Overwinter je ook in Spanje?

Spanje informatie: De meest geliefde overwinter bestemmingen in Spanje.


Voor velen senioren is Spanje in de winter een tweede thuis. Hier hebben ze een plekje waar ze de donkere dagen in Nederland ontvluchten. Hier in Spanje het nog steeds licht is. In de Spaanse wintermaanden december, januari en februari zijn de temperaturen meestal nog ongeveer rond de 16 graden..

Overwinter je ook in Spanje? Of wil je een paar dagen langer genieten van de winter zonvakantie in Spanje?  Dít zijn de warmste bestemmingen in Spanje, ideaal voor senioren met veel Info, Inspiratie en Tips! Overwinteren in Spanje is erg geliefd, en dat is natuurlijk niet voor niets. Dan Spanje heeft natuurlijk veel te bieden ook in de wintermaanden op gebied van cultuur, gastronomie, monumenten, prachtige steden, mooie stranden en heerlijke temperaturen natuurlijk… ook in de wintermaanden.


De meest geliefde plaatsen om te overwinteren in Spanje

En juist dat laatste zorgt er voor dat er elk jaar weer meer mensen uit het noordelijk deel van Europa richting Spanje afreizen om eventjes de koude, kille en regenachtige dagen in Nederland en België te vergeten. Nu kun je natuurlijk naar vele plaatsen in Spanje gaan om te overwinteren maar waar het in de zomer heerlijk en zonnig weer is, kan het zomaar zijn dat het hier in de winter niet zo heerlijk weer is om te overwinteren denk daarbij aan de Costa Brava, Costa Dorada of Balearen waar het in de zomer heerlijk vertoeven is maar waar het in de winter nat en koud kan zijn.  

 

Kort gezegd in  zuidelijk van de Pyreneeën en centraal Spanje heb je zo een beetje hetzelfde weer als in je thuisland, maar ook de noordoostkust in de regio Catalonië, en de noordkust in de regio Baskenland is niet een echte regio om te overwinteren. Daarom hebben wij een hieronder een klein overzicht gemaakt van gebieden waar je wel lekker kunt overwinteren, en wel van noord naar zuid Spanje.


Booking.com

Voor overwinteraars kan de "Medische zorg" belangrijk zijn

Hoe is de gezondheidszorg waar je gaat overwinteren in Spanje. Goed om te weten Spanje heeft een goede gezondheidszorg en een zeer goede  private gezondheidszorg. Daar waar veel overwinteraars naar toe gaan zijn meestal Nederlandse sprekende artsen te vinden die een eigen praktijk hebben. Het voordeel hiervan is dat er geen taal barriere is dan de artsen spreken dezelfde taal. Zorg wel voor een goede ziektekostenverzekering want alleen met je zorgverzekering kun je alleen bij de Spaanse publieke gezondheidszorg terecht.

 

Nederlandse en Belgische pensionados

“Pensionados” in het Spaans gepensioneerden. Het is natuurlijk wel lekker om met landgenoten in de kroeg te zitten en een kaartje te leggen of andere activiteiten met elkaar te ondernemen. Dan overwinteren houd ook in dat je plezier hebt dan alleen van de zon genieten is een beetje kort door de bocht, Je wilt ook een beetje een sociaal leven hebben.  En wil je geen landgenoten om je heen hebben dan kun je voor de Spanjaarden kiezen maar dan moet je natuurlijk wel een beetje Spaans kunnen spreken maar ook begrijpen.

 

HIER EEN OVERZICHT WAAR JE GOED KUNT OVERWINTEREN

Dénia, Jávea, Moraira en Calpe (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

We noemen het gemakshalve maar even de “noordhoek” van de Costa Blanca met vier plaatsen en daartussen liggende dorpen die de moeite waard zijn om te overwinteren. Het zijn tevens plaatsen waar veel Nederlanders en Belgen jaar in jaar uit naar toe gaan gedurende de warme zomermaanden en ook graag verblijven in de iets minder warme wintermaanden. Daarnaast wonen in deze regio ook heel veel landgenoten waarmee je ongetwijfeld in contact zult komen.

Er zijn meer dan genoeg voorzieningen te vinden, winkels, bars en restaurants zijn het hele jaar open en er is altijd wel wat te doen, terrassen zitten lekker vol op zonnige (en niet zonnige) dagen en als je Nederlands wilt eten of koken zijn er genoeg mogelijkheden met Nederlandse/Belgische restaurants en supermarkten. Daarnaast is er in de omgeving meer dan genoeg te zien voor die leuke excursies.

 

Altea en l’Alfàs del Pi (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

Altea en l’Alfas del Pi zijn twee dorpen/steden waar ontzettend veel Nederlanders en Belgen wonen of heel erg vaak verblijven. Het is daarom voor de overwinteraar die graag tussen de Nederlanders en Belgen wil zitten de beste keus. Er zijn veel clubs en verenigingen waar je lid van kunt worden en waarmee je leuke uitstapjes kunt doen.

Daarnaast zijn er veel bars en restaurants, doctoren, supermarkten, winkels, kappers, etc. die compleet Nederlandssprekend zijn wat je een thuisgevoel maar dan in Spanje geeft. Uiteraard moet je er van houden maar gezien het feit dat in deze hoek zoveel Nederlanders wonen is dit een uitstekende plaats om te overwinteren.

 

Benidorm (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

Tja, wat moeten we over Benidorm schrijven. Benidorm, het Manhattan van Spanje, is van oudsher de stek waar Nederlanders naartoe gingen om te overwinteren en eigenlijk nog steeds gaan tegenwoordig. De wandelpromenade van Benidorm is nooit leeg en er is altijd wel wat loos. Bars en restaurants zitten vol, terrasjes bomvol en aan alle voorzieningen is gedacht. Eigenlijk heeft Benidorm alles wat een echte overwinteraar zoekt, afhankelijk van het type persoon natuurlijk.

Er zijn mensen die Benidorm helemaal geweldig vinden maar er zijn er ook genoeg die menen dat Benidorm wellicht wel de lelijkste kustplaats van heel Spanje is. Voor ieder wat wils. Zoek je liever wat meer rust dan is het zuidelijker gelegen Villajoyosawel iets. Een gezellige en kleurrijke kustplaats op korte afstand van Benidorm maar lang niet zo druk en hectisch en daarnaast veel authentieker.

 

Alicante (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

Buiten het feit dat de stad Alicante de aan vlieghaven is voor de Costa Blanca is het tevens de provinciale hoofdstad. Alicante telt ongeveer 325.000 inwoners en is daarmee een middelgrote stad te noemen in Spanje. Dat wil niet zeggen dat de stad niet groot is en gezien kan worden als een echte stad. Het is het bestuurscentrum voor de regio Costa Blanca en heeft genoeg leuks te bieden aan de overwinteraars.

Het zal hier druk zijn met Nederlandse en Belgische dagjesmensen maar niet met overwinteraars waardoor je in een iets meer Spaans deel zit zullen we maar zeggen. Het is wel prettig als je een beetje Spaans spreekt en begrijpt om je verblijf in Alicante aangenamer te maken.Torrevieja en Orihuela (Costa Blanca, Comunidad Valenciana)

De kustplaats Torrevieja wordt door veel landgenoten bezocht in de zomer- én wintermaanden en is een uitstekende plaats om te overwinteren. Niet alleen de stad Torrevieja zelf biedt de bezoeker veel voorzieningen maar ook de omliggende dorpen en kustplaatsen hebben de overwinteraar veel te bieden.

Dat geldt ook voor de stad Orihuela meer het binnenland in. Ook hier wonen veel buitenlanders waaronder Nederlanders en Belgen maar als je van de kust houdt is Torrevieja de beste keuze.

 

Regio Murcia (Murcia)

Bij Nederlanders en Belgen wellicht niet de bekendste regio maar Murcia met de Costa Cálida doet wat temperaturen betreft niet veel onder voor de veel populairdere maar ook veel drukkere Costa Blanca. Er zijn in de regio Murcia diverse interessante kustplaatsen te vinden waar ook in de winter wel wat loos is maar in mindere mate dan in andere delen van Spanje.

Het gaat hier dan om bijvoorbeeld San Javier, La Manga del Mar Menor, Cabo de Palos, de stad Cartagena en omgeving of Mazarrón met Puerto de Mazarrón en Águilas om er maar een paar te noemen. De stad Murcia heeft daarnaast alle voorzieningen die je maar kunt bedenken zoals diverse winkelcentra en zelfs een Ikea, iets wat Alicante niet heeft.

 

Costa de Almería (Almería, Andalusië)

De Costa de Almería staat bekend als het deel van Spanje waar op het vaste land de hoogste temperaturen worden gemeten in de wintermaanden. Op zich is de kust van de provincie Almería niet het meest toeristische deel van Spanje wat het wel weer interessant maakt om de winter door te brengen. Populaire kustplaatsen hier zijn Vera, Mojácar en Carboneras en daar tussen in meerdere kleinere kustplaatsen of woonwijken.

Naast redelijkerustige dorpen aan de kust zijn er genoeg bezienswaardigheden en is deze regio erg in trek bij de natuurliefhebbers die kunnen wandelen of fietsen in het Cabo De Gata natuurpark waar overigens ook nog enkele leuke kleine plaatsen liggen om te overwinteren, zeker als je van de rust houdt.

 

Costa Tropical (Granada, Andalusië)

Aan de Costa Tropical schijnt de zon altijd, althans dat zeggen ze. Het heet niet voor niets de tropische kust en wordt gezien als een van de aangenaamste wat de temperaturen betreft. De Costa Tropical ligt gunstig voor bezoekjes aan de stad Granada, het skigebied Sierra Nevada en de Costa del Sol.

De bekendste kustplaats is het grotAlmuñecar, een in de zomer enorm drukke badplaats met voornamelijk Spanjaarden maar in de winter een plaats waar ook veel Nederlanders en Belgen komen om te overwinteren. In de nabijheid liggen Salobreña en La Herradura, ook leuke plaatsen om in de winter te verblijven.

 

Nerja (Costa del Sol, Andalusië)

Nerja is een van die plaatsen waar het goed vertoeven is in de zomer én in de winter. Geniet van het uitzicht vanaf het Balkon van Europa of een excursie naar de bekende grotten en het nabijgelegen witte bergdorpje Frigiliana of iets verder weg het in de winter koudere Cómpeta, Sayalonga of andere kleine bezienswaardige plaatsen.

Er is genoeg te beleven in Nerja zelf en de omgeving biedt ook meer dan genoeg aan de overwinteraar. Er zijn daarnaast veel Nederlanders en Belgen die voor Nerja hebben gekozen als plaats om te wonen dus je bent nooit alleen.

 

Málaga (Andalusië)

Vreemd genoeg zou enkele jaren geleden de stad Málaga niet in dit soort lijstjes voorkomen omdat de stad alleen gezien werd als aanvlieg haven voor de Costa del Sol. Een enorme facelift heeft er echter voor gezorgd dat de stad Málaga op dit moment hot is en gezien kan worden als nieuwe citytrip bestemming.

Ook om te overwinteren is Málaga stad helemaal geweldig en het ontbreekt je werkelijk waar aan helemaal niets. Winkels, restaurants, tapas bars, flamenco, festivals, cultuur, musea, bezienswaardigheden, theater etc. etc. Noem het maar op, Málaga heeft het. De temperaturen zijn doorgaans het hele jaar aangenaam al is het soms iets vochtiger dan bij andere plaatsen langs de Costa del Sol.Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola (Costa del Sol, Andalusië)

Wie heeft er nu niet van gehoord, Torremolinos. Je zou deze toeristenstad met authentiek oud centrum kunnen vergelijken met Benidorm maar dan met minder of bijna geen wolkenkrabbers. Je moet ervan houden maar voor de overwinteraar ontbreekt er hier helemaal niets. Datzelfde geldt voor de kustplaatsen Benalmádena en Fuengirola die tevens langs de Costa del Sol liggen en erg druk bezocht worden gedurende de wintermaanden.

Het voordeel van deze populaire kustplaatsen is dat het er aan niets ontbreekt. Zo zijn er meer dan genoeg winkelcentra te vinden, zijn er wekelijks markten, bezienswaardigheden zoals het nabijgelegen Málaga en Mijas of iets verder Ronda etc.

 

Marbella, Estepona (Costa del Sol, Andalusië)

Marbella staat bekend bij de overwinteraars maar dan wel die iets meer geld hebben te besteden. Marbella en de omliggende dorpen zoals Puerto Banus of Benahavís zijn ook niet bepaald de goedkoopste plaatsen om te overwinteren maar dat houdt niet in dat deze gebieden niet populair zijn bij de Nederlanders en Belgen.

Overwinteren in Marbella klinkt iets exclusiever dan Torremolinos of Benidorm want het is hier waar je rustig op een terrasje kunt zitten met een Hollywood ster, bekende Nederlander of een of andere Sjeik. Ook de omgeving van deze populaire kustplaatsen heeft genoeg te bieden dus je zult je hier zeker niet vervelen.

 

Sotogrande (Cádiz, Andalusië)

Als je dacht dat Marbella exclusief was dan moet je zeker Sotogrande niet vergeten in het lijstje als overwinteringsplaatsen voor de ietwat rijkere overwinteraar. Sotogrande is eigenlijk geen dorp maar een stadswijk van de gemeente San Roque maar wat men hier wilde bereiken is een Europees Hollywood creëren, iets wat dan ook deels gelukt is. Veel Spaanse bekendheden hebben of hier of in het populairdere Marbella een tweede woning en ook steeds meer rijkere overwinteraars zoeken deze plaatsen op.

 

Costa de la Luz (Cádiz, Andalusië)

De kust van het licht ofwel de Costa de la Luz is bij de Nederlanders en Belgen wellicht nog niet zo heel erg bekend maar dat is jammer. Het is een zeer veelzijdige kust met uitgestrekte en maagdelijke stranden, natuurgebieden zoals het Nationale Park Doñana en Parque Natural Bahía de Cádiz en uiteraard de beroemde witte bergdorpjes in het binnenland.

De belangrijkste steden, dorpen en toeristische trekpleisters aan de Costa de la Luz zijn: Ayamonte, Isla Cristina, Lepe, El Portil, Huelva, Punta Umbría, Matalascañas, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Cádiz, Chiclana de la Frontera, Conil de la Frontera, Vejer de la Frontera, Los Caños de Meca, Zahara de los Atunes, Bolonia en Tarifa. Deze zijn echter lang niet allemaal geschikt om goed te kunnen overwinteren.

 

Tenerife, Gran Canaria (Canarische Eilanden)

Uiteindelijk zijn we bij de gebieden van Spanje gekomen die wellicht wel als beste omschreven kunnen worden als de ultieme overwinteraars plaatsen, de Canarische Eilanden. Dat geldt echter niet voor iedereen want het kan hier soms in de winter erg warm zijn maar dat is nu juist weer wat andere overwinteraars opzoeken.

De twee grootste eilanden Tenerife en Gran Canaria zijn ook meteen de populairste om te overwinteren omdat hier alle voorzieningen aanwezig zijn, de verbindingen met andere landen beter zijn en omdat hier de meeste Nederlanders en Belgen naartoe gaan. Als je echter meer rust wilt hebben dan zijn de eilanden Lanzarote en Fuerteventura misschien opties maar houdt er rekening mee dat het hier stukken rustiger is.


WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE