Beleef Spanje met de beste tips, nieuws, info, geschiedenis, kunst, cultuur, bezienswaardigheden, weer & klimaat, eten & drinken, etc.!

Spanje - Het is herfst, tijd om paddenstoelen te gaan zoeken


HET IS HERFST, PADDENSTOELEN TIJD 

SPANJE - HET IS HERFST, TIJD OM PADDENSTOELEN TE GAAN ZOEKEN

Het is herfst in Spanje, dus gaan we wilde paddestoelen zoeken - Wilde paddenstoelen zoeken is in Spanje een graag gedane bezigheid. Zo gauw het herfst wordt gaan de mensen met een mandjes aan de arm de bossen in.  Zo gauw het herfst wordt, zie je overal de mensen met mandjes rondlopen in de natuur en in de bossen. In Spanje kun je meer als duizend verschillende soorten paddenstoelen vinden een groot deel daarvan zijn voor consumptie geschikt. 

paddenstoelen te gaan zoeken - Beleef Spanje

Sommigen paddenstoelen zijn zelfs zeer veel geld waard en in verschillende delen van Spanje moet je zelfs een vergunning hebben om paddenstoelen te mogen zoeken en te kunnen plukken. Er is zelfs een soort van paddenstoelen maffia waarbij er door de politie jacht wordt gemaakt op illegale plukkers die met de kilo’s paddenstoelen goed geld kunnen verdienen.

Een paddenstoel is eigenlijk slechts het zichtbare gedeelte van een zwam: het vruchtlichaam, dat zoals de naam al zegt dient voor de voortplanting. Het ondergrondse gedeelte heet de zwamvlok of het mycelium. Om dat gedeelte, dat de eigenlijk plant is, niet te beschadigen en te voorkomen dat het sterft dient bij het verzamelen van paddenstoelen ervoor gezorgd te worden dat slechts het zichtbare deel geplukt wordt.

Booking.com

Mandje

Het wordt altijd aangeraden met een mes het bos in te gaan. Het mandje, wat eerder al genoemd werd, zorgt ervoor dat de paddenstoelen hun sporen kunnen blijven uitzaaien, terwijl ze door het bos gedragen worden, zodat er ook het volgend jaar weer van alles gevonden kan worden. Gevonden paddenstoelen kunnen zelf bereidt en gegeten worden maar ook worden verkocht aan restaurants of boerencoöperaties en winkels.

 

Soorten

Er bestaan in Spanje ongeveer 1200 paddenstoelensoorten, waarvan er een kleine hondertal giftig is. Daarom is het altijd aan te raden om zich goed te laten voorlichten over de karakteristieken van verschillende paddenstoelen, vooral omdat enkele zeer goed eetbare paddenstoelen zeer veel lijken op hun uiterst dodelijke soortgenoten.

Populair in Spanje

Een zeer populaire paddenstoel in Spanje is de smakelijke russula (el níscalo), die zeer gemakkelijk te identificeren is met zijn roodoranje en afgeplatte hoed. Daarbij zijn de gelijkende soorten ook zeer goed van smaak. Ook de distelzwam (seta de cardo) is geliefd.

 Deze heeft zijn naam te danken aan de zg. akkerdistel, in wiens buurt hij altijd te vinden is. Hij is witgrijs van kleur en heeft geelroze lamellen. De wilde champignon (el champiñón silvestre) groeit in groepen op weidegronden. Tot slot, de morille (la colmenilla), lijkt op een bijenkorf en is een paddenstoel, die veelal in de lente aangetroffen wordt.

ZORG DAT JE JE REIS NAAR SPANJE NOOIT VERGEET

SPAANS NIEUWS IN HET NEDERLANDS VIND JHIER

Wat gaan we ondernemen in Spanje
>

MISSCHIEN OOK INTERESSANT :