De Romeinse muur van de stad Lugo


DE ROMEINSE MUUR VAN DE STAD LUGO

De stad Lugo is de hoofdstad van de Spaanse provincie Lugo in de regio Galicië, Spanje. Bezoek eens de stad Lugo en bewonder de overblijfselen van de Romeinse muur en de prachtige brug. De Romeinse muur van de stad Lugo, in het Spaans, Galicisch: Muralla Romana de Lugo, deze muur dateert al uit de 3e eeuw na.Christus en het grootste deel van deze muur is nog intact. De muur, heeft een lengte van ongeveer twee kilometer, en omringt het prachtige historische centrum van de stad Lugo in Galicië, Spanje. 

De Romeinse muur van de stad Lugo, in het Spaans, Galicisch: Muralla Romana de Lugo, deze muur dateert al uit de 3e eeuw na.Christus en het grootste deel van deze muur is nog intact. De muur, heeft een lengte van ongeveer twee kilometer, en omringt het pr

Foto; Wikipedia

Deze vestingwerken staan vanaf 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als "het meest vooraanstaande voorbeeld van laat-Romeinse vestingwerken in West-Europa". De muur heeft sinds 1921 tevens Spaanse monumentstatus als Bien de Interés Cultural. In 2007 is de Romeinse muur van de stad Lugo partner van de grote Chinese Muur.

Booking.com

In de muur bevindt zich ook een bezoekerscentrum, het zo geheten Centro de Interpretación de la Muralla. Als je de stad bezoekt kun je over de totale lengte over een soort promenade boven op de muur wandelen.

De Romeinse muur van de stad Lugo - Beleef Spanje

Foto; Wikipedia

Vanaf 2000, het jaar waarop de stad op de Werelderfgoedlijst staat wordt in Lugo elk jaar het geliefde Arde Lucus-festival gevierd om de Romeinse geschiedenis van de stad te herdenken.

Als je dan toch op bezoek bent vergeet dan zeker niet de Kathedraal en de Plaza Mayor te bezoeken dan krijg je een goed beeld van de geschiedenis van Lugo en Galicië.

In het centrum van de stad, op de Plaza de Santa María kun je ook nog een Romeins zwembad bewonderen.

In de Middeleeuwen bezochten veel pelgrims dit stadje die via de Porta Miña, op weg naar Santiago de Compostella

DE ROMEINSE MUUR VAN DE STAD LUGO - Beleef Spanje

Foto; Wikipedia

Beschrijving van de stadsmuur

De stadsmuur werd aangelegd in de periode 263-276 n.Chr. rond de Romeinse stad Lucus Augusti (het huidige Lugo) om de stad te verdedigen tegen opstandige plaatselijke stammen en Germaanse invallers. De muur was onderdeel van een vestingcomplex dat ook een gracht en een intervallum (de lege ruimte tussen de muur en de stad) omvatte. De muur heeft een totale lengte van ongeveer 2.120 meter en omvat een gebied van 34.4 hectare. Niet de gehele stad werd omringd door de muur. Een groot deel van het zuidoostelijke deel van de stad bleef buiten de muren, terwijl elders ongebruikt land wel binnen de muren viel.

De muur is zo'n 4,2 meter breed en de hoogte varieert van 8 tot 12 meter. De muur is opgebouwd uit aarde vermengd met grind, kiezelstenen en stenen afkomstig uit gesloopte gebouwen, dat met water tot een cementmengsel werd gevormd.

Er zijn 10 poorten in de muur, waarvan vijf uit de Romeinse tijd stammen en vijf na 1853 werden toegevoegd wegens de groeiende stadsbevolking. De best bewaarde van de vijf oorspronkelijke stadspoorten zijn de Porta Falsa en de Porta Miña. De laatstgenoemde poort heeft nog steeds de oorspronkelijke gewelfde boog tussen de twee torens aan weerszijden van de poort.

Vijf trappen en een helling gaven toegang tot de vestingwal boven de muren. Binnenin de muren waren een aantal dubbele trappen die vanaf de vestingwal toegang gaven tot de torens.

Van de oorspronkelijke torens langs de muur zijn 49 nog intact. Nog eens 39 torens zijn deels intact.

De ruimtes tussen de toren zijn van ongelijke lengte. De torens bestaan uit twee etages en zijn meestal halfrond; sommige torens zijn vierkant. De uitsparingen in de muren voor de torens variëren in lengte van 5,35 tot 12,80 meter.

Verschillende soorten bouwmaterialen werden gebruikt voor de torens. Vaak werd graniet gebruikt voor de voet en leisteen voor de rest van de toren.

 

Het weer in Lugo

Bron: Wikipedia

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :