52 provincie's

Álava · Albacete · Alicante · Almería · Asturië · Ávila · Badajoz · Balearen · Barcelona · Burgos · Cáceres · Cádiz · Cantabrië · Castellón · Ceuta · Ciudad Real · Córdoba · La Coruña · Cuenca · Gerona · Granada · Guadalajara · Guipúzkoa · Huelva · Huesca · Jaén · León · Lerida · Lugo · Madrid · Málaga · Melilla · Murcia · Navarra · Ourense · Palencia · Las Palmas · Pontevedra · La Rioja · Salamanca · Santa Cruz de Tenerife · Segovia · Sevilla · Soria · Tarragona · Teruel · Toledo · Valencia · Valladolid · Vizcaya · Zamora · Zaragoza

Hier nu de 17 Spaanse regio’s, en hun hoofdsteden en de daarbij de mooiste bezienswaardigheid

Spanje is onderverdeeld in zeventien autonome gemeenschappen (gewesten), elk met een eigen regering en parlement? En elk natuurlijk met zijn eigen toeristische highlights. Waar je de langste Romeinse brug ter wereld of de schoonste stad van Spanje vindt? Je ontdekt het hier.

Hier nu de 17 Spaanse regio’s,

Andalusië – Sevilla

Een van de bekendste regio’s van Spanje is Andalusië. De hoofdstad Sevilla is niet minder onbekend en staat hoog in toplijstjes voorstedentrips. De stad ligt aan de rivier Guadalquivir en heeft het grootste historische centrum van Spanje. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Sevilla en natuurlijk het Alcázar, het koninklijk paleis dat nog steeds als overnachtingsplaats wordt gebruikt door de Spaanse koning.

 

Aragon – Zaragoza

De hoofdstad Zaragoza van de regio Aragon is misschien niet zo bekend, maar er is heel veel te zien. Het is bovendien een bedevaartplaats omdat volgens de legende de heilige Maagd op een marmeren zuil (El Pilar) aan de apostel Jacobus verscheen. De 17e eeuwse Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar is dan ook een belangrijke attractie met schilderijen en fresco’s van onder andere Francisco Goya.

 

Asturië – Oviedo

Het centrum van Oviedo, ook wel de schoonste stad van Spanje genoemd, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco met de sfeervolle straatjes en oude Asturische huizen. Aan de Plaza de la Catedral vind je het 15e eeuwse Casa de la Rua, een van de oudste gebouwen.

Hier nu de 17 Spaanse regio’s

Balearen – Palma de Mallorca

Naast een heerlijk vakantie-eiland vind je op Mallorca ook gezellige steden en dorpjes. De hoofdstad Palma de Mallorca heeft als hoogtepunt de kathedraal La Seu. De funderingen werden gelegd in de 13e eeuw en in de loop van de eeuwen is de kathedraal een aantal keer gerenoveerd en zijn er stukken bijgebouwd. Antoni Gaudi tekende in de 20e eeuw voor de meest markante renovatie.

 

Baskenland – Vitoria-Gasteiz

Plaatsnamen in deze stad worden in twee talen weergegeven: Spaans en Baskisch. Gelukkig kun je er met Engels ook prima uit de voeten. Het historisch hart van de stad staat bekend vanwege de huizen met balkons met glas. Een populair plein is de Plaza del Machete met de Iglesias San Vicente.

 

Canarische eilanden – Santa Cruz de la Palma

De hoofdstad wordt vaak simpelweg met ‘Palma’ aangeduid en staat bekend om de huizen met kleurige gevels en houten balkons. Bekende toeristische attractie bij het plein Plaza de la Alameda is de replica van het schip Santa Maria van Columbus, dat ook het maritiem museum huisvest.

 

Cantabrië – Santander

De hoge golven voor de kust van Santander maken de plaats populair voor surfers. Maar ook in deze stad aan de Golf van Biskaje is genoeg te doen en te zien. Een must is de Catedral de Nuestra Señora de la Asunción de Santander uit de 12e eeuw. De kathedraal doorstond, met flinke schade, een aantal grote branden. Het historische centrum van Santander werd helaas in 1941 grotendeels verwoest door brand.

Toledo Beleef Spanje

Castilië La Mancha – Toledo

Toledo is een van de oudste steden van Spanje en de invloed van de Romeinen, Moren, Arabieren en Christenen is door de hele stad te vinden. De Castiliaanse koning Alfons VI nam de stad in 1085 over en werd Toledo tot 1520 en van 1559-1561 de koninklijke residentie en het kerkelijk centrum van Spanje. Bekendste gebouw van de stad is het Alcázar van Toledo.

 

Castilië en Leon – Valladolid

Valladolid ligt aan de Pisuergarivier en is de hoofdstad van de regio Castilië en León, een belangrijke wijstreek. De stad heeft een schat aan archeologische resten, veel daarvan zijn te zien in het Archeologisch museum Valladolid, dat is ondergebracht in het 15e eeuwse Palacio de Fabio Nelli.

 

Catalonië – Barcelona

Wat is er nog niet geschreven en gezegd over Barcelona? De Ramblas, het strand, de prachtige gebouwen, gezellige winkelstraten… en natuurlijk het beroemdste gebouw én meesterwerk van architect Antoni Gaudí: Sagrada Família. Sinds 1882 wordt er onafgebroken gebouwd aan de kerk die om allerlei redenen niet afgebouwd kon worden. Onlangs gaven het kerkbestuur en de gemeente toestemming voor de afgifte van een benodigde bouwvergunning, waardoor het einde van de nu 133-jarige bouwperiode in zicht komt. Maar wanneer dat is…?

 

Extremadura – Mérida

Een must see in de stad Mérida is de 792 meter lange  Puente Romano, die de oevers aan weerszijden van de Guadianarivier met elkaar verbindt. Vanaf deze langste Romeinse brug ter wereld kun je een tocht maken langs de vele andere Romeinse monumenten in de stad.

Galicië – Santiago de Compostela

Galicië – Santiago de Compostela

Santiago ligt in het noordwestelijk deel van Spanje en is vooral bekend vanwege de bedevaartroute naar het vermeende graf van Sint Jacob. Vandaar de naam Sant Iago, Sint Jacob. Langs de ongeveer 825 kilometer lange route vind je de Jacobs schelpen op muren, straten en gebouwen om de richting aan te geven. Het bekendste gebouw is dan ook de Kathedraal van Santiago de Compostella, het eindpunt van de tocht.

 

Madrid – Madrid

In Madrid, ook de hoofdstad van Spanje, voelen kunstliefhebbers zich als een vis in het water: de stad heeft ontelbare musea met zowel moderne als oude kunst. Drie grote musea met werken van ondermeer Picasso, Rembrandt, Van Eyck, Goya en Van Gogh vind je aan de ‘Paseo del Arte’, de kunstboulevard. Dit zijn het Museo Nacional del Prado, het Museo Thyssen-Bornemisza en het Museo Reina Sofia

 

Murcia – Murcia

De stad Murcia kent een lange geschiedenis en mixt dit bijzonder goed met het hedendaagse leven. Het is een geweldige toeristische bestemming met als een van de belangrijkste bezienswaardigheden de Catedral de Santa María de Murcia. Van het oorspronkelijke 14e eeuwse gebouw is niet zo veel meer over maar de kerk kent verschillende bouwstijlen waarvan de barokke voorgevel een echte eyecatcher is. Ga ook naar binnen voor de gotische kapel Los Vélez en de renaissancistische kapel Junterón.

Navarra – Pamplona

Navarra – Pamplona

Vergeet de stierenrennen van Pamplona en ontdek het bruisende hart in het middeleeuwse centrum. De kathedraal ‘Basilica Santa Maria La Real of Pamplona’ neemt een prominente plaats in, maar ook de oude stadsmuren zijn een bezoek meer dan waard.

 

La Rioja – Logroño

De naam Rioja zal zeker een bel doen rinkelen: wijn. En dat klopt. La Rioja  is een van de belangrijkste wijnbouwstreken van Spanje. In de regio hoef je dan ook niet te zoeken naarwijnfeesten en bodega’s . De belangrijkste toeristische attractie van Logroño is de kathedraal van Santa María la Rodonda.

 

Valencia – Valencia

Valencia is de stad in het oude centrum vind je talloze smalle steegjes en prachtige panden. Een van de must sees is toch wel de bekende Mercado Central, de overdekte markthal met tientallen kraampjes met fruit, vis en andere lekkernijen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Zoover.nl

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Misschien ook interessant :