Wintertijd


Het einde van de zomertijd

Wintertijd - In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober 2023 wordt de tijd weer omgezet

Aanstaande, van zaterdag op zondag begint weer de wintertijd en dat gaat betekenen dat het nog vroeger donker wordt. En het weer wordt er ook niet beter op zeker in Nederland en België niet de temperatuur daalt gestaag ook in Spanje

Als de wintertijd ingaat wordt de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur  naar 2 uur 's nachts terug gezet. Dit jaar begint de wintertijd op van 28 op 29 oktober 2022; hiermee komt een eind aan 31 weken durende zomertijd die begon op zondag 26 maart.

Beleef Spanje

Elk jaar weer gaat op de laatste zondag van oktober de wintertijd in. Dat betekend einde van de zomertijd. En zoals de meeste weten gaat bij de wintertijd de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts, dus voor alle duidelijkheid de klok wordt een uur achteruit gezet. Dit jaar gaat de wintertijd in op 29 oktober 2023; daarmee eindigt de 31 weken durende zomertijd die op zondag 26 maart begon.

 

De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden (tot 31 maart 2024).

In september 2018 besloot de Europese Commissie dat lidstaten van de EU zelf mogen bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. In eerste instantie zou de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf 2019 worden afgeschaft, maar de transportministers van de EU hebben besloten de definitieve beslissing over het halfjaarlijks veranderen van de klok uit te stellen. Voorlopig blijft dus alles bij het oude.

Booking.com

Bij de overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het op 21 december (de kortste dag van het jaar) pas rond 9:45 uur 's ochtends licht worden.

 

Het onthouden hoe we de klok verzetten naar wintertijd met een  Ezelsbruggetjes

  • Als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.
  • Als de tijd een uur terug gaat is het later ochtend en kunnen we een uur langer slapen!
  • Je “wint er” tijd mee
  • Lange broeken weer, ook weer langer slapen

 

In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht.

 

Tot het begin van de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor het bepalen van de tijd werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.

 

Op de zaterdag voorafgaand vindt in Nederland 's avonds en 's nachts de Nacht van de Nacht plaats. Op zondag is het ook de Dag van de Stilte.

 

In sommige staten van de Verenigde Staten eindigt de zomertijd (Daylight Saving Time) op de eerste zondag van november.

Bron: Beleven.org

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :