Valenciaanse Paella - Paella Valenciana

De Valenciaanse Paella is een typisch Spaans gerecht geworden

De Spaanse Paella is een typisch Spaans gerecht - Al hoewel deze rijstschotel oorspronkelijk uit Valencia komt, en wordt uitgesproken als pa'eʎa. De Paella, afhankelijk van de regio waar deze klaar gemaakt wordt de volgen de hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Het belangrijkste is de typische bereiding, in een grote speciale vlakke Paella pan (paellera) wordt de rijst gekookt in bouillon van de vis- schaaldieren of kip en konijn en dan nog het beste buiten op houtskool.

De typische Spaanse Paella

De typische Spaanse Paella kan op heel veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Een populaire manier van bereiding is veelal met erwtjes en paprika's, alhoewel puristen erwtjes in de paella als misdaad zien. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Tijdens de Las Fallas-feesten in Valencia worden overal op straat paella's klaargemaakt.

Booking.com

Het Ontstaan van de Valenciaanse Paella

De binnenlanden van de regio Valencia is de bakermat van de paella en andere rijstgerechten (arroces). Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen).

 

Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, garrofón, eventueel slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of in iets gewijzigde vorm Arroz a la banda). Gemengde paella's met vlees en vis zijn Paella Mixta's.

 

Bij vegetarische paella's wordt het vlees of de vis meestal vervangen door artisjokken. Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht is de paella veranderd in een feestmaaltijd.

 

Essentieel bij alle paella's is de rijst, de bouillon en de basis van tomate frito saus. Bij een goed gemaakte paella valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd.

 

Een paella de marisco is doorgaans vochtiger dan een paella Valenciana, maar heeft ook minder soccarat; een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt, favoriet bij alle paella-eters, ook bekend onder de naam quemada. De paella wordt geserveerd met citroen.

Hoe komt de Paella aan zijn naam

Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella. Taalkundigen zien vanuit dit woord het ontstaan van het Catalaanse/Valenciaanse woord paella (patella) voor pan.

 

Door de jaren heen werd het woord paella in de rest van Spanje synoniem voor arroz valenciano (of arroz a la valenciana) zoals het gerecht voorheen bekendstond, en is het een afgeleide van 'arroz en paella'/ 'arroz a la paella'. In Valencia worden in tegenstelling tot de rest van Spanje de woorden "paella" en "paellera" beide gebruikt voor het aanduiden van deze pan.

 

Geromantiseerde en folkloristische vertellingen

- Naast bovengenoemde oorsprong van het woord paella zijn er vele geromantiseerde en folkloristische vertellingen over de naamgeving. Zo zou de naam paella mogelijk afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen eens per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. Aangezien ze de restjes van de dagen ervoor gebruikten, werd het een bonte maaltijd. De platte manier om "voor haar" (para ella) te zeggen, is pa' ella. Dit is later een woord geworden, paella.

 

- Een variant op het "voor haar" (para ella)-verhaal is dat de koningin van Spanje een Valenciaans dorp zou aandoen en dat de dorpsbewoners hierop een speciale maaltijd para ella wilden bereiden.

 

- Een ander oud verhaal vertelt over hoe de hofhoudingen van Moorse koningen rijstschotels bereidden met de kliekjes van de koninklijke banketten. 'Paella' zou daarbij afgeleid kunnen zijn van het Arabische woord voor restjes: 'baqiyah'. In het algemeen wordt aangenomen dat paella reeds aan de koningshuizen van Frankrijk en Spanje werd geserveerd. De Romeinen zouden zelfs al een vroege vorm van paella kunnen hebben gehad.

 

Valenciaanse Paella

Het Ministerie van Landbouw van de Valenciaanse regering heeft in samenwerking met de Regulatory Council of the Denomination of Origin Arroz de Valencia een lijst opgesteld met ingrediënten die elke paella die als een authentieke Valenciaanse Paella wil worden beschouwd, moet hebben.

De tien basisingrediënten die altijd algemeen en traditioneel worden gebruikt, zijn kip, konijn, bajoqueta (sperzieboon), garrofón, tomaat, rijst, olijfolie, water, saffraan en zout . Afhankelijk van de regio zijn ook ingrediënten als knoflook, artisjok, eend, paprika, slakken of rozemarijn toegestaan .

Daarom zullen we nu de hoeveelheid van elk van de ingrediënten die samen een authentiek paella-recept vormen, gedetailleerd beschrijven:

Ingrediënten (4 personen)

 • 25 g extra viergen olijfolie
 • Zout
 • 250 g rijst DO Valencia
 • ½ kg kip
 • 250 g konijn
 • 180 g  snijbonen
 • 100 g garrofón ( typische, Spaanse reuzenbonen)
 • 200 g geraspte naturel tomaat
 • ½ theelepel zoete paprikapoeder
 • 1 theelepel saffraandraadjes
 • 2 takjes rozemarijn en nog 2 om te versieren
 • Water
 • Zout
 • Citroen

De gebruikte paella (of paellapan) is 36 cm

Hoe maak je een traditionele Valenciaanse paella

We bakken het vlees van de kip en het konijn

 • We verwerken de olie in de paella als deze heet is en voegen zout naar smaak toe (we doen deze stap zodat wanneer we het vlees toevoegen, het niet spat).
 • Voeg de kip en het konijn toe, breng op smaak met een beetje zout. We bakken tot het vlees goed bruin is.

 

We voegen de garrofón en de sperziebonen toe aan de paella

 • Als de garrofón droog is, moeten we hem een ​​nacht laten weken met water om hem te hydrateren. We laten de garrofón uitlekken, verwijderen de uiteinden van de sperziebonen en snijden elke boon in drie stukken (we kunnen het met de hand doen).
 • Voeg de groenten toe, breng op smaak met een beetje zout en bak mee. Voeg de geraspte tomaat toe en bak verder.

 

We voegen de kruiden en water toe

 • Aan de ene kant van de paella roosteren we de saffraan en roeren goed.
 • Voeg het zoete paprikapoeder toe en roer direct zodat het niet aanbrandt. Daarna voegen we het water toe om de klinknagels van de handvatten te bedekken (we hebben anderhalve liter water gebruikt in een paellapan van 36 cm).
 • Als het begint te koken, voeg dan saffraan of de kleurstof naar smaak toe en de rozemarijn (we verwijderen het een paar seconden voordat we de rijst toevoegen)
 • Als de paella bouillon 25 minuten gaar is, verwijder dan de rozemarijn en we zullen zien dat de bouillon net onder de klinknagels van de handvatten komt. 

 

We voegen de rijst toe aan de Valenciaanse paella

 • Het is tijd om de rijst toe te voegen, goed over de paella te verdelen en 18 minuten te laten koken, de eerste 5 minuten op hoog vuur, de overige 13 minuten op middelhoog vuur. Na verloop van tijd zetten we het vuur uit en laten het 5 minuten rusten, afgedekt met keukenservetten.

Voor het serveren een paar stukken citroen en een paar takjes rozemarijn.

We hopen dat met je met ons recept en al deze tips je Valenciaanse paella perfect wordt.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant: