Alles over de Spaanse siësta.


ALLES OVER DE SPAANSE SIËSTA

Alles wat je moet weten over de Spaanse siësta.

De Siësta in Spanje - De siësta betekend niets meer als een middagdutje doen, iedereen slaapt of lijkt te slapen tijdens de Spaanse siësta. Dan de siësta is typisch Spanje. Dan rond 14:00 uur gaan de rolluiken naar beneden, zeker de kleine winkeltjes, de meeste winkels worden afgesloten en het is rustig in de stad tot rond 17:00 uur en alles komt weer als een duveltje uit een doosje te voorschijn. De terrasje zitten weer vol mensen de winkelstraten zijn weer vol leven.

Alles wat je moet weten over de Spaanse siësta. - Beleef Spanje

Rop Zoutberg stelt in zijn weblog bij het NOS-journaal daarentegen dat de siësta een typisch Spaans gebruik is en in de naburige landen zoals Portugal onbekend is. Bovendien was het, getuige de kranten uit einde van de 19e eeuw, in die tijd nog een onbekend verschijnsel. De siësta zou pas in de loop van de jaren twintig ontstaan zijn doordat hogere ambtenaren hun middagpauze begonnen te verlengen. Dit werd nagevolgd door hun ondergeschikten, waardoor er een dagritme ontstond waarbij gewerkt werd tussen negen uur tot middagpauze, en pas vanaf vijf uur tot een uur of zeven of acht weer werd doorgewerkt.

Booking.com

Onderzoek heeft aangetoond dat het houden van een siësta gezond is. Zoutberg stelt daarentegen dat de siësta slecht is voor het gezinsleven omdat de middag wordt gebruikt voor het heen en weer rijden naar huis en een korte slaap en van de avond weinig meer overblijft. Er worden dan ook pogingen ondernomen om de Spaanse werktijden te rationaliseren wat echter op tegenstand stuit.

 

Dagelijks zie je tegen een uur of twee het leven in de dorpen maar ook steden langzaam stilvallen. Vele winkels sluiten, rolluiken voor de ramen gaan dicht, en iedereen haast zich naar huis. Daar wacht moeder de vrouw met een lekkere maaltijd.

 

Werklui die geen mogelijkheid hebben om naar huis te gaan, eten een stokbrood met Jamón Serrano en doen hun ogen dicht waar het uitkomt. Langs de kant van de weg, languit onder een boom, op een bankje in het park...of gewoon in de auto. Tot een uur of vijf is er geen mens op straat te bekennen. Dé beste tijd dus om in de supermarkt, die vaak wel open blijft, je boodschappen te doen. Geen lange wachtrij bij de verse vis of de slagerij. En ook aan de kassa ben je zo aan de beurt.

 

Wij noorderlingen snappen überhaupt niet dat je na een goede maaltijd en een lekker glas bier aan het eind van de middag weer zin hebt om aan het werk te gaan. Ach, begrijpen zullen we het waarschijnlijk nooit, we zijn er niet mee opgegroeid, het behoort niet tot onze cultuur. Maar wanneer je dan toch besluit om een middagdutje te doen...slaap dan niet langer dan een half uur. Want dat is volgens wetenschappers de ideale tijdsduur om je daarna weer helemaal fit en helder te voelen, en weer lekker aan de slag tegaan!

Waarom houden de Spanjaarden een siësta?

1 - Om de hitte te vermijden

Dit is de voornaamste reden voor de siësta en ook de reden dat de siësta oorspronkelijk is ontstaan. De siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie. Ze werken vervolgens wel langer door.

 

2 - Om te kunnen genieten van een lange lunch

Voor Spanjaarden is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Ze pakken dan ook vaak goed uit. Soms duurt de lunch wel twee uur en wordt er ook alcohol gedronken. Goed uitbuiken en een uiltje knappen is dan essentieel om weer fris aan het werk te kunnen gaan.

 

3 - Omdat ze s ’nachts minder lang slapen

De Spanjaarden slapen ‘s nachts ruim een uur minder dan de aanbevolen 8 uur. Dit komt onder andere doordat Spanje in een erg ongelukkige tijdszone ligt. De zon blijft in Spanje veel langer op dan in andere Europese landen met dezelfde tijdzone. Dit stimuleert later eten en op pad gaan in de avond, in plaats van vroeg naar bed gaan.  Zo worden veel straten rond middernacht pas echt gezellig! Zelfs de ouderen zijn vaak nog tot in de late uurtjes op straat te vinden. Dit zou niet mogelijk zijn zonder de siësta.

 

4 - Omdat het goed voor je is

De Spanjaarden weten maar al te goed dat een dutje doen hartstikke goed is voor je lichaam. Het vermindert stress, verbetert je geheugen en is goed voor je hart!

 

Handig om te weten over de siësta in Spanje

  • Winkels en bedrijven zijn tijdens de siësta in Spanje vaak van 14:00 tot 17:00 gesloten.
  • Restaurants en cafés sluiten vaak wat later voor hun siësta, van 16:00-20:00.
  • Banken, postkantoren en overheidsdiensten zijn vaak enkel in de ochtend geopend en gaan niet meer open na 14:00.
  • Musea en bezienswaardigheden zijn meestal geopend van 9:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 17:00.
  • Heeft jouw vakantie-adresje in Spanje een receptie, dan kan het zo zijn dat deze tijdens de middaguren is gesloten.

Het wordt door veel Spanjaarden als ongepast gezien om hen tijdens de uren van de siësta te bellen.

Zo houd je zelf een siësta als een echte Spanjaard

Wanneer je op vakantie bent in Spanje kun je je het beste gewoon overgeven aan de orde van de dag en ’s middags ook even je oogjes sluiten. Dit zijn mijn tips voor de beste dutjes:

 

  1. Drink een goede kop koffie voor je gaat slapen. Dit klink misschien gek, maar het werkt wel. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten voor de cafeïne begint te werken en zo word je dus extra opgewekt wakker.
  2. Zoek een afgezonderd en comfortabel plekje. Dit kan natuurlijk je bed zijn, maar een fijne stoel bij het zwembad doet het ook altijd goed.
  3. Houd het kort. Spanjaarden slapen tijdens de Siësta vaak maar 15-30 minuten. Wanneer je langer blijft liggen, kan het erg moeilijk zijn om weer wakker te worden.
  4. Voel je niet schuldig! Een dutje doen kan onnatuurlijk aanvoelen, maar je bent op vakantie en jij hebt je rust echt wel verdiend.
Bron: Wikipedia     &     Eliza Was Here

Wat gaan we ondernemen in Spanje?

Dit Is misschien ook interessant:


«   »