nazomer, oudewijvenzomer Veranillo de San Martín


Nazomer -Veranillo de San Martín

De nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer in het Spaans  veranillo de San Martín

De nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer in het Spaans  veranillo de San Martín is de periode van eind september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Zo is er het Sint-Michielsnazomer, dat valt rond de periode van 29 september. Half oktober is er de nazomer van Sint Theresia ("Trezia's nazomerke is een schoon nakomerke", zegt de weerspreuk). Half november is er nog een Sint Maartensnazomer.

Nazomer -beleef Spanje

In het Nederlands spreken we van oudewijvenzomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit.

 

De term oudewijven kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

Booking.com

Verder wordt een zomerse periode rond 29 september ook sint-michielszomer genoemd. Minder gebruikelijk zijn kranenzomer (begin oktober), sint-gummaruszomer (rond 11 oktober) en sint-maartenszomer (rond 11 november).

 

Sint-Maarten wat in het Spaans San Martín heet en meestal rond half november is. het han dan een heerlijke nazomeren ofwel “veranillo” vandaar dus ook de term “veranillo de San Martín”.

 

In Spanje heeft men het gezegde “De San Martín a Santa Isabel, veranillo es” wat eigenlijk wil zeggen dat rond de datum van San Martín of Sint-Maarten de hoogste temperaturen van de novembermaand worden gemeten. Het is dus met recht een nazomer die volgt op de “veranillo de San Miguel” van begin oktober.

 

Naamgeving

De opleving van de zomer is zo opmerkelijk dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen.

 De term oudewijven kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

Of het ook dit jaar weer een “veranillo” of heerlijke nazomer zal zijn is nog maar af te wachten en het ligt er daarbij ook aan waar men woont of bezoek is in Spanje.

 

Alle nazomers worden in het Nederlands taalgebied soms ook aangeduid als oudewijvenzomers. Soms zijn nazomers ook regionaal bepaald. Zo wordt de nazomer van Sint Theresia in de streek rond Lier het Sint Gommarus-nazomerke genoemd.

 

In het buitenland is er o.a. de Altweibensommer (Duitsland), de Indian Summer in noord-Amerika, l’été de la Saint-Martin in Frankrijk en Saint Luke's little summer in Groot-Brittannië.

 

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JE HIER

Bron: Wikipedia

WAT GAAN WE ONDERNEMEN IN SPANJE

>

Dit Is misschien ook interessant: