De Rode wijn van de zomer of zomerwijn -Tinto de Verano 


De Geschiedenis van Tinto de Verano

De Spaanse Tinto de Verano een Spaanse zomerwijn is een lekker koele rode wijn van de zomer een typisch Spaans zomerdrankje. Deze alcoholische drank moet je niet verwarren met de Sangría.

In Spanje zegt men 'Si el mar fuera vino, todo el mundo sería marino. "Als de zee van wijn was , dan zou iedereen zeeman zijn". Tinto de Verano is veel simpeler om te maken dan de Sangria want het enige wat je nodig hebt is een glas rode wijn en een glas gaseosa, dit is in Nederland niet te verkrijgen kun je ook Sprite of 7-up gebruiken.


Deze alcoholische drank moet je niet verwarren met de Sangría. Tinto de Verano wordt ook wel de “Rode Zomer Wijn” genoemd en wordt veel gedronken in Spanje. Tinto de Verano is veel simpeler om te maken dan de Sangria want het enige wat je nodig hebt is ee

Soms wordt er rum bij de Tinto de Verano gedaan en/of ijsblokjes om het extra koud te maken. Op veel plaatsen kun je je eigen Tinto de Verano maken en wordt de fles rode wijn samen met een fles gaseosa geserveerd waarna je zelf kunt gaan mixen.

 

Verano Tinto drinkt makkelijk weg, lekker koel hier kun je echt wel een paar glazen van drinken om daarna op de fiets met een ernstig gezicht thuis te komen. Maar het is  echt "fokking lekker"


Booking.com

Geschiedenis van Tinto de Verano

In het eerste derde deel van de 20e eeuw was er een populaire herberg in Córdoba , gelegen op een punt op de Brillante snelweg, tegenover de weg die leidde naar Cañito Bazán (tegenwoordig Avenida de la Arruzafa) en die zich in het noordwestelijke district bevindt waar bekende gitaristen en zangers naar toe gingen en er was ook een stieren vechtschool. Het heette de Venta de Vargas naar de naam van de eigenaar, Antonio Vargas del Moral, en de mensen van Cordoba gingen er op warme zomermiddagen en -avonden naartoe om af te koelen met een glas rode wijn met frisdrank die al snel bekend werd onder de naam van de herberg: "Laten we naar Brillante gaan om een ​​vargas te drinken!". Ook zou de oorsprong van de naam Vargas kunnen komen van het verzoek om een ​​Valdepeñas met frisdrank, welke verkorting Val-gas zou geven, en door afleiding is de ele erre geworden, en werd de term Vargas.

 

Een andere versie is van het ontstaan van Tinto de Verano :

Het drankje zou ontstaan zijn op het platteland waar de boeren naast hun eten in de zomer ook een fles wijn naar de akkers meenamen. Hun vrouwen die steeds vaker zagen dat de siësta steeds langer werd (de alcohol in de wijn zorgde daarvoor), wilde daar een stokje voor steken en deden limonade in de wijn. En zo zou Tinto de Verano zijn ontstaan: “wijn van de zomer”.

 

Tinto de verano-variaties

Evenzo moet worden opgemerkt dat het oorspronkelijke recept voor tinto de verano rode wijn met frisdrank was. In de loop van de tijd is het echter geëvolueerd. Hoewel er mensen zijn die het met frisdrank blijven drinken, zijn er vele anderen die het liever met citroen- of zelfs sinaasappelsoda drinken. Daarnaast is het afhankelijk van wie het bereidt, het is ook gebruikelijk om de drank te begeleiden met wat fruit zoals een schijfje citroen, sinaasappel of appel.Tinto de verano wordt ook vaak verward met sangria. Het onderscheidende element is de frisdrank. Welnu, in de tinto de verano wordt de wijn vergezeld van frisdrank of citroensoda, terwijl de sangria wordt gemengd met sterke drank, suiker en natuurlijk fruit. Zoals aangegeven kunnen beide drankjes gepaard gaan met fruit, hoewel de meest voorkomende is dat de sangria meer heeft.

 

In Baskenland vonden ze bijvoorbeeld ‘pitilingorri’ uit, een mengsel van witte wijn en frisdrank waarvan velen zeggen dat het geïnspireerd is op de tinto de verano. Hetzelfde geldt voor de klassieke Andalusische rebujito, die ook een mengsel is van witte wijn en frisdrank, hoewel deze drank vergezeld gaat van muntblaadjes.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :