Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


GAZPACHO EEN SPAANSE KOUDE SOEP

Gazpacho een typisch Andalusisch gerecht

De traditioneel Andalusische gazpacho is een heerlijk Spaans koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, en in de originele versie beslist zonder vlees of bouillon. Deze soep wordt niet verwarmd maar behoort ijskoud gegeten te worden. Gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten.

Gazpacho een typisch Andalusisch gerecht

Herkomst

De benaming gazpacho is mogelijk afkomstig van het Latijnse woord caspa wat staat voor restje of kleinigheid. Een andere theorie is dat het woord is afgeleid van het eveneens Latijnse woord gazofiliacum wat zoiets als Schatgraven in een kerk betekent.

Booking.com

De herkomst van het gerecht is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat het gebaseerd is op een Romeins gerecht met azijn. Een andere theorie is dat de Moren een gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood introduceerden en dat gazpacho hierop doorontwikkeld is. Maar mogelijk maakten Spaanse herders al voor het begin van de jaartelling een soort gazpacho. Het is na verloop van tijd een belangrijk onderdeel geworden van de Andalusische keuken, met name rond de steden Córdoba en Sevilla. Pas in de 19e eeuw werd het gebruikelijk om tomaten toe te voegen en dit werd ook het internationale gebruik. Vandaar dat een gazpacho die buiten Spanje wordt geserveerd bijna altijd rood is.

Nog altijd is gazpacho een van de meest geliefde soepen in Spanje. Bezuinig niet op de tomaten. De soep valt of staat met de kwaliteit daarvan

De ingrediënten

 • 1 kgTomaten - hele rijpe tomaten
 • 1Rode paprika
 • 1Komkommer
 • Uien
 • Water
 • Wijnazijn
 • Olijfolie
 • Knoflook
 • Zout
 • Croutons (Witbrood)

 

Bereiding:

Ontvel de tomaten, hak de groenten in vieren en vermaal ze met de tomaten en het brood (of de breadcrumbs) en de knoflook in de keukenmachine. Onderwijl olijfolie en azijn toevoegen. Op smaak brengen met zout en komijn. Plaats de gazpacho afgedekt in de koelkast minimaal 90 minuten.

 

Voor de garnering.

Houd een stuk groene paprika, 1 tomaat, 1⁄2 komkommer, 1⁄2 grote ui en 4 sneden witbrood achter. De garnering maak je, door de ui, de paprika, de tomaat, de komkommer in zo klein mogelijke deeltjes te snijden. Crousons maak je door de in dobbelsteentjes gesneden witbrood in een koekenpan te bakken met een beetje olie tot het bruin verkleurt.

Gazpacho lekker koud serveren en de garnering plaats je in aparte bakjes op tafel zodat een ieder met een lepeltje dit op/in je soep kunt doen .

Oorspronkelijk werden alle ingrediënten, met uitzondering van het zout en de croutons, fijngesneden, gemengd en gepureerd met een vijzel maar tegenwoordig wordt meestal de blender gebruikt. Eventueel wordt het mengsel daarna gezeefd.

Een deel van de ingrediënten wordt vaak alleen gesneden en er soms apart bij geserveerd zodat ieder ze naar eigen smaak kan toevoegen. Eigenlijk kunnen allerlei ingrediënten in de gazpacho verwerkt worden zolang het bindmiddel, de wijnazijn en olijfolie, maar van goede kwaliteit zijn.

 

Het is een typische Spaanse koude soep en een van Spaanse meest internationale recepten die in geen enkele taal vertaald hoeft te worden . Het is de gazpacho . Een traditioneel recept dat echter in talloze variaties in de bereiding aangeboden wordt. Er zijn net zoveel gazpacho's als regio's, hoewel de meest populaire Andalusische is. 

 

En hoewel niet één recept het zelfde is om een goede gazpacho te maken, omdat het in elk huis , dorp of regio op een andere manier wordt gemaakt, bieden we je het meest traditionele recept. 

 

Varianten

 • Salmorejo: is een mengsel van gepureerde tomaat, vermengd met brood.
 • Porra antequerana: ongeveer hetzelfde maar dan met gedroogd brood waardoor de soep veel dikker is.
 • Ajoblanco: ook bekend als witte gazpacho, is een mengsel van brood, knoflook, water, olijfolie, zout en gemalen amandelen. Soms wordt hier azijn aan toegevoegd.
 • Groene Gazpacho: Variant met groene paprika, komkommer, bleekselderij, gekookte doperwten, knoflook, ui en groene chilipeper. Vermengd met olijfolie en wittewijnazijn.
 • Gazpacho manchego: is een stoofpot met ongeveer dezelfde ingrediënten met vlees. Dit gerecht wordt juist heet geserveerd.
 • Arranque roteño: is een variant uit de omgeving van de plaats Rota waarbij veel minder water wordt gebruikt om de soep dikker te maken.

 

HIER NOG VIJF HEERLIJKE VARIATIES

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia
Wat gaan we ondernemen in Spanje

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :