Isla Cristina


het spaanse dorp ISLA CRISTINA

Het dorp Isla Cristina ligt in de provincie Huelva regio Andalusië 

Isla Cristina ligt in de In de provincie Huelva in Andalusië, westelijk van de stad Huelva aan de prachtige Costa de la Luz. Het dorp Isla Cristina ligt rond de 10 km van de grens met Portugal. Isla Cristina is een charmante vissersdorpje, omgeven door een heerlijk natuurgebied Marismas de Isla Cristina.

HET SPAANSE DORP ISLA CRISTINA

Isla Cristina lag ooit op een eiland en is een bezoek zeker waard alleen al vanwege de heerlijke uitgestrekte zandstranden. Er zijn een aantal uitstekende windsurf plekken langs dit stukje kust. Het dorp heeft een van de grootste visserijhavens van Andalusië, zo niet van Spanje, beroemd om zijn verse en geconserveerde vis.

Booking.com

Isla Cristina heeft mooie stranden en een prachtige natuur met pijnboom bossen, ook gezellige winkeltjes en watersport-mogelijkheden zoals onder andere snorkelen.

 

GESCHIEDENIS

In de tweede helft van de 18e eeuw vestigden zich vissers uit Catalonië in dit gebied. Er waren toen al vissers uit het land zelf, maar zonder een vaste verblijfplaats. Door de natuurlijke rijkdom van de kust ontwikkelde dit gehucht zich snel. En kreeg het de poëtische naam Royal eiland van de Kleine Fig Tree (Real Isla de la Higuerita). 

In 1833 was het een onafhankelijk administratief gebied om het een jaar daarna te veranderen in de huidige naam Isla Christina. Als dank aan koningin María Cristina voor haar hulp tijdens een cholera-uitbraak.

Puerto Pesquero

Maak een wandeling door de haven wanneer de vissersboten hun vangsten uitladen, ofwel 's ochtends vroeg of' s avonds om van de zonsondergang te genieten. De fabrieken aan de haven verkopen Isla Cristina's beroemde tonijn in blik, makreel en gezouten vis. Zoals je zou verwachten in een havenstad aan de Costa de la Luz, zijn er tal van goede visrestaurants om uit te kiezen, zoals het beroemde Casa Rufino , evenals de chiringuitos (strandtentjes) langs het strand.

 

Kwelders

Een beschermd gebied dat op 18 juli 1989 tot Nationaal Park is uitgeroepen en dat een speciale beschermingszone voor vogels is. Een ideale plek om vogels te spotten met ongeveer 140 soorten, die de moerassen gebruiken als doorgangs- en broedgebied. Soorten zijn onder meer flamingo's, meeuwen, sterns en nog veel meer.

 

NATUURLIJKE GEBIEDEN

De Via Verde Litoral is een wandelroute waarmee reizigers het prachtige moeraslandschap kunnen bewonderen en een grote verscheidenheid aan vogelsoorten kunnen zien. De Ruta de Cameleón , een andere route, is een recht pad met een rijke biodiversiteit vanaf de Isla Cristina-golfbreker, door het kustpark, dat de duinen "Dunas de Isla Cristina" verbindt met het stedelijk gebied van Islantilla . Het opvallende kenmerk is de unieke aanwezigheid van de gewone kameleon in Andalusië.

 

STRANDEN

Isla Cristina biedt 12 km aan fijne, gouden zandstranden die worden omgeven door de Atlantische Oceaan . Het heeft 3000 zonuren per jaar en de tien prachtige stranden voldoen aan veeleisende kwaliteitscontroles die hun hoge normen en diensten garanderen, zoals baden, douches, vuilnisbakken, loopbruggen, verhuur van parasols en ligstoelen, nautische activiteiten, kiosken en kraampjes. Van west naar oost heten de stranden La Gaviota, Parque Litoral, Santana, Central, Del Camping, Del Hoyo, Casita Azul, La Redondela en Urbasur .

 

GASTRONOMIE

De gastronomie van Isla Cristina kenmerkt zich door een ruim aanbod aan vis en schaaldieren, zoals de witte garnaal, langoesten, garnaal, sardine, makreel, tong, tonijn, ansjovis en de traditionele gezouten vis. 

Behalve de gebakken en gegrilde vis, proef je ook de lokale visspecialiteiten zoals raya en pimentón , mechado de atún (een fijngehakte tonijnschotel ), corvina en salsa de naranja (corvina in sinaasappelsaus), tarantelo de atun rojo con salsa de tomate natural y verduras (tonijn in tomatensaus en groenten), calamares al champagne (champagne inktvis), ensalada de mojama y almendras con vinagreta de tomate(salade van gefileerde gezouten tonijn met amandelen en tomatenvinagrette), bacalao gratinado con ali-oli de almendras (kabeljauw met amandel ali-oli) en bombones de huevas de cigala ( kreeftkuitdumplings ). 

De typische zoete lekkernij op Isla Cristina is coca , een gebakje dat oorspronkelijk uit Catalonië komt. Andere zoetigheden zijn pudding de queso o castañas (kaas- of kastanjepudding) en mousse de higo (vijgenmousse).

DINGEN OM TE ZIEN

 • Casa Patio San Francisco
  Het huis dateert uit de negentiende eeuw en wordt momenteel gebruikt als VVV-kantoor en u vindt er ook het Carnival Museum . Gelegen aan Calle San Francisco.
 • Casa Gildita
  Oorspronkelijk gebouwd in 1931, werd het huis later afgebroken en herbouwd in 1989, waarbij de oorspronkelijke structuur, stijl en modernistische architectuur werden nagebootst . Gelegen op Plaza de las Flores.
 • Casa Blas Infante
  Voormalige residentie van de vader van de Andalusische patriottische beweging, Blas Infante , van 1923-1931. Hij vestigde hier zijn notarisbedrijf en huis. Gelegen aan Calle Diego Pérez Pascual.
 • Casa de Diego Pérez Pascual
  Het huis toont typische burgerlijke architectuur uit het laatste deel van de 19e eeuw. Gelegen aan Calle Diego Pérez Pascual.
 • Casa Roman Pérez Romeu
  Het huis dateert uit 1917 en behoorde toe aan Roman Pérez, burgemeester van Isla Cristina, die heeft bijgedragen aan de sociale en culturele groei in de stad. Tegenwoordig is het de gemeentelijke bibliotheek. Gelegen aan Calle Diego Pérez Pascual.
 • Casa de Don Justo
  Het huis dateert uit 1927 en is ontworpen door architect Anibal González en heeft een betegelde voorkant die zeer de moeite waard is om te bekijken. Gelegen op Plaza de las Flores.
 • Iglesia Nuestra Señora de los Dolores
  De kerk dateert uit het midden van de twintigste eeuw in diocesane Andalusische stijl. Gelegen aan Calle Gran Vía.
 • Iglesia Padre Jesús del Gran Poder
  De kerk dateert uit 1966. Gelegen aan de Calle Roque Barcia.
 • Capilla de Nuestra Señora de los Ángeles
  Oorspronkelijk diende het als een kleine kapel voor de begraafplaats, gebouwd in de neogotische stijl van 1920 en is algemeen bekend als La Ermita . Gelegen aan Calle Roque Barcia.
 • Iglesia Nuestra Señora del Mar
  De kerk werd gebouwd in 1996. Gelegen op Plaza de la Almadraba.
 • Monumento al Marinero
  Het vissersmonument is in twee delen gemaakt. Een deel, de vissersboot, werd gebeeldhouwd door Gonzalo Cano en het andere deel, drie vissers, werd gebeeldhouwd door Carlos Silva . Gelegen aan de Avenida Frederico Silva Muñoz.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR ISLA CRISTINA NOOIT VERGEET!

MEER SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron::  Andalucia.com

Wat gaan we ondernemen in Isla Cristina ?

Misschien ook interessant :