Door de duivel gebouwde bruggen in Spanje


DOOR DE DUIVEL GEBOUWDE BRUGGEN IN SPANJE

Het is moeilijk te zeggen, is het de waarheid of is het een legende? In Spanje zijn een aantal, maar minimaal acht bruggen en aquaducten die volgens de verhalen gebouwd zijn door de duivel hem zelf. Al deze acht bruggen hebben allemaal een gemeen ze hebben alle  acht de naam ‘Puentes del Diablo’ gekregen.  Deze acht ‘Puentes del Diablo 's’ liggen verspreid door heel Spanje.

Laten we eens kijken waar deze acht bruggen liggen.  In bijna alle gevallen heeft de duivel de brug of aquaduct gebouwd omdat hij daar iets voor terug zou krijgen. En ook in praktisch alle gevallen werd de duivel een oor aangenaaid en werd hij voor de gek

Laten we eens kijken waar deze acht bruggen liggen.

In bijna alle gevallen heeft de duivel de brug of aquaduct gebouwd omdat hij daar iets voor terug zou krijgen. En ook in praktisch alle gevallen werd de duivel een oor aangenaaid en werd hij voor de gek gehouden door vaak een Spaanse schone. Onder de duivelsbruggen zijn zowel hele grote zoals bijvoorbeeld het aquaduct in Tarragona maar ook gewoon normale kleine lokale bruggen.

Booking.com

Puente del Diablo (Tarragona)

Dit is de bekendste van heel Spanje waarbij het om een aquaduct gaat uit de tijd van de Romeinen. Tarraco was de grootste Romeinse nederzetting binnen het huidige Spanje en de duizenden inwoners hadden natuurlijk vers water nodig.

Het aquaduct van Tarragona is 217 meter lang, 27 meter hoog en bestaat uit 25 bogen die verdeeld zijn over twee verdiepingen. Van het bovenste naar het onderste deel van het Aquaduct is er een verschil van 40 cm waardoor het water van de bergen naar de stad Tarraco kon vloeien.

 

De legende zegt:

De legende zegt dat een Romeinse bruggenbouwer een brug moest bouwen en daarbij de hulp van de duivel inschakelde. De duivel wilde het aquaduct wel bouwen maar daar wilde hij wel de ziel van de eerste die over het aquaduct zou lopen voor terug hebben.

De bouwer ging daarmee akkoord en de duivel bouwde in één nacht de brug maar toen hij zijn beloofde ziel kwam halen presenteerde de bouwer hem met een ezel want de duivel had niet gezegd dat het de ziel van een mens moest zijn.

Puente del Diablo (Cardona)

De Pont del Diable (in het Catalaans) in Cardona is de tweede duivelsbrug die gebouwd werd in Catalonië. De brug wordt ook wel de Geknikte Brug genoemd omdat het om een onafgewerkte gotische brug gaat over de Cardener rivier in een dorp genaamd Tavernoles bij Cardona (Barcelona).

De twee bogen zijn samen 59,25 m lang. De eerste boog heeft een diameter van 25,50 en een hoogte van 24,30 m; de tweede een diameter van 15,80 en een hoogte van 21,50 m. Er werd in de 15e eeuw begonnen met de bouw van deze brug.

 

De legende zegt:

Volgens de legende zag de duivel met een kwaad oog hoeveel pelgrims er bij de kapel van Sint Jan langs kwamen en besliste hij op één nacht een nieuwe brug te bouwen, die de pelgrims over een veel gemakkelijker weg van de Sint-Janskapel zou omleiden.

Sint Jan kreeg het duivelse spel in het oog en kreeg hulp van een engelenschaar die een eigen brug bouwde, die al om middernacht gereed was. Toen de duivel dat zag was hij zo jaloers en boos dat hij zijn eigen werk half afgewerkt liet staan. De brug kan als een van de oudste grote nutteloze werken ter wereld beschouwd worden.

Puente del Diablo (Martorell)

Opnieuw een duivelsbrug in de autonome regio Catalonië waar in de stad Martorell de Puente del Diablo of in het Catalaans de Pont del Diable te vinden is. Deze brug zorgt voor de verbinding tussen Castellbisbal en Martorell over de rivier Llobregat.

De huidige brug is echter een replica uit 1963 omdat de gotische brug uit 1295 hersteld moest worden nadat deze in 1738 door de rivier werd verwoest. De oorsprong is echter een Romeinse brug die onderdeel was van de Via Augusta. De brug is 130 meter lang en bestaat uit een hoge middelste boog en twee lagere bogen aan weerszijden van de rivier.

 

De legende zegt:

De legende zegt dat een oudere vrouw dag in dag uit de rivier moest oversteken om drinkwater te halen en dat ze daar schoon genoeg van had. Op een dag verscheen de duivel om een pact te sluiten. Hij zou in één nacht een van de mooiste bruggen bouwen maar daarvoor wilde hij wel de ziel van de eerste die over de brug zou lopen hebben.

Op de dag dat de vrouw over de brug zou lopen stond de duivel een een kant en de vrouw aan de andere kant met een mand. In die mand zat een zwarte kat die ze als eerste over de brug stuurde en de duivel dus de ziel van de kat kreeg. Sindsdien is de brug duivel-veilig.

Puente de Castrejana (Baracaldo)

De vierde duivelsbrug is te vinden in de provincie Vizcaya (Baskenland) aan de kustroute die naar de pelgrimsstad Santiago de Compostela in Galicië gaat. De brug stamt uit de 14e eeuw en diende als verbinding tussen Bilbao en Baracaldo voor de pelgrimgangers.

 

De legende zegt:

De legende zegt dat een jonge Spaanse schone aan de duivel vroeg een brug te bouwen zodat zij naar de overkant van de rivier Cadagua kon gaan om haar geliefde te zien. Toen er nog slechts een boog gebouwd moest worden had de vrouw echter spijt van haar pact met de duivel om haar ziel weg te geven waarop ze met de hulp van een ‘canto de gallo’ (hanen-gezang?)de duivel weg stuurde en haar ziel wist te redden.

Puente del Diablo (Burgos)

In de gemeente San Miguel de Pedrosa is ook een duivelsbrug te vinden. In dit geval gaat het om een brug over de rivier Tirón waardoor men via de BUI-P-8104 weg vanuit het dorp San Miguel naar Puras de Villafranca kan rijden. De brug werd gebouwd in 1909 en bestaat uit twee bogen.

Weliswaar wordt deze brug ook een duivelsbrug genoemd maar is er geen sprake van een legende met Spaanse schonen, oudere vrouwen, katten en ezels.

De brug wordt Puente del Diablo genoemd omdat het bouwproces traag, duur en met veel problemen was. Alsof de duivel ermee speelt, zegt men.

Puente del diablo (Lumbier)

In Lumbier in de autonome regio Navarra is ook een Puente del Diablo te vinden. Helaas is de brug vernield en zijn aan beide kanten van de kloof resten te zien van de brug die nu een ruïne is. Men zegt dat de 30 meter lange en 15 meter hoge brug in de 16e eeuw is gebouwd. De brug overspant de Irati rivier en bestond oorspronkelijk uit twee bogen.

Tot aan 1812 was de brug in gebruik maar dat jaar vernielden de Franse troepen tijdens de onafhankelijksoorlog om strategische redenen de brug. Er zijn plannen om de brug te herbouwen maar de kosten zijn op dit moment te hoog.

De legende zegt:

De legende van deze brug zegt dat een rijke dame genaamd Magdalena ziek was en op zoek ging naar helend water in de Foz de Lumbier. Ze had echter geen rekening gehouden met het feit dat ze de rivier moest oversteken. Op dat moment verscheen de duivel om haar te helpen.

De duivel beloofde de vrouw om voor 6 uur ‘s morgens de brug af te hebben in ruil voor haar ziel. Omdat Magdalena radeloos was stemde ze in met het duivelse pact maar ze wist haar ziel te redden door vlak voordat de duivel de brug af had de naam van Puente del Diablo te veranderen naar Puente de Jesús, ofwel de Jezus brug.

Puente del Diablo (Huesca)

In de provincie Huesca (Aragon) is in de nabijheid van het dorp Asque een duivelsbrug te vinden die over de barranco de Fornocal is gebouwd om de dorpen Asque en Colungo met elkaar te verbinden. Het gaat om een brug uit de middeleeuwen al is het precieze bouwjaar niet bekend.

 

En waarom heeft deze brug de naam van de duivel gekregen? Niet omdat de duivel er verschenen is om de brug in ruil voor een ziel te bouwen maar omdat er tijdens en na het bouwen vreemde pootafdrukken gezien werden die niet van honden, wilde zwijnen, beren of andere beesten bleken te zijn. Dat kon dus alleen maar de duivel zijn.

Puente Jorao (Cantabrië)

n het geval van de Puente Jorao gaat het om een natuurlijke brug ofwel een vreemde formatie in de rotsen van Cueto in Cantabrië. De formatie was te danken aan het effect van golven op de kalksteen iets dat op veel plaatsen in de Cantabrische geografie voorkomt.

 

Helaas kwam er op 4 november 2010 door erosie een einde aan de speciale rotsformatie nadat het middelste deel ofwel de boog instortte. Daarom wordt de Puente Jorao nu ook wel de duivelsbrug of Puente del Diablo genoemd.

EXTRA: Aquaduct Segovia

Het aquaduct van Segovia in Castilla y León staat niet helemaal bekend als een duivelsbrug maar nog niet zo lang geleden waren er problemen rondom een selfie makende duivel. Volgens de legende is de brug helemaal namelijk niet gebouwd door de Romeinen maar was het de duivel die door een jonge inwoonster van Segovia overtuigd werd de waterbrug in slechts één nacht te bouwen.

De Spaanse schone was het namelijk helemaal zat om elke dag kruiken met water af en aan te lopen waarop zij besloot aan de duivel te vragen om iets te bouwen zodat ze niet meer elke dag omhoog hoefde te lopen (waar hebben we dat eerder gelezen). De duivel verscheen en beloofde haar in één nacht, voordat de haan zou kraaien, een aquaduct te bouwen maar dan moest zij wel haar ziel aan de duivel geven.

Uiteindelijk slaagde de duivel er niet in om het aquaduct in één nacht af te bouwen waardoor de jonge vrouw haar ziel behield. De laatste steen werd niet gelegd door de duivel en daar staat nu het beeld van de Virgen del Carmen.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :