De afkomst van de sangría

Zo maak je een kostelijke Sangria: gebruik een goede  jonge en fruitige wijn, verse vruchten, cognac voor een traditionele, rum voor een Caribisch tintje, wodka voor een intens smaak, fruitlikeuren om alle fruitingrediënten te harmoniseren, genereuze wijnen zoals oloroso, el Amontillado of Cream, Porto of Madeira geven je sangria een heerlijke smaak en natuurlijke sappen met de verhouding 2/3 wijn 1/3 de rest en misschien wel het belangrijkste - DE SPAANSE ZON!

Sangría -  De afkomst van de sangría is niet echt bekend maar in het algemeen neemt man aan dat de sangría ergens in de 18e eeuw bedacht is door Britten. Dan het drankje sangaree genoemd was in deze tijd bekend in de Britse kolonies in Amerika.

Vanaf 1850 brachten de Spanjaarden het drankje mee naar Spanje en vanaf deze tijd werdt de sangria steeds bekender.

Een andere versie zegt dat bij de maaltijden tussen de middag veelal wijn werd gedronken en om deze voor de kinderen minder sterk te maken werd er gaseosa bijgedaan. Later wilde men de drank voor volwassenen weer sterker maken en werd er likeur of brandewijn bijgedaan.

Het woord sangría is afgeleid van het woord sangre, wat bloed betekent, dit met name vanwege de kleur.

Booking.com

Sangria (Spaans: Sangría) is een Spaanse licht-alcoholische drank.

De basis bestaat uit rode wijn of witte wijn op smaak gebracht met vruchten, meestal sinaasappel, citroen, appel, perzik of ananas en soms ook, maar minder vaak, met meloen, mango of grapefruit. Het wordt aangevuld met suiker, honing en vers vruchtensap. Soms wordt de sangria extra licht en fris gemaakt door toevoeging van koolzuurhoudend mineraalwater. Meestal wordt er extra alcohol aan toegevoegd, bijvoorbeeld likeur of brandewijn of andere sterk alcoholische dranken, klaar is kees of toch niet helemaal? Dan de echte, beste en lekkerste sangria bevat nog één geheim ingrediënt: de Spaanse zon!

De drank wordt geserveerd in een karaf, traditioneel met ijs en een houten lepel om de vruchten van de bodem te halen.

In Catalonië maken ze een eigen variant op de sangria met de mousserende cava in plaats van rode wijn.

Het toevoegen van fruit aan wijn

Het toevoegen van fruit aan wijn is mogelijk het eerst gebeurd in het zuiden van de regio Andalusië.  De mogelijkheid is dat de lokale bevolking fruit aan slechte wijn toevoegde en het een paar dagen heeft laten trekken. Daarna begonnen Spanjaarden kruiden, suiker, cognac en kaneel toe te voegen. Sangria werd vooral populair op en na de Wereldtentoonstelling van 1964 in New York.

Traditiegetrouw wordt de sangría geserveerd in een karaf met daarin ijsblokjes om de drank koel te houden en een houten lepel om zo de vruchten die erin zitten van de bodem te halen. Overigens worden de vruchten er meestal voor de toeristen ingedaan aangezien de Spanjaarden zelf daar niet zo gek op zijn.

Hoe het ook zij, sangría wordt veel gedronken in Spanje en is zeker bij de toeristen een populaire drank.

 

Tips voor jouw perfecte Spaanse sangría

Om jouw sangría lekker te maken volgen hieronder enkele tips van de kenners. Heb je zelf nog tips en ideeën die je wilt delen, plaats dan een reactie onder dit artikel 😉

 

Kwaliteitsproducten

Eigenlijk is dit vanzelfsprekend maar helaas gebeurt het niet altijd en overal. De beste en lekkerste sangría kun je alleen krijgen door kwaliteitsproducten te gebruiken. Men moet een droge rode wijn te gebruiken (al kan het ook met witte wijn gemaakt worden) en van een goede kwaliteit. Het fruit dat men in de sangría doet moet ook vers zijn.

 

Verse fruitsappen

Een fout die veel gemaakt wordt is de sangría te maken met fruitsappen uit tertablik ofwel industrieel verwerkt en verpakt of blikjes fanta met koolzuur. Om de juiste en authentieke smaak te krijgen moet je echter gebruik maken van verse sinaasappelsap. Dat komt de smaak zeer ten goede.

 

Een dag eerder

Als je de sangría met fruit maakt dient dit tenminste 2 uur maar nog beter de dag ervoor bij de wijn gedaan worden. Op die manier kan het fruit de smaak van de wijn absorberen en zal de sangría veel lekkerder zijn.

Zonder toegevoegde suiker

Maak niet de fout om suiker toe te voegen want dan wordt de sangría veel te zoet en is deze niet meer lekker. Het fruit in de sangría zorgt voor genoeg suiker.

 

Zonder ijsblokjes

Ijsklontjes direct in de sangría is volgens de kenners geen goed idee. Weliswaar dient de sangría ijskoud gedronken te worden, ijsklontjes in de drank maakt het te waterig waardoor de smaak weg is. Plaats de kan met sangría in een bak met ijsklontjes of gebruik een andere manier om de kan sangría koel te houden.

Om een goede sangría te krijgen dien je dus kwaliteitsproducten te gebruiken, geen suiker en ijsklontjes toe te voegen en moet de sangría niet te gehaast gemaakt worden.

 

Ingrediënten:

 • 1 fles rode Spaanse wijn (750 ml)
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • 1 limoen
 • 1 appel
 • 1/2 kopje brandy (120 ml)
 • 1/4 kopje suiker (60 ml)
 • 1/4 kopje sinaasappelsap (60 ml)
 • 1 kaneelstokje
 • bruisend water (om mee te serveren)

 

Bereiding:

 1. Was het fruit grondig en snijd het in kleine stukjes. Doe het fruit in een grote karaf.
 2. Voeg de brandy, suiker, sinaasappelsap en het kaneelstokje toe aan de karaf en roer het geheel goed door.
 3. Giet de fles rode wijn in de karaf en roer opnieuw.
 4. Dek de karaf af en zet hem minstens 4 uur in de koelkast om de smaken goed te laten mengen.
 5. Als je klaar bent om de sangria te serveren, voeg je bruisend water toe aan de karaf en roer je het geheel nogmaals door.
 6. Serveer de sangria over ijs en garneer met extra stukjes fruit en een kaneelstokje indien gewenst.

Geniet van deze heerlijke en authentieke Spaanse drank tijdens je volgende feestje of bijeenkomst in Nederland en België of natuurlijk op een zonovergoten terras in Spanje (waardoor de smaak toch net iets anders is).

 

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :