Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!


Gezonde Spaanse tapas

Een paar gezonde tapas waar je niet dik van wordt

Lekkere, traditionele en gezonde tapas, heb je ze al eens geprobeerd? Ken je nog meer gezonde tapas tips? Heb je ook zoveel zin in een lekkere tapa na een dagje aan het strand maar moet je ook een beetje oppassen, dan zijn de hier onderstaande tapas een goede keuze om van te genieten en te eten.  En daarbij zijn deze tapas in bijna elke bar in Spanje te vinden.

Brood met Spaanse ham en tomaat

GEZONDE SPAANSE TAPAS - Beleef Spanje

De Spaanse ham of Jamón Serrano en Jamón Iberico zijn de Spaanse export producten bij uitstek en ook de Spanjaarden zijn er natuurlijk gek op.

Ham heeft een hoge voedingswaarde en biedt het lichaam veel vitaminen. Bovendien is jamón een voedingsmiddel met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van olijfolie.

De helft van het vet daarin bevat onverzadigde dus goede vetten. Deze vetzuren zijn essentieel voor het lichaam en zorgen voor de energie die men dagelijks nodig heeft.

Booking.com

Een klein broodje met daarop wat gewreven tomaat en een plakje Spaanse ham is een goede en gezonde manier om zowel je maag alsook je weegschaal tevreden te houden. De goede bestanddelen van de ham hebben we al omschreven maar ook de tomaat zorgt voor een betere spijsvertering terwijl brood altijd lekker is en de maag vult.

Banderilla

Banderilla - Beleef Spanje

De traditionele “banderilla” is niets meer dan een stokje met daarop komkommer, ui en ansjovis of ansjovis en olijven. De banderillas zijn overal en in elke bar te vinden en zijn vaak tegen betaling te verkrijgen of worden gratis met je drankje gegeven (ligt aan de regio waar men aan “tapeo” doet). De banderillas zijn gezond vanwege de groenten en zeevruchten welke caloriearme ingrediënten met een hoge voedingswaarde bezitten.

Mejillones a la vinagreta

Mejillones a la vinagreta - Beleef Spanje

De “mejillones a la vinagreta” zijn niets minder dan “mosselen in azijn”, een gezonde en lekkere tapa die bijna overal wel te vinden is, vooral als men in een kustplaats verblijft. Mosselen bevatten weinig vet en de vetten die ze bevatten zijn gezonde vetten die omega-3 leveren aan het lichaam. Bovendien zijn mosselen rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Atún con pimiento del piquillo

Atún con pimiento del piquillo - Beleef Spanje

Dit is een klassieker onder de tapas die in elke bar te vinden zijn, de “atún con pimiento del piquillo” ofwel “tonijn met piquillo pepers”. Het gaat in het geval van deze tapa om een broodje (meestal een stukje stokbrood) waarop een piquillo peper ligt die gevuld is met tonijn. Tonijn is een van de vissoorten die het gezondste is voor het lichaam. Daarnaast zorgt de combinatie van het brood, de peper en tonijn ervoor dat de maag tevreden is, of dat nu in de morgen, middag of avond is.

Revuelto de champiñones of setas con ajo en rebanada de pan

Revuelto de champiñones of setas con ajo en rebanada de pan - Beleef Spanje

Met deze tapa zijn twee combinaties mogelijk, te weten een “revuelto de champiñones” wat een roerei met champignons is of de “setas con ajo en rebanada de pan” wat een potje is met champignons of paddestoelen in de knoflook met een sneetje brood erbij. Champignons versterken het immuunsysteem en zijn daarnaast ook goed voor het hart en geven een gevoel van verzadiging. Dit maakt ze dus ideaal als een gezonde snack tussendoor.

Dit Is misschien ook interessant: